cembo

Uzman
Önümüzdeki ay İstanbul içerisinde yeni bir siteye taşınıyoruz. Altyapı sorgulamaya göre ISS'ler aşağıdaki hızları sunuyor:
  • 1000 Mbps: TTNET, Superonline ve Vodafone.
  • 100 Mbps: TurkNet, Netspeed.

Bu kapsamda iki sorum olacak.

1. benim için en kritik konu kendi modemimi kullanabilmek. Uzun süredir Superonline fiber kullanıyorum ve şifre vermeme / farklı modem kullandırmama konusunda çok katılar. Modemin arkasına router modda olmayan başka bir router takınca bile interneti kesiyorlar. Artık Superonline'dan nefret ettim.

2025 yılında TTNET'te kolayca kendi modemimizi kullanabiliyor muyuz? Onlarda da farklı limitler yoktur değil mi?

2. benim bildiğim fiber altyapıya sahip firma 1000MBPS sunarken diğerleri 100Mbps ile limitleniyordu. Ancak yeni taşınacağımız evde hem TTNET hem de Superonline 1000MBPS sunuyorken TurkNet hala 100Mbps ile limitli. Böyle bir şey göreniniz oldu mu?

TurkNet de 1000MBPS veriyor olsa hiç düşünmeden TurkNet'e geçerdim. Aradaki fiyat farkı 100-200₺ olduğundan TTNET 1000MBPS şu an daha mantıklı görünüyor.

Siz olsanız nasıl bir tercih yapardınız?

2. sorunun cevabı yine forumdan çıktı.

Başka bir başlıkta TürkTelekom altyapısı üzerinden Superonline 1000mbps satışa sunulduğundan bahsedilmiş. Muhtemelen bizdeki durum da bu.

TurkNet için de Recep Baltaş'ın 5 ay önce yayınladığı videodaki gibi bir yöntem olmadığı sürece (özel bir ONT cihazı) 100mbps üstüne çıkmak mümkün değil gibi.

Turknet'in kendi altyapisi yok da ondan. Sadece kendi altyapisinda 1000 Mbps veriyor. Bende 1000 Mbps Superonline var ayni yerde Turknet 75 Mbps VDSL sunuyor mesela sadece. Superonline farkli modem kullandirma gibi konularda kati bir firma. Kendiniz tecrube etmissiniz zaten. Lakin ben Router ile kullaniyorum sorunsuz bir sekilde.

bende 100Mbps superonline kullanmaktayım. Geçtiğimiz ay müşteri temsilcisine bağlanıp şansımı denemek istedim acaba modem kullanıcı bilgilerini alabilir miyim diye. Hiç beklemediğim kadar kolay oldu normal şartlarda kolay bir şekilde alamayacağım bilgileri ilk aramamda 5 dk içinde aldım. Sadece şansımı denemek istemiştim. Benden sadece birkaç bilgi istendi ve bana SMS ile ileteceklerini söylediler. Ve beklediğim SMS anında gelmişti bile. Sanırım hayatımın şansını o zaman tek seferde kullanmış oldum.

1. Evet, kendi modeminizi kullanabiliyorsunuz çok rahat, kullanıcı adı ve şifrenizi bir temsilciyle konuşmanıza bile gerek kalmadan alabiliyorsunuz. Limit vb. yok.

2. Sizin adresinizde TurkNet, TT'nin altyapısını kiralık kullandığı için 100 Mbps ile sınırlı kalıyor. Eğer TurkNet'in kendi altyapısı GigaFiber adresinizde olsaydı, diğerleriyle kıyaslama yapmak bile mantıksız olurdu zaten.

3. Türk Telekom'un taahhütlü 1000 Mbps müşterisi olun. Fiber altyapıda hiçbir sorun yaşamazsınız. Hatta isterseniz başlangıçta 500 Mbps için başvuru yapın, kullanmaya başladığınızda yeterli gelmezse mobil uygulama üzerinden hızınızı 1000'e yükseltebiliyorsunuz. Değişen tek şey aylık fatura oluyor.

1000 Mbps Turkcell ve 100 Mbps TurkNet aynı anda kullanıyorum. Turkcell'i iptal edip Turk Telekom'a geçeceğim. TurkNet'i de iptal edeceğim muhtemelen.

Sebepler. Turkcell en sansürlü ve en rezil firma. Boşuna SansürOnline demiyoruz. TurkNet ise iyi ama bence GigaFiber olmadığı sürece o fiyata değmez. IPv6 yok ve 100 Mbps. 1000 Mbps cidden çok iyi. 10 katı daha hızlı. Hep bir şeyler indirip siliyorum. 100 Mbps ile çekilecek iş değil.

Turk Telekom çok hızlı bir şekilde müşterilerine IPv6 tanımlamaya başladı. Rotaları da TurkNet kadar iyi olmasa da Turkcell'den kat kat daha iyi.

TurkNet'in potansiyel artıları (ping, packet loss, stabilite, vb) 10 kat daha yavaş hıza katlanmaya değmez. Benim fikrim bu. GigaFiber olmadığı sürece TurkNet'in çok bir olayı yok bence. Hatta benim oynadığım bazı oyunlarda ping Turkcell'de 70ms iken TurkNet ile 80ms. Diğerleri ise tıpa tıp aynı. Çünkü popüler, bilindik server'ları, anlaşmalı rotası olan oyunlar oynamadığımdan muhtemelen.

Turk Telekom'a geçin ve unutun derim. Olur da ileride GigaFiber gelirse direkt ona geçin tabii ki.

Sakın ama sakın Turkcell'e geçmeyin. Geçmeyi düşünmeyin bile!

Mevcutta Keenetic bir router ile 1000 Mbps Superonline'ı routera kurduğum Zapret adlı yazılımla TurkNet kullanıyor gibi kullanabiliyorum. Burada önemli olan Superonline'ın size verdiği router. Bazı dahili ONT içeren routerlardan kullanıcı adı şifre alamıyoruz, harici ONT olan bütün kurulumlarda kullanıcı adı ve şifre almak mümkün. Şans işi yani.