Merhaba,

Bu konuda da bahsettiğim üzere altyapı anlamında elimden gelenleri yapmaya devam ediyorum.
Müdürün bana Vodafone tarafından teknik eleman yönlendireceği konuşma geçmişimizde de mevcut olduğu üzere bugün iki kişi olmak üzere geldiler.

Aşağıdaki ekran görüntüleri kişinin bana yanımda yaptığı testlerin dışında hızlı olanı da atmış. Konuyu değerlendirmenizi isterim. Acaba neden üç ayrı telefonda bu değerler sürekli değişiyor? Benim telefonumda arka planda çalışan neredeyse hiç uygulama bile yok. Debloat şekilde Root izinli olmasıyla da birlikte gereksiz ben açmadan çalışıp da arka planda interneti tüketen bir şey yok. Evime girince ayrı değişiyor, dışarı çıkınca ayrı. Az öteye gidince ayrı oranlar alıyoruz. Gelen ekipteki genç arkadaş bir tanesi 4.5G ile diğeri de 5G telefon ile test etti. 111.5 Upload oranı görünen ekran görüntüsünü de arabaya binip gittikten sonra nerede çekip attı bilmiyorum. Tabii ki bunu Bölge müdürüne gittiğimde ona nasıl ifade edeyim dedikten sonra düşündüğünü düşünüyorum. Günahını almak istemesem de yanımda o hızları asla almadı. Yanımdaki diğer ekip üyesi de buna şahit hatta.

Pazartesi günü Bölge Müdürünün yanına gittiğimde bana önerdiği Redbox 5G gibi bir seçenek için bizzat bana teorik olarak uygulamalar veya verdikleri cihaz ile test yapamadığım noktada asla bu hızları alamayacağımı belirtmeli miyim?

Sizce nasıl konuları konuşmalıyım?

Dosya Ekleri

• WhatsApp Image 2026-05-14 at 11.14.16 (1).webp
    WhatsApp Image 2026-05-14 at 11.14.16 (1).webp
    1,2 MB · Görüntüleme: 205
  • WhatsApp Image 2026-05-14 at 11.14.16 (2).webp
    WhatsApp Image 2026-05-14 at 11.14.16 (2).webp
    1,3 MB · Görüntüleme: 197
  • WhatsApp Image 2026-05-14 at 11.14.16.webp
    WhatsApp Image 2026-05-14 at 11.14.16.webp
    1,3 MB · Görüntüleme: 166
Son düzenleyen: Moderatör:
Yazdıklarımdam pek memnun kalmamışsınız herhalde. O zaman bu konudan bahsedelim.

Daha bu konuyu okumadan bile şunları yazmıştım:

Çok bilgim ve tecrübem yok ama 5G size pek stabil deneyim vermez. Mesafeniz uzak, millet geçe geçe yavaşlatır onu. Keza internette insanların testlerine bakabilirsiniz. Neredeyse hiçbir zaman simetrik falan değil. 600-800 download 50-100 upload gören tonla test bulabilirsiniz. Kaldı ki konuştuğunuz kişinin bile kırsal kesim diyeceği kadar merkezi olmayan bir yerdeymişsiniz. 21 dairelik bina oralara biraz fazla gibi.

İçerik üreticiliğinden konuşmak isterdim ama bu mesajı da sildirirsiniz, gerek yok.

Konuda görülebildiği gibi interneti olan yerler var. İçeriğinizi üretip oralara gidip yükleyebilir, planlı yayınlama zımbırtısını kullanabilirsiniz. Mayıs 2028'e kadar gösteriyor bende.
Hatta yükleyip taslak olarak bile bırakabiliyormuşsunuz.

Ben neden Vodafone'da ısrarcı olduğunuzu anlamıyorum. BTK abi kullandığınız hat o olduğu için lafa öyle girmiş gibi. Çevrenizde test etmesini rica edebileceğiniz başka operatör kullanıcıları yok mu?

Çok farklı değerler olmaz ama daha stabil olur diye düşünüyorum. Cihazı cam önüne koyduğunuzda alacağınız değeri az çok görmüşsünüz. 3 basamaklıları nereden aldılar, kim bilir.

BTK abiye ulaşıp Vodafone testi hiç umut verici değil, diğer operatörler ne alemde olur diye sorabilirsiniz. Sizi 5G'ye yönlendirecek kadar biliyorsa olaya yeterince hakimdir, tutarlı bir tahmin yapabilir. Mobilde hiç hız testi ihtiyacım olmadı ama telefon görüşmesi kalitesini defalarca deneyimledim. Diğerlerini tercih ederdim.

Yazdıklarımdam pek memnun kalmamışsınız herhalde. O zaman bu konudan bahsedelim.

Daha bu konuyu okumadan bile şunları yazmıştım:

Çok bilgim ve tecrübem yok ama 5G size pek stabil deneyim vermez. Mesafeniz uzak, millet geçe geçe yavaşlatır onu. Keza internette insanların testlerine bakabilirsiniz. Neredeyse hiçbir zaman simetrik falan değil. 600-800 download 50-100 upload gören tonla test bulabilirsiniz. Kaldı ki konuştuğunuz kişinin bile kırsal kesim diyeceği kadar merkezi olmayan bir yerdeymişsiniz. 21 dairelik bina oralara biraz fazla gibi.

İçerik üreticiliğinden konuşmak isterdim ama bu mesajı da sildirirsiniz, gerek yok.

Konuda görülebildiği gibi interneti olan yerler var. İçeriğinizi üretip oralara gidip yükleyebilir, planlı yayınlama zımbırtısını kullanabilirsiniz. Mayıs 2028'e kadar gösteriyor bende.
Hatta yükleyip taslak olarak bile bırakabiliyormuşsunuz.

Ben neden Vodafone'da ısrarcı olduğunuzu anlamıyorum. BTK abi kullandığınız hat o olduğu için lafa öyle girmiş gibi. Çevrenizde test etmesini rica edebileceğiniz başka operatör kullanıcıları yok mu?

Çok farklı değerler olmaz ama daha stabil olur diye düşünüyorum. Cihazı cam önüne koyduğunuzda alacağınız değeri az çok görmüşsünüz. 3 basamaklıları nereden aldılar, kim bilir.

BTK abiye ulaşıp Vodafone testi hiç umut verici değil, diğer operatörler ne alemde olur diye sorabilirsiniz. Sizi 5G'ye yönlendirecek kadar biliyorsa olaya yeterince hakimdir, tutarlı bir tahmin yapabilir. Mobilde hiç hız testi ihtiyacım olmadı ama telefon görüşmesi kalitesini defalarca deneyimledim. Diğerlerini tercih ederdim.
Normalde hesabı kapatacaktım kardeşim ama sen yanlış anlarsın diye de bunu rapor edip neden sildiniz ki dedim rapor kısmından. Konunun amacına hizmet etmez minvalinde bir uyarı verildi. Sildiler. Keşke her yazdığım daha esnek şekilde değerlendirilse. Sorun yok. En nihayetinde o kadar anlamaya çalışman da değerli bir hareket. Seni de düşünmüşken bunu yazmanı garipsemedim. Bilemezdin.

Bu yazın için sonuna kadar aynı şeyi düşünerek ve aslında birçok konuda tahminlerimin olduğunu bilerek kollektif bilinç ve skeptik yapım hasebiyle ayrıca da insanlar görsün ve ders çıkarsın diyeydi.

İçerik üreticiliği de dahil ne dersen de artık sana kızmayacağım. En azından tek seferde yazamayıp parça parça yazdırıp konuyu çok başka bir yere getirmenden dolayı yazılanları kendin sildirdiğini anlamışsındır. Çünkü ben asla bu şekilde bir istekte bulunmadım.

Planlı yayınlama zımbırtısı nedir? Bana tam olarak ne olduğunu söylerseniz zaten aklımda olan bir şeyin çözümü için de beni rahatlıkla yönlendirmiş olacaksınız. Vodafone tarafında ısrarcı değilim aslında. Sadece pazartesi günü müdürün yanına gideceğim bu şekilde düşünüyorum siz ne düşünüyorsunuz minvalinde bir konu açtığımı sanıyorum. Beni yanlış kavramanız ya da benim bir şekilde yorgunluğuma denk de gelip bu kadar yüzeysel değerlendirmenizden dolayı sinirlenmiş de olabilirim.

BTK abi lafa öyle girdi ve bende aslında ona aslında geçerli bir seçenek değil, randıman alabilir miyim dedim sonra baktım Upload tarafında çok mutlak konuşur gibi hissettim. Genelde burada çoğu kişi Türktelekom ve Süperbox kullanıyor. Biraz da Turknet. Mesela amcaoğlum 100 metre aşağıda Turknet 50/8 hız alabiliyor.

Aynı şekilde işkillendiysek bana ayrıca gönderilen üçüncü testin sebebi şu diyebilirim:

* Ben BTK abiye ne diyim şimdi dediğimde bir korku aldı ekip olarak gelenlerden genç olanı ve iki kişi biri sağıma biri soluma geçti ve diğer abimiz daha büyük yaşta olan sanki bir sosyal mühendislik içinde gibiydi. Sadece beni dinleyip farklı bir şekilde işin içinden sıyrılacaklardı diye düşünüyorum. Amaç yüksek rütbeli birisi de olsa biz dayak yemeyelim ve ekmek yemeye devam edleim gibi bir halleri vardı. Ben tam kritik soru sorduğumda ve genç iletişim kurduğu santralden bazı testler yaparken yetişkin olan abimiz de beni konuşturmakla ve aslında buraların çok güzel olduğu yeşillikten vessaire konuşuyordu. Zihninizde ufacık da olsa aynı şeyleri hissettiyseniz siz belki benim gibi konu açmazdınız ama aynı şeyleri az da olsa düşünebilirdiniz. Belki de gözünüz benden daha açıktır. Orası tartışmaya açık değil. BTK abiye çok objektif yaklaşacağımdan ve hissettiğim ve gördüğüm her şeyi çok net bir şekilde anlatacağımdan şüphem yok. Buraya bu kadar konu açmamın sebebi aslında senin gibi herkesin konuya dahil olabileceği ve belki de gözümü açabilecekleri konusuydu. Sosyal kanıt veya kollektif bilinç dediğimiz noktada ne kadar istihbarat toplarsam belirsizlikten o kadar azade olmuş hissediyorum. Herkes bir olmadığı gibi ben bu şekilde hayatta kalıyorum. Yani, sizin düşüncenizi önemsediğim için bu konuları açıyorum, açtım. Dediğinizde doğru olabilir bu arada ama ben tek bir konu açarak durumu ifade edebilseydim o şekilde yapardım. Maalesef konuları toparlayıp birbirine bağlamak bu kadar kolay olmazdı benim için diye de düşünmüş olabilirim. Telefon görüşmesi umrumda değil. 30 UP bile alacak kıvamda seçenek sunamadılar ve her cihaza göre hızın değişmesi konusuyla bence aklımı karıştırdılar. Orada bir oyun döndü. Manipule edilmiş olabilirim. İnsan neden ayrı ayrı telefonlar taşır ki? Ben santralle anlaşıp startı verdiğini ve telefonların ayrı ayrı ayarlanmasını sağladığını düşünüyorum. Telefonuma mana bulmak nedir? Benim telefonuma bile mana buldular.

Onu da geçtim öyle bir kendi üstlerinden sorumluluğu atmaya çalıştılar ki her bağlandığım yere göre hızlar değişir, gece ve gündüz de değişir gibi bir sürü şey söyleyip BTK abiye söyleyeceklerimi iki kişi aralarında paslaşıp planladılar. Bazen full odak kötüdür. Tıpkı sihirbazın eline odaklanıp bütün süreci kaçırmak gibi. Ben göz temasını kolay kolay bozmamaya çalışsam da muhabbet arasında bazen heyecanlı hareketler ettiğimi düşünürsek birisi sağa birisi sola gider gibi zaman kazanıp bir şekilde anlaştılar. Çözemedim.

Sırf siz daha iyi anlayın ya da size anlatayım diye bu kadar uzun ifade ettim.
Her şey için teşekkürler. Bu arada dilediğiniz eleştiriyi yapabilirsiniz.
Konuyu okumakla ve biraz daha iyi algılayınca daha makbul geçti.

1778790222320.webp

Son düzenleme: