14742

Uzman
İyi akşamlar, Excalibur G870'in işlemci ve ekran kartını teste soktum.

İlk olarak işlemciden bahsedeyim: Laptop, i5-12450H serisi bir işlemci kullanıyor. Prime95 testinde “small” testine sokup 25 dakika boyunca gözlemledim. Testi ilk başlattığım an fanlar direkt yüksek RPM'lere çıkmadığı için sıcaklık 5–10 saniyeliğine 97°C'ye sabitlendi. Fanlar RPM’yi artırınca sıcaklık hep 68–72°C arasında oldu. Testi “Large” veya “Blend” yapsaydım muhtemelen bilgisayar kendini kapatırdı yüksek sıcaklıktan dolayı. Test sonucu da temiz çıktı. (Undervolt yapmayı denedim ama maalesef işlemci H serisi olduğundan dolayı mümkün değil.)

Ekran kartına gelecek olursak, laptop’un RTX 4050 ekran kartı var. Bu ekran kartını 15 dakika boyunca Furmark (MSAA 8X seçili) testine soktum. Değerler yine 68–72°C arasında gidip geldi, aynı işlemcide olduğu gibi. Oyunlarda da yüksek sıcaklık görmedim şu ana kadar.

Sonuç olarak, işlemcinin fazla ısındığını düşünüyorum. Laptop'u alalı 5 ay oldu ama termal macunu kurumuş olabilir. Ekran kartının ise gayet iyi çalıştığını düşünüyorum. Test sonuçlarının fotoğrafını da ekledim (Furmark testi fotoğrafı için özür dilerim).

Değerler hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Ne yapılmalı?

WhatsApp Görsel 2025-04-23 saat 21.01.09_ce5ef60c.webp

Desktop Screenshot 2025.04.23 - 17.48.12.52.webp

Desktop Screenshot 2025.04.23 - 18.00.35.43.webp

Afedersin ama artık telaşlanmayı bırak lütfen senin laptopunda ısınacak tek parça i5 12450H oda kuvvetli bir işlemci olduğundan kaynaklanıyor senin işlemcin sadece bench veya oyuna girdiğinde ısınacak diye bir kaide yok işlemci dediğin arka plandaki uygulamaları ve aklına ne gelirse arka planda kontrol eder yani bilgisayarın beynidir. Ekran kartın sadece grafiği işler ve işlemciye iletir haliyle ekran kartın senin düşük (girişinde girişi) bir ekran kartı olduğu için neyin telaşına giriyorsun hala anlamlandıramadım. Ya masaüstü kullandın çok fazla oyuncu laptoplarından bir habersin ya da Casper'a hiç güvenin yok forumlardaki yorumlardan dolayı ben sana net söyleyeyim o sıcaklıkları öp başına koy ben 2 yıldır kullanıyorum bende 4060 var ekran kartı istediğin kadar bakım yap ağır oyunlarda %99 kullanımda en düşük 80 derecede kullanabiliyorum çünkü 4060 çok daha kuvvetli 4050'e göre. İ5 12450H'a geleceksem soğutması en iyi laptopta bile 90 derece görme kapasitesi var onun 12 çekirdek işlemci o. Throttle canavarı bir işlemci, her bir çekirdek için 5W çekmeye çalışıyor ve arka planda uygulama açık olmasa bile yapıyor bunu yani oyunda maksimum 4 5 çekirdek kullanacaksa da o hepsini turboya sokuyor throtte yediğinde turbodan birkaç tanesi çıkıyor ve işlemci rahata eriyor. Throtte yediğini arka plandaki uygulamaların geç açılmasından anlarsınız hızlı açılıyorsa (ram yetiyorsa bir de) throttle yok demektir henüz throttle yediğinde de mümkün değil 97 derece görsün görürse çok kısa görür.

RTX 4050'yi ısındırmak başarı ister zaten. Şaka gibi konu, macun+ fan temizliği+ bakım furmarkta benim laptop 80 dereceye sabitledi adam 72 derece kullanıyor hala konu açıyor. :sick:
Bir de control center hangi modda onu yazmamışsın testleri yaparken.

Son düzenleme:
Afedersin ama artık telaşlanmayı bırak lütfen senin laptopunda ısınacak tek parça i5 12450H oda kuvvetli bir işlemci olduğundan kaynaklanıyor senin işlemcin sadece bench veya oyuna girdiğinde ısınacak diye bir kaide yok işlemci dediğin arka plandaki uygulamaları ve aklına ne gelirse arka planda kontrol eder yani bilgisayarın beynidir. Ekran kartın sadece grafiği işler ve işlemciye iletir haliyle ekran kartın senin düşük (girişinde girişi) bir ekran kartı olduğu için neyin telaşına giriyorsun hala anlamlandıramadım. Ya masaüstü kullandın çok fazla oyuncu laptoplarından bir habersin ya da Casper'a hiç güvenin yok forumlardaki yorumlardan dolayı ben sana net söyleyeyim o sıcaklıkları öp başına koy ben 2 yıldır kullanıyorum bende 4060 var ekran kartı istediğin kadar bakım yap ağır oyunlarda %99 kullanımda en düşük 80 derecede kullanabiliyorum çünkü 4060 çok daha kuvvetli 4050'e göre. İ5 12450H'a geleceksem soğutması en iyi laptopta bile 90 derece görme kapasitesi var onun 12 çekirdek işlemci o. Throttle canavarı bir işlemci, her bir çekirdek için 5W çekmeye çalışıyor ve arka planda uygulama açık olmasa bile yapıyor bunu yani oyunda maksimum 4 5 çekirdek kullanacaksa da o hepsini turboya sokuyor throtte yediğinde turbodan birkaç tanesi çıkıyor ve işlemci rahata eriyor. Throtte yediğini arka plandaki uygulamaların geç açılmasından anlarsınız hızlı açılıyorsa (ram yetiyorsa bir de) throttle yok demektir henüz throttle yediğinde de mümkün değil 97 derece görsün görürse çok kısa görür.

RTX 4050'yi ısındırmak başarı ister zaten. Şaka gibi konu, macun+ fan temizliği+ bakım furmarkta benim laptop 80 dereceye sabitledi adam 72 derece kullanıyor hala konu açıyor. :sick:
Bir de control center hangi modda onu yazmamışsın testleri yaparken.
Kusura bakmayın hocam. Masaüstü sistemim kötü olduğu için laptop'a geçiş yaptım, bu model ile ilgili açılan konulara baktığımda sizin dediklerinizden alakasız çok abartılı bilgiler görmüştüm. O yüzden merak saldım. Oyun modunda yaptım testleri hocam.

Kusura bakmayın hocam. Masaüstü sistemim kötü olduğu için laptop'a geçiş yaptım, bu model ile ilgili açılan konulara baktığımda sizin dediklerinizden alakasız çok abartılı bilgiler görmüştüm. O yüzden merak saldım. Oyun modunda yaptım testleri hocam.
Ekran kartın oyun modunda değil yüksek performans modunda daha da ısınır testleri de onda yapman daha mantıklı oyun modu Casper'da limitli moddur. Dediğim gibi ekran kartının ben yüksek performans modunda da ısınacağına inanmıyorum orası da ayrı konu zira 4050 ağır ısınan bir kart değil. Yine dediğim gibi tüm işlevsel şeyler işlemcinin sırtında, npc yönetimi, harita yükleme, yapay zeka kontrolü, bir tek grafik işleme ve ekrana göstermek ekran kartına düşüyor yani işlemcinin işini hafife almamak lazım özellikle gaming laptoplarda ekran kartından çok işlemci ısınır. Casper'In özel olduğu şey ekran kartının da işlemci sıcaklığından etkilenip ısınması ama senin testlerinde öyle bir şey yok. İşlemciyi kullanmayan oyunlar çok az, çoğu oyunda ekran kartı da işlemci kadar önemli ama bunu sadece AAA oyunlarda böyle düşün kalan oyunlarda işlemci de ekran kartı kadar önemli %30 kullanımda bile olsa.

Düşman yapay zekası kötü olan ve haritası kolay yüklenen oyunlarda işlemcinin watkullanmamasından dolayı (dikkat et wat diyorum kullanım değil) ekran kartının inanılmaz serin çalıştığını göreceksin. İşlemcinin kullanımında değil w çekimine odaklan derim.

Casper'ların diğer handikapı işlemci limiti yok 91W güç çekmiş işlemcin sonra throttle yiyip 40 50W arası çalışmış ortalama iyi bir değer bence oyunlarda da zaten bu değerler yeterli. Gidip 100 200K para verip laptop almıyorsan işlemcinin 90-100W kullanması iyi değil maalesef hem ani yüksek ısıya sebep olup anakarta yük bindiriyor hem de hemen zaten throttle yiyeceğinden boşa şov oluyor throttle stoptan maksimum w değerini 70W'a kadar düşürmek lazım bu tarz işlemcilerde ya da benchlere sokup durma derim laptopu zira havaya uçabilir 100W çekerek.

Son düzenleme: