Kaynatmak yerine amacına daha uygun olan bir şey yap ve şurup tekniğini kullan. Dilimlenmiş şeftalileri bir kavanoza - veya neyin içinde duracaksa, kapaklı olsa iyi olur - koyup göz kararı veya tartıyla şeftaliyle aynı miktarda toz şeker atıyorsun. Sonra kapağı kapatıp ya da streç film falan geçirip buzdolabında beklemeye alıyorsun, ne kadar uzun beklerse o kadar iyi olur ama ilk deneme için sabırsız olacağından gece koyup sabah çıkarabilirsin, sonrakiler için 1 hafta beklemesi daha iyi olur. Şeftali suyunu salmış ve şekerleri eritmiş olmalı, yoğun bir aroma oluşuyor bu şekilde o yüzden 2 haftaya kadar ne kadar beklerse o kadar yoğun ve güzel olur. Katı kısımları almadan sıradan 250 mL bardağın dibine ortalama 2 yemek kaşığı bu "şurup"tan koyacaksın, bu bekleme sürecinde buzluğa buz koymuşsundur buz da koyacaksın ve sonra sıradan hangi çayı içiyorsan onun demini koyacaksın. Ne kadar şurup, ne kadar buz, ne kadar dem orası tamamen dene yanıl ile kendi zevkine göre bulunacak. Kaynatmalı tarifi yaparsan meyvenin tadı bayağı değişir dandik şeftali reçelini sulandırıp içiyorsun gibi olur.
Hocam teşekkür ederim bu çok güzel bir yöntem. Bunun bir videosu var mı acaba?

Nane-limon çayı dene çok aşırı iyi oluyor. Normal sıcak çay yapar gibi yap naneyi demle demlikte. Limon sık biraz. Sonra biraz suyla birlikte şişeye koy, şeker de at tabi. Dolaba koy soğusun. Sonra ilk koyduğun su yeterli değilse soğuk su koyarak biraz daha açarsın. Küçüklüğümden beri böyle evde yaparız. Geçen bi merak edip şu Cool Lime'dan almıştım, aynı bizim evde yaptığımız gibi tadı.

Hocalarım dışarıda satılan ice tea yani soğuk çaylar aşırı şekerli ve serinletmiyor. İnternette karşıma çıktı, evde soğuk çay nasıl yapılır videoları var denemeyi düşünüyorum. Evinde böyle içecek yapan var mı dışarı gibi oluyor mu?

Bence neredeyse her şeyin en sağlıksızı en güzeli oluyor muratabigfnin de dediği gibi.

Meyve ismi + syrup olarak aratırsan neredeyse her meyve için kısa videolar bile var. Bayağı yaygın bir yöntem, çiğ olanları tadı daha güzel daha taze gibi.

Hocam bu şurubu hazırladıktan sonra tadının oturması için gün beklemek lazım bir de ne zamana kadar bozulmadan tüketmeliyiz?

Nane-limon çayı dene çok aşırı iyi oluyor. Normal sıcak çay yapar gibi yap naneyi demle demlikte. Limon sık biraz. Sonra biraz suyla birlikte şişeye koy, şeker de at tabi. Dolaba koy soğusun. Sonra ilk koyduğun su yeterli değilse soğuk su koyarak biraz daha açarsın. Küçüklüğümden beri böyle evde yaparız. Geçen bi merak edip şu Cool Lime'dan almıştım, aynı bizim evde yaptığımız gibi tadı.
Evet annem bunu biliyor hocam güzel tadı.

Bence neredeyse her şeyin en sağlıksızı en güzeli oluyor muratabigfnin de dediği gibi.
Hocam sağlıksız olmasından değil de tadları gir garip geliyor, sevmiyorum artık. Marka farketmez hepsinin bayıltıcı bir tadı var. Belki de bana öyle geliyordur.

Hocam bu şurubu hazırladıktan sonra tadının oturması için gün beklemek lazım bir de ne zamana kadar bozulmadan tüketmeliyiz?

Şekerli şeylerin dolapta durduğu zaman bayağı uzun ömrü var koruyucusuz olmasına rağmen, 2 haftada iyice tadı oturur sonra 1 ay rahat saklanabilir, birazcık limon tuzu atma şansın varsa daha da uzun dayanır ama zaten büyük ihtimalle 1 hafta geçmeden içip bitirirsin. Büyük bir şurup kavanozu yapacaksan tadını ekşi yapmayacak kadar limon tuzu at 3 ay saklarsın, meyvedeki vahşi maya (şarap yapımında kullanılan) diğer mantar ve bakterileri yaşatmıyor ve rahat çalışabileceği kadar su olmadığı için (aşırı şeker yoğunluğunda şarap mayası çalışamaz) şarap da yapamıyor. Bu yüzden şekerlenen şeylerin ömrü genelde uzundur koruyucu kullanmasak bile.

Şekerli şeylerin dolapta durduğu zaman bayağı uzun ömrü var koruyucusuz olmasına rağmen, 2 haftada iyice tadı oturur sonra 1 ay rahat saklanabilir, birazcık limon tuzu atma şansın varsa daha da uzun dayanır ama zaten büyük ihtimalle 1 hafta geçmeden içip bitirirsin. Büyük bir şurup kavanozu yapacaksan tadını ekşi yapmayacak kadar limon tuzu at 3 ay saklarsın, meyvedeki vahşi maya (şarap yapımında kullanılan) diğer mantar ve bakterileri yaşatmıyor ve rahat çalışabileceği kadar su olmadığı için (aşırı şeker yoğunluğunda şarap mayası çalışamaz) şarap da yapamıyor. Bu yüzden şekerlenen şeylerin ömrü genelde uzundur koruyucu kullanmasak bile.
Sağ ol hocam teşekkür ederim dediğiniz yöntem benim baktığıma göre basit, kaynatma falan yok çok güzel. Sabah olsun bence yaparız annemin bu konularda becerisi var.

Hocalarım internette gördüğüm video'ya göre yaptık. Güzel oldu, işin olayı şekerde bitiyor. Şurup yöntemi değil, kaynatma ile yaptık. 2 litrelik sürahi doldu. Dışarda satılanlar sadece bozulmasın diye o kadar madde ekleniyor, şekeri ayarladığınız ve iyice soğuduğu zaman çok iyi tadı oluyor. Kesinlikle deneyin, eğer isteyen olursa videoyu atarım.