Fiber altyapı destekleyen eve neden fiber bağlanmıyor?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan megby
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 31
  • Görüntüleme Görüntüleme 2B
  • Etiketler Etiketler
    altyapı

megby

Çalışkan
Selam,

Artık hiçbir yerde cevap bulamadığım için Techolay'a üye olarak cevap bulabileceğimi ümit ettiğim sorumu sizlerle de olabildiğince özet şekilde paylaşacağım:

Kendi adresimde altyapı sorgulama yaptığım zaman alabileceğim maksimum hız 80 Mbps olarak görünüyor ve tahmini saha dolabı/santral mesafem 67 metre olarak görünüyor. Türk Telekom sitesinde fiber sorgulaması yaptığımda ise HiperNet hizmetinden faydalanabileceğim yazıyor.
Yan binada (Aramızda taş çatlasın 5 metre var ve bütün binalar aynı yıl yapılıp bitirildi, yani yeni-eski gibi bir muhabbet söz konusu değil.) komşum oturuyor ve onun adresiyle sorgulama yaptığım zaman alabileceğim maksimum hız 104 Mbps olarak görünüyor. Saha dolabı/santral mesafesi de 9 metre olarak görünüyor ve Türk Telekom altyapı sorgulama sayfasında da Fibernet hizmetinden faydalanabileceğim yazıyor.

Bu tahmini mesafeleri muhtemelen binanın önünde bulunan telefon dolabı dediğimiz kutulara istinaden söylüyor. Yan bina direkt olarak kapının önündeki dolaba bağlıyken ben neden 67 metre ötedeki dolaba bağlıyım bunu anlamadım. Bağlantım direkt kapının önündeki dolaptan sağlansa 104-105 Mbps hız alabilecekken bana 80 Mbps hız sağlanıyor ki o da evime 71 Mbps olarak ulaşıyor. Bina tesisatım sorunsuz, modemimi yeni değiştirdim. Sabah Türk Telekom'u arayıp onlarla da görüştüm ama fiber değil VDSL2 hizmetinden faydalanabileceği, fiber altyapıda kapasitenin dolu olduğunu ve bu konuda bir şey yapılamayacağını söylüyorlar. Şu an aktif olarak TurkNet kullanıyorum. Aldığım internet hizmetimden tamamen memnunum lakin yan bina 100 Mbps kullanıyorken, arkadaki bina 100 Mbps kullanıyorken benim binam neden 80 Mbps kullanabiliyor bunu anlayamadım ve çözümü olmayacağına da inanamadım şahsen.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu çok sık yaşanan bir durum o hatda doluluk vardır veya sadece klasik TT saçmalıklarından birisidir, çok bir sebep aramayın bence normal bir durum.

Selam,

Artık hiçbir yerde cevap bulamadığım için Techolay'a üye olarak cevap bulabileceğimi ümit ettiğim sorumu sizlerle de olabildiğince özet şekilde paylaşacağım:

Kendi adresimde altyapı sorgulama yaptığım zaman alabileceğim maksimum hız 80 Mbps olarak görünüyor ve tahmini saha dolabı/santral mesafem 67 metre olarak görünüyor. Türk Telekom sitesinde fiber sorgulaması yaptığımda ise HiperNet hizmetinden faydalanabileceğim yazıyor.
Yan binada (Aramızda taş çatlasın 5 metre var ve bütün binalar aynı yıl yapılıp bitirildi, yani yeni-eski gibi bir muhabbet söz konusu değil.) komşum oturuyor ve onun adresiyle sorgulama yaptığım zaman alabileceğim maksimum hız 104 Mbps olarak görünüyor. Saha dolabı/santral mesafesi de 9 metre olarak görünüyor ve Türk Telekom altyapı sorgulama sayfasında da Fibernet hizmetinden faydalanabileceğim yazıyor.

Bu tahmini mesafeleri muhtemelen binanın önünde bulunan telefon dolabı dediğimiz kutulara istinaden söylüyor. Yan bina direkt olarak kapının önündeki dolaba bağlıyken ben neden 67 metre ötedeki dolaba bağlıyım bunu anlamadım. Bağlantım direkt kapının önündeki dolaptan sağlansa 104-105 Mbps hız alabilecekken bana 80 Mbps hız sağlanıyor ki o da evime 71 Mbps olarak ulaşıyor. Bina tesisatım sorunsuz, modemimi yeni değiştirdim. Sabah Türk Telekom'u arayıp onlarla da görüştüm ama fiber değil VDSL2 hizmetinden faydalanabileceği, fiber altyapıda kapasitenin dolu olduğunu ve bu konuda bir şey yapılamayacağını söylüyorlar. Şu an aktif olarak TurkNet kullanıyorum. Aldığım internet hizmetimden tamamen memnunum lakin yan bina 100 Mbps kullanıyorken, arkadaki bina 100 Mbps kullanıyorken benim binam neden 80 Mbps kullanabiliyor bunu anlayamadım ve çözümü olmayacağına da inanamadım şahsen.
Herşeyden önce siz de, komşunuz da VDSL2 denilen altyapıdasınız. Bu altyapıda feriştahı gelse 104 Mbps DL alamaz. Teorik olarak 100 Mbps ile sınırlı olması gerekir... O da, dediğim gibi "teorik", pratikte daha düşük olavcaktır! Yapılan sorgulamadan emin misiniz? Şimdi sokağa çıkıp biraz dolaşın. Gerçekten de sizn kapınıza 70-100 mt. mesafede bir saha dolabı var mı? Ve de komşunuzun neredeyse kapısının önünde (yani 9 m t. mesafede) bir diğer saha dolabı var mı?

Varsa bu dolapların üzerindeki (kapaklarının üst tarafındaki) küçük metal etikette ne yazılı?

Anlattıklarınıza (yani mahallenizin yapılanmasına göre) bu kadar kısa mesafede 2 yarı saha dolabının bulunması çok mantıklı bir durum değil ama yine de konulmuş olan saha dolaplarının tipini (ve dolayısıyla kapasitelerini) gözlemlemekte yarar var.

Yaptınız sorgulamaları (sizin ve komşunuzun) bir de aşağıdaki, daha fazla detay veren siteden yapabilir misiniz?

Bkz.: Toplama Pc İnternet Altyapı Sorgulama

Burada yapacağınız sorgulamada adresinizde VDSL hizmeti altında hız olarak en çok ne alabileceğiniz ve santrala (daha doğrusu saha dolabına) olan yaklaşık uzaklığı görebileceksiniz.

Türk Telekom sorgulama sonucunda bildiğim kadar adreste Fibdernet alınabileceği değil "Fiber İnternet" alınacağı yazar. Zaten öyle ise yukarıdaki linkten yapılan sorgulamada VDSL için "yok" yazar ve sadece Fiber İnternet'in varlığı gösterilir ve santral mesafesi de 0 (sıfır) olarak gösterilir.

Bildiğim kadarıyla T.Telekom kendi sitesinde VDSL/VDSL2 tanımlaması yerine "Hipernet" tnımlamasını kullanmakta.

Saha dolaplarının planlaması çok özenli yapılmış gibi gelmedi bana. Hemen kapımın önündekine bağlı olmak yerine daha uzaktaki bir dolaba bağlı olmam da bunu açıklıyor gibi biraz. Tekrar hatırlatayım komşumun binasıyla benim binanın arasında taş çatlasın 5-6 metre var, bu sayıyı gelişigüzel söylemiyorum. Ek olarak biraz daha araştırma yaparken şunu buldum. Bulunduğum bölgede 1000 Mbps altyapı da varmış. Yeni TOKİ evleri yapıldı ve geçtiğimiz yaz teslim edildiler. Oradan rastgele bir adresi sorguladığımda 1000 Mbps GPON altyapı olduğunu görebiliyorum. Bu altyapı eski binalara da verilebilir mi? Nasıl bir yol izlenebilir veya ne yapılması gerekir?

1.webp

2.webp

3.webp

Saha dolaplarının planlaması çok özenli yapılmış gibi gelmedi bana. Hemen kapımın önündekine bağlı olmak yerine daha uzaktaki bir dolaba bağlı olmam da bunu açıklıyor gibi biraz. Tekrar hatırlatayım komşumun binasıyla benim binanın arasında taş çatlasın 5-6 metre var, bu sayıyı gelişigüzel söylemiyorum. Ek olarak biraz daha araştırma yaparken şunu buldum. Bulunduğum bölgede 1000 Mbps altyapı da varmış. Yeni TOKİ evleri yapıldı ve geçtiğimiz yaz teslim edildiler. Oradan rastgele bir adresi sorguladığımda 1000 Mbps GPON altyapı olduğunu görebiliyorum. Bu altyapı eski binalara da verilebilir mi? Nasıl bir yol izlenebilir veya ne yapılması gerekir?

Eki Görüntüle 101447

Eki Görüntüle 101448

Eki Görüntüle 101449
Sahalarda bulunan Tip kabinler isterse evinin önünde olsun isterse 500 metre uzaklıkta, fark etmez. T.T seni istediği kabinin per'ine aktarır, sen maalesef seçemezsin. Evinin önündeki Tip kabindeki MDF (Reglet) dizelerindeki line kartların durumunu tam olarak bilemeyiz. Eğer o kabin içindeki bütün perler doluysa, seni o kabinetin per'ine aktaramazlar.

FTTH durumu ise, yeni binalara öncelik var. Eski binalara sonra gelinecek. Mahallende hatta sokağında fiber olması, sana da geleceğini göstermez.

OLT'lerde 16 PON kartı var ve bütün PON kartlarından farklı şekilde bölünebilir.

1:64 çoklama yapacaklar ise şöyle yaparlar:

Diyelim ki 8 katlı bir binanın 8 dairesi var fiberler şu şekilde dağıtılır. OLT (Fibere sinyal veren cihaz) 1 Port - Core kablo -> Sahadaki optik bölücüde 8'e bölünür, 8 binaya dağılır->bina içinde 8'ya bölünür, 8 daireye dağılır.

Daha sonrasında 32 katlı bir binanın 32 dairesi var diyelim, o da şöyle olur. Aynı OLT'deki 2.port - Core kablo -> sahadaki Optik bölücüde 2'ye bölünür 2 binaya dağılır -> Bina içinde 32'ye bölünür, 32 daireye dağılır.

OLT'deki, 16 PON kartı ve 16 Portun 2 tanesini gördüğün gibi iki farklı bina ve daireye göre çokladık. Geriye 14 Port kaldı. 9 tanesini daha farklı binalara çokladık diyelim, geriye 5 port kaldı. İşte bu yüzden mahallende fiber dahi olsa sana gelmeyebilir, belli bir rota var ve ona göre giderler. Ancak gelmez diye bir durum yok çünkü OFSD içindeki bölücü raflar konfigüre edilebilir, raf eklenebilir ve gerektiği zaman daha fazla haneye çoklama yapabilirler. (Belli bir yere kadar, yoksa sinyalde sıkıntı çıkar.)

Yukarıda da denildiği gibi T. Telekom belli bir bölgede TOKİ vb. toplu konut projeleri varsa önceliği oralara veriyor; Santral'daki FTTH kapasitesini ilk etapta onlardan doldurmaya başlıyor. Her şeyden önce bu tip toplu konutlarda dahili tesisat zaten çekilmiş oluyor... Binalara kablo çekilecek kanallar da hazırda! O açıdan Telekom'un işi kolay! Sonra geride kalan binalara peyderpey sıra gelmeye başlıyor. Ama orada da bina seçtikleri oluyor. Diyelim bir konumda atıyorum 6 katlı 18 daireli ama 10 yaşında bir bina var. Var. Onun hemen yanında da 2 katlı ama sadece 4 daireli ve de 20 yaşında bir bina var. Her iki binada da eski olduklarından dahili tesisat yok (yani dairelere çekilmiş fiber optik kablo yok). Orada bir seçim yapıyorlar: Abone potansiyeli yüksek olduğundan 18 daireli binaya biz mi dahili tesisat çeksek ya da bu binaya kablo bırakıp binanın çekmesini mi talep etsek ve de yandaki 4 daireli binayı da pas mı geçsek diye. Ya da 18 daireli binayı pas geçelim (kablo çekimiyle biz uğraşmayalım, binaya kablo bırakırsak da bunlar kendi aralarında kolay anlaşamaz ve kablo çekimi uzar ana 4 daireli binaya biz de çeksek fazla sıkıntı olmaz veya onlara kablo bıraksak onlar aralarında daha kolay anlaşır mantığıyla hareket ediyor Telekom).

Telekom'un genel prensibine göre dahili tesisatın kurulma sorumluluğu binaya aittir (mantıklı bulur ya da bulmazsınız...). Ama FTTH dönüşümlerinde belli hedefleri yakalayabilmek adına her Telekom Md. Bu konuda esneklik gösterebiliyor.

Özellikle büyük metropollerde kendi optik fiber şebekelerini çeken TurkNet veya Superonline gibi özel statülü şirketler ise potansiyel gördükleri bütün bir bölgeyi gözlerine kestirip bölgede herkes onlardan abonelik alacak mantığıyla ana kablolamayı yapıyor sonra gelen taleplere göre binalara bağlantı yapıyor.

Ancak, sizin ve komşunuzun binalarının sorgulamasında bir şey dikkatimi çekti... Bu iki bina kaç katlı/dairelidir? (bina altında dükkan varsa onları da daire olarak sayınız...) M1lt0k o iki adresin sorgulama sonuçlarında FTTX türüne bakar mısınız?

4 katlı 16 daireli bir binada oturuyorum. Site yönetimi aracılığıyla imza toplanıp Türk Telekom müdürlüğüne verilmesi tek seçenek gibi duruyor. Gerisi sadece insiyatif anladığım kadarıyla.. Burası çok ufak bir bölge zaten minik bir köy de diyebiliriz. Keşke herkes aynı hızlardan faydalanabilse. Örneğin yeni binalarda yaş ortalaması 60 diye düşünsek kim 1000 mbps internet kullanacak? Keza benim binam için de aynı şey geçerli olabilir. Müdürlüğe dilekçe vermek dışında başka seçenekler varsa onları da söyleyebilirseniz sevinirim.
Yukarıda da denildiği gibi T.Telekom belli bir bölgede TOKİ vb. toplu konut projeleri varsa önceliği oralara veriyor; Santral'daki FTTH kapasitesini ilk etapta onlardan doldurmaya başlıyor. Herşeyden önce bu tip toplu konutlarda dahili tesisat zaten çekilmiş oluyor... Binalara kablo çekilecek kanallar da hazırda! O açıdan Telekom'un işi kolay! Sonra geride kalan binalara peyderpey sıra gelmeye başlıyor. Ama orada da bina seçtikleri oluyor. Diyelim bir konumda atıyorum 6 katlı 18 daireli ama 10 yaşında bir bina var. var. Onun hemen yanında da 2 katlı ama sadece 4 daireli ve de 20 yaşında bir bina var. Her iki binada da eski olduklarından dahili tesisat yok (yani dairelere çekilmiş fiber optik kablo yok). Orada bir seçim yapıyorlar: abone potansiyeli yüksek olduğundan 18 daireli binaya biz mi dahili tesisat çeksek ya da bu binaya kablo bırakıp binanın çekmesini mi talep etsek ve de yandaki 4 daireli binayı da pas mı geçsek diye. Ya da 18 daireli binayı pas geçelim (kablo çekimiyle biz uğraşmayalım, binaya kablo bırakırsak da bunlar kendi aralarında kolay anlaşamaz ve kablo çekimi uzar ana 4 daireli binaya biz de çeksek fazla sıkıntı olmaz veya onlara kablo bıraksak onlar aralarında daha kolay anlaşır mantığıyla hareket ediyor Telekom).

Telekom'un genel prensibine göre dahili tesisatın kurulma sorumluluğu binaya aittir (mantıklı bulur ya da bulmazsınız...). Ama FTTH dönüşümlerinde belli hedefleri yakalayabilmek adına her Telekom Md. bu konuda esneklik gösterebiliyor.

Özellikle büyük metropollerde kendi optik fiber şebekelerini çeken TurkNet veya Superonline gibi özel statülü şirketler ise potansiyel gördükleri bütün bir bölgeyi gözlerine kestirip bölgede herkes onlardan abonelik alacak mantığıyla ana kablolamayı yapıyor sonra gelen taleplere göre binalara bağlantı yapıyor.

4 katlı 16 daireli bir binada oturuyorum. Site yönetimi aracılığıyla imza toplanıp Türk Telekom müdürlüğüne verilmesi tek seçenek gibi duruyor. Gerisi sadece insiyatif anladığım kadarıyla.. Burası çok ufak bir bölge zaten minik bir köy de diyebiliriz. Keşke herkes aynı hızlardan faydalanabilse. Örneğin yeni binalarda yaş ortalaması 60 diye düşünsek kim 1000 mbps internet kullanacak? Keza benim binam için de aynı şey geçerli olabilir. Müdürlüğe dilekçe vermek dışında başka seçenekler varsa onları da söyleyebilirseniz sevinirim.
Yukarıdaki sorumun bir kısmına cevap vermişsiniz, bir de komşu bina için cevaplar mısınız ltf.?

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı Alt