Makaleler
12
Yer
Çorum
Merhabalar, Mersin'de öğrenciyim ve kirada oturuyorum. Kira sözleşmem Haziran ayında bitiyor. 1+1 ev ve şu anda 3.500 TL kira ödüyorum. Az önce ev sahibi aradı ve kirayı 8.500 TL yapacağını söyledi. Ben de doğal olarak itiraz ettim ve en fazla 7.000 TL verebileceğimi söyledim. İlk sene de 2.000 TL'den 3.500 TL'ye çıkartmıştı. 7.000 TL teklifimi hiçbir şekilde kabul etmeyip 8.000 TL dedi, daha da hiçbir şekilde düşmem dedi. Zaten üniversite 3. sınıfım, 1 sene daha kalıp çıkacağım sonra istediğiniz gibi kiraya verirsiniz dedim ama yine de hiçbir şekilde kabul etmiyor. Benim bunu karşılayacak kadar gelirim yok, ayda 2.000 TL devlet bursu var zaten. Karşılayamam dememe rağmen oturduğun sitedeki daireleri hep 8.500 TL'den veriyorlar diye uydurma bir laf söyledi. Site yöneticisiyle görüştüm öyle bir şey yok dedi. Bir de kadının 7-8 tane dairesi var, yani cidden aylık 1.000 TL'nin hesabını yapacak kadar ihtiyacı yok bu paraya.

Sonuç olarak bu durumda ne yapmalıyım? Nasıl bir yol izlemeliyim, bilgisi olanlar bilgilendirirse çok sevinirim. Henüz geri dönüş sağlamadım kendisine. 3.500 TL'den 8.500 TL'ye zam yapmak %142 zam yapmak demek. Bu oran aşırı fazla değil mi, böyle bir hakkı var mı? @Recep Baltaş sizin sanırım kira durumunuz vardı, yardımcı olabilir misiniz?

Bildiğim kadarıyla en fazla %25 zam yapabiliyor. Sırf böyle insanlar yüzünden ya yurtta kalacağım (yurttan nefret ederim) ya da kuzenimin yanına taşınacağım.
%25'e baktım, 2024 Temmuz ayına kadar geçerliymiş ama %25 zam da çok az. Ben %100 zam yapsın yine kabul ediyorum ama kadın ısrarla 8.000 TL diyor. Bu da %128,50 zam yapıyor. Bu kadar artırması insafsızca. Gerçekten benim dairem üzerinden geçinse tamam diyeceğim de kadının bir sürü dairesi var.

Kadın aradığında ''iki kişi kalıyorsunuz, 4.000-4.000 olur, hiçbir şey'' diye laf söyledi. Kendisi 4.000 TL'ye hiçbir şey diyor ama gelip benden alacağı 1.000 TL'nin hesabını yapıyor.

Kira tabii 3500TL çok düşük, böyle olunca ev sahibine de hak vermek gerekiyor yani 15bin TL kiraya %142 zam yapmakla, 3.5k kiraya %142 zam yapmak çok farklı bir şey.

Fakat siz sağlam bir teklif vermişsiniz 7.5k ya anlaşırsınız aslında 7K bile normal. Hani 5bin deseniz ev sahibene haklı derdim.

@vurkan hocam ben öğrenciyim, 20-30 bin lira gelirim olsa 8.000 TL de vereceğim sorun değil ama devletin verdiği para 2.000 TL. Ailem de para basmıyor yani. Ona rağmen %100 zammı kabul ediyorum ve 7.000 TL yapalım diyorum. Ev de 1+1 ve 50 metrekare anca, ufacık yer yani. Hiçbir maaş %100 oranında artmamışken ben nasıl öğrenci halimle %128 zammı kabul edeyim?

@vurkan hocam ben öğrenciyim, 20-30 bin lira gelirim olsa 8.000 TL de vereceğim sorun değil ama devletin verdiği para 2.000 TL. Ailem de para basmıyor yani. Ona rağmen %100 zammı kabul ediyorum ve 7.000 TL yapalım diyorum. Ev de 1+1 ve 50 metrekare anca, ufacık yer yani. Hiçbir maaş %100 oranında artmamışken ben nasıl öğrenci halimle %128 zammı kabul edeyim?

Hocam size çok hak verdim zaten, gerçekten mantıklı düşünmüşsünüz. Bence arada küçük bir şey kalmış gibi 500TL fazlaya çözülür ama vermek istemeseniz onda da haklısınız. Ama 3.5k da gerçekten ucuz oturuyormuşsunuz.
bazen böyle durumlarda ev sahipleri "eski kiranın" acısını çıkarıyorlar.

@vurkan İlk sene 2.000 TL'den tutmuştum ki o zaman kiralar 1.500-3.000 TL arasındaydı yani. Ondan sonra 2.000 TL'den 3.500 TL'ye çıkarttı. O zaman da kiralar 10 bin lira değildi yani, 3.000-5.000 TL arasında gidiyordu yani. Yine normal zam, sonra depremdir, enflasyondur patlayınca şu an 10.000 TL civarında kiralar burada. E ben eski kiracıyım, 2 senedir aynı evdeyim ve kirayı 1 gün dahi geciktirmeden atıyorum. Eve de tertemiz bakıyorum. Şurada zaten 1 senem kaldı, sonra çıkıp gideceğim. 7.000 TL'yi kabul ettiremiyorum... Bir de kadının gerçekten aylık 1.000 TL'ye ihtiyacı yok, 7-8 tane dairesi var kadının. Bayağı varlıklı birisi yani.

Ev sahibi belli ki paragöz birisi.
İnanılmaz paragöz. Site görevlisiyle biraz muhabbet ettik de kadın 20 liralık ampulün bile lafını yapıyormuş. Bir de 7-8 tane dairesi var. Sırf bu dairelerden rahat 60 binin üzerinde pasif geliri vardır. Şurada 1 senem kalmış, öğrenciyim benimle 1.000 TL'nin lafını yapıyor.