Arkadaşın söylediği haziran da sözleşme otomatik yenilenecekse (aksi durum yoksa) eğer kabul etmiyorsa bunu bence yapın! Yani 3500TL üzerine %25 verin ve 1 yıl daha bu fiyata oturun. Fakat bu onun hatası olmuş olur yani sözleşmeye "hüküm" koymaması onun akılsızlığı olmuştur. (ne olduğunu bilmiyoruz) ya da bununla tehdit edip 7000TL verin.
Detaylar
Kim cevapladı?Ethem Efe
Üstün
Merhaba, Mersin'de öğrenciyim ve kirada oturuyorum. Kira sözleşmem haziran ayında bitiyor. 1+1 ev ve şu anda 3.500 TL kira ödüyorum. Az önce ev sahibi aradı ve kirayı 8.500 TL yapacağını söyledi. Ben de doğal olarak itiraz ettim ve en fazla 7.000 TL verebileceğimi söyledim. İlk sene de 2.000 TL'den 3.500 TL'ye çıkartmıştı. 7.000 TL teklifimi hiçbir şekilde kabul etmeyip 8.000 TL dedi, daha da hiçbir şekilde düşmem dedi. Zaten üniversite 3. sınıfım, 1 sene daha kalıp çıkacağım sonra istediğiniz gibi kiraya verirsiniz dedim ama yine de hiçbir şekilde kabul etmiyor. Benim bunu karşılayacak kadar gelirim yok, ayda 2.000 TL devlet bursu var zaten. Karşılayamam dememe rağmen oturduğun sitedeki daireleri hep 8.500 TL'den veriyorlar diye uydurma bir laf söyledi. Site yöneticisiyle görüştüm öyle bir şey yok dedi. Bir de kadının 7-8 tane dairesi var, yani cidden aylık 1.000 TL'nin hesabını yapacak kadar ihtiyacı yok bu paraya.
Sonuç olarak bu durumda ne yapmalıyım? Nasıl bir yol izlemeliyim, bilgisi olanlar bilgilendirirse çok sevinirim. Henüz geri dönüş sağlamadım kendisine. 3.500 TL'den 8.500 TL'ye zam yapmak %142 zam yapmak demek. Bu oran aşırı fazla değil mi, böyle bir hakkı var mı? @Recep Baltaş sizin sanırım kira durumunuz vardı, yardımcı olabilir misiniz?
Yasal olarak yapamaz, en son %25'di hala %25. evet ev sahibi için çok az bir para ama yapacak bir şey yok. Mahkemeye çıkarın konuyu.
Aslında böyle enflasyon filan uçmasa refah Seviyesin'de olsak hiç böyle bir sorun yaşamayacağız fakat ülke batınca merkez bankası iflasını açıklayınca zararı'nı'da açıklayınca böyle sorunlar doğuyor. Aslında arkadaşımız öğrenci ev sahibi öğrenci diye azıcık bir merhametli olup vicdanlı olmalı. Fakat yetişkin olup Gene'de Zam'da ısrar etse ev sahibi Bu'da doğru değil zaten asgari ücret 17.002 TL adam 8.000 TL verse adam ne yiyip içecek?Ekomiyi bu duruma getirmeselerdi ne kiracı, ne ev sahibi böyle sorunlar yaşamıyordu (istisnalar hariç) zira enflasyon belliydi ve yapılacak zamda (kira arttırımı) belliydi ve çok büyük çoğunluk anlaşıyordu. Ekonomu bozulunca ve enflasyon akıl almaz seviyeye çıkınca tüm dengeler bozuldu.
Ev sahipleri şöyle haklı; " gerçek enflasyon TÜİK enflasyonu değil" hal böyle olunca %150 gerçek enflasyonu herkes hissedince kira zammını da buna yaklaşık yapmak istiyor. Yani bütün bunların sorumlusu "AKP" ve onlar Lux, şatafat içinde yaşıyorlar.
@Ethem Efe teşekkür ediyorum ilgin için. Eğer 8.000 TL'de diretirse %25 zamlı şekilde atacağımı söyleyeceğim. %100 zamma razıysa da 7.000 TL veririm.
Benim oturduğum sitedeki tüm daireler 1+1, burada 4 tane dairesi var mış. Bir başka sitede 4 tane daha dairesi var mış. Bu kadar malı mülkü olup da öğrenciden gelecek 1.000 TL'nin derdine düşmesi de inanılmaz cidden.Gerçekten 8 dairesi varsa bunlar konuttan "vurgun" vurdu. Konut fiyatları grafiğine baktım da akıl almaz dolar bazında 10 kat artmış.
Her ay kirayı günü gününe atıyorum, bazen attığımı görmeyip aynı günün akşamına beni arıyor kirayı attın mı diye. Dekontunu atıyorum kadına. Aman 1 gün gecikmesin kirası aç kalır.
Kira sözleşmeniz bitiyorsa; Temmuz ayından sonra istediği kadar zam yapma hakkı var.
"1000 TL'nin derdine düşülür mü" diye isyan etmişsiniz hocam da Türkiye zaten bazılarını doyuramadığı için bu durumda. Esas zenginler cimri oluyor. Öylesi cahil ve vizyonsuz bir toplum.
Açıkcası siz değil ev sahibi kaybeder çünkü sizin gibi kirayı geciktirmeden veren ve evi temiz tutan düzgün kiracı bulmak çok zor.
"1000 TL'nin derdine düşülür mü" diye isyan etmişsiniz hocam da Türkiye zaten bazılarını doyuramadığı için bu durumda. Esas zenginler cimri oluyor. Öylesi cahil ve vizyonsuz bir toplum.
Açıkcası siz değil ev sahibi kaybeder çünkü sizin gibi kirayı geciktirmeden veren ve evi temiz tutan düzgün kiracı bulmak çok zor.
İstediği kadar zam yapma hakkı varsa neden %25 sınır getirdiler ki? Bir de sözleşme imzaladığımda ''ÜFE-TÜFE oranlarına göre zam yapılır'' yazıyordu, geçen sene o orandan fazla zam yaptı. Bu sene de yine fazladan zam yapıyor, %100 zamma bile kabulüm zaten ama daha üstü saçma geliyor.Kira sözleşmeniz bitiyorsa; Temmuz ayından sonra istediği kadar zam yapma hakkı var.
Oturduğum evdeki eşyaları da sokağa atsam alan olmaz yani. Yataklar dökülüyor, kanepenin yayları ölü. 20 senelik buzdolabı bozulmuştu, onu bile ''nasıl bozdunuz'' diye diye yenisini aldı zorla. Geçen sene mesela, sözleşme yeniledikten 1 ay sonra aradı beni evi satacağım çıkın demeye çalıştı. Öyle bir hakkınız yok falan diye karşı çıkınca geri vazgeçti. Site görevlisine anlattım olayı, o kadın eski kiracısına da aynı şeyi yaptı diye bahsetti. Hayatımda gördüğüm en paragöz kadın gerçekten. Doymuyorlar paraya.
Kiralarda %25 zam sınırı uygulaması, Temmuz ayına kadar geçerli. Henüz kaldırılacak yada devam edilecek bilgisi gelmedi. O yüzden ne olacağı belirsiz. Eğer uygulamaya devam edilirse dava hakkınız olur. Böyle şeylerin aslında hassasiyet taşıdığından dolayı 1 yıl önceden belirlenip duyurulması gerekiyor ama maalesef Türkiye'de bakkal tarzı bir yönetim var.İstediği kadar zam yapma hakkı varsa neden %25 sınır getirdiler ki?