Aslında düz diyemeyiz. Düz kavramına uymaz.

Düz
1.
girintisi çıkıntısı, inişi çıkışı olmayan, yüzeyinde pürüz bulunmayan.
"Çocuk düz yolda düştü"
2.
dik ya da eğik durumda olmayan, yatay olan.
Örneğin, Satürn halkaları; buz, toz ve kayadan oluşuyor. Bu parçalar, neden Satürn'ün halkalarında düz bir şekilde toplanıyor, diye sorsam.

Videoyu henüz izlemedim lakin konuyu görünce aklıma gelen ilk şey uzay zaman dokusu oldu. Her şey dediğimiz şeyin merkezdeki kütle uzay zamanı büküyor ve çevresinde ne varsa onun yörüngesinde hareket ediyor. Böylelikle nispeten düz bir yapı görebiliyoruz.

4-5 ay öncesi gibi olsaydım bende açardım da, odak yok şu an. Kara deliklerin ne ile oluştuğunu bile dün hatırlayabildim.

Hocam, ilginizin olduğu bir alanın videolarını izleyip ufak bir araştırma bile yapsanız bence kar oluyor.
Benim de odağım şu an işten ötürü pek yok ama eğer güzel kaynaklar bulabilirsem neden olmasın?

Örneğin, Satürn halkaları; buz, toz ve kayadan oluşuyor. Bu parçalar, neden Satürn'ün halkalarında düz bir şekilde toplanıyor, diye sorsam.

Düz dediğiniz durum göreceli. Siz nasıl isterseniz o şekilde doğru olur. Bir cetvel de düzdür ama mikroskopla bakıldığında pürüzleri vardır. Bu düz değil demek mi yoksa ihmal edilebilir boyutlarda demek mi? Her şey bunda bitiyor aslında. Milyarlarca kilometre uzunluğundaki bir gezegen kümesi fotoğrafta düz gibi gözüküyorsa size göre düzdür yani.

Düz bir şekilde görünüyor olabilir ama yakından bakabilseydiniz aynı şeyi söyleyemeyecektiniz. 6 rakamına düz ve ters taraftan bakan iki kişi meselesi gibi. Kim düz ya da ters bakıyor?