Makaleler
13
Yer
Bolu Dağı Tüneli
Evdeki LAN hattı diye tahmin ettiğim hattı güncellemek istiyorum. 2 odada RJ45 prizi var ancak sadece 5 telden oluştuğundan maksimum 100 Mbps verebilecek bana, o da haliyle yetersiz kalacak. Bir prizde kablo var, diğerinde de sanırsam diğer taraftan çekildiğinden gözükmüyor. Duvarları kırmadan kablo geçirmenin yolu var değil mi? Yoksa delikten direk kabloyu göndereyim mi gittiği yere kadar? Dolanma, takılma riskinden korkuyorum. Elimde CAT5E ve 8 telli hat kablosu var uzunca. Kendim yapabilir miyim?

@Yener K

2 şekilde kablo değiştirilir, ya eski kablo ile yeni kabloyu birbirine bağlayıp bantlayıp diğer taraftan çekersiniz, ya da kılavuz yollar ucuna kabloyu bağlar çekersiniz.

Yani kablonun geldiği ve gittiği yerler belliyse çok basit iş.

O zaman kılavuz almanız lazım, iterek gitmez kablo, içindeki kabloyu komple çekip kılavuzu yollayacaksınız, ucuna yeni kabloyu bağlayıp çekeceksiniz, plastik olan kılavuz ucuzdur.

Teşekkürler. Emin olmak adına soruyorum, gelen kablo ankastreden gelen telefon hattı değildir, değil mi? Gelen VDSL de aynı renkteki kablolarla ulaşıyor eve. Sadece 2 tanesi bağlanıyor modeme, diğerleri boşta.

LAN kablosu diye tahmin ediyorum, 2 tarafta da var çünkü ama demonte halde duruyor.

Şimdi sizin bir odada modeminiz var, bu modemden diğer odalara Ethernet ile internet vermek istiyorsunuz değil mi? Ona göre izah edeyim.

Şimdi sizin bir odada modeminiz var, bu modemden diğer odalara Ethernet ile internet vermek istiyorsunuz değil mi?

Aynen öyle hocam. Bir odada LAN noktası var, hemen yan tarafında da modem var. Modeme gelen kablo 4-5 telli. VDSL olduğundan ötürü modeme 2 tanesi takılı, kırmızı ve yeşil olmak üzere. Kalan teller boşta uçları kapalı olacak şekilde. O teller boştur diye tahmin ediyorum. O teller zaten bende şüphe uyandırıyor.

Zaten sadece 2 odada LAN çıkışı olabileceğinden birisi başka odada, birisi de modeme yakın odada. Modeme yakın odadan modemi LAN girişine aynı bilgisayara taktığım gibi takacağım, diğer odada da konektöre başka bir köprü modem takacağım. Yakın zamanda fiber internete geçeceğim, o süreçte modemin yeri muhtemelen aynı kalır sistemde. 2'den fazla odada LAN çıkışı olamayacağından sadece 2 oda arasında olacak bu durum. Kusura bakmayın biraz uzun tuttum, kafanızda karışıklık olmasın diye böyle yazıyorum.

Anlattığınız durumda iş biraz karışır, tüm odalara Ethernet vermek şöyle mümkün, daire girişinde, dışarıdan gelen VDSL sinyal kablosunun diğer odalara giden kablolarla birleştiği bir kutu veya buat vardır, modemi bu buatın yanına alırsınız VDSL sinyali direkt modeme girer.

Oradan odalara dağılan diğer kabloları CAT 5 kablo ile değiştirirsiniz uçlarına jak çakıp modeme takarsınız, her odaya ayrı internet gider ve ayrı ayrı kullanılabilir.

Yani odalardaki telefon hatlarını Ethernet girişlerine dönüştürürsünüz.

Modemin yerini değiştirmeden diğer odaya Ethernet görtüreyim derseniz de, modeme gelen VDSL kablosunun yanından buata, oradan da odaya kablo götürmeniz lazım.

Son düzenleyen: Moderatör: