Telefonunu Çıkra
Üstün
- Makaleler
- 10
Konu Başlıkları Gizle
İnceleme tarihi: 4.7.2026
Merhaba.
Seri şekilde Forza Horizon 6'yı anlatıp salacağım.
Buraya wall of text döşerdim ancak okumayacağını biliyorum. Bu yüzden en sık sorulan soruları yanıtlayacağım.
Merak ettiğin soruyu yukarıdan seçebilirsin.
Seri ile geçmişim var. Bu da eleştirirken önceki oyunlar ile kıyaslayabilmem demek.
Forza Horizon 4: 1500 saat, Forza Horizon 5: 1120 saat, Forza Motorsport: 270 saat
Forza Horizon 6 şu anlık 96 saat ama ilk 2 gün köpek gibi oynadım. 24 saatlik günde 17 saat FH 6 oynadım, öyle anlatayım.
FH 4'ün mapi çok başarılıydı. FH 6 ise en az onun kadar iyi, hatta bence daha iyi.
Daha büyük, çeşitli, içerik olarak dolu, manzaraları iyi, oynaması keyifli. Konvoy yapacağınızda RP yapmaya müsait.
Ha eğer çok fazla oynamadıysan FH 5'in içeriğini bitir, öyle tekrar sor. O zaman fikrin değişebilir.
FH 4'de kışı sevmiyordum, burada da sevmiyorum. Kişisel zevk burası.
FH 4'de biraz daha belirgindi ama map küçük olunca yerleşkeler de ufaktı.
Buradaki ana şehir baya iyi. Yerleşkeler ise varlıklarını hissettirecek düzeyde iyi. Ve var oldukları yerler o kadar absürt değil. FH 5 onu da becerememişti.
Off-road ve ralli için uygun alanlar var, virajlı ve hafif virajlı yollar var, touge için müsait yollar var, time attack yapmak isterseniz bunun için uygun yollar olmasını geçtim ufak pistler hazırlamışlar. Drag yarışları için birkaç farklı boyutta pistler ve düzgün start almanız için senkron start noktası var. Drift için zaten yol aramanıza gerek yok.
Sahil yolları, şehir yolları, dağ yolları, tüneller, ücra köşeler falan bunların dağılımı tatmin etti.
Tek sıkıntı Top Speed test etmek için devasa bir otoban yok. Olan otoban ya virajlı ya da NPC'ler yüzünden yardıramıyorsunuz.
Bir de bazıları "Japonya'da bu kadar geniş yol olmaz" diye ağlıyordu. Agera RS'i, o eşek kadar yolda tutamayacaklar konuşuyor işte. Bu kadar geniş olması biraz absürt ancak oynanış olarak kesinlikle lazım.
FH 6'daki NPC'ler zevkinizin içine edebilir. Kalabalık ve patern'ları garip. Oyun çıkmadan önceki gameplay videolarında "çok boş olmuş" eleştirilerine roket atmış geliştiriciler.
FH 5 tamamen off-road haritasıydı ve dizaynı iğrençti. Herkes dönüp dolaşım o dağa tırmanıyor.
FH 4 ise baya çeşitli. FH 6 tabii ki daha iyi ancak FH 4, FH 5'ten daha üstündü o konuda.
FH 6'da, diğer oyunların aksine çoğu ağaç rahatça kırılabilir dizayn edilmiş. Bu sayede map dizaynı daha güzel durmasına rağmen ağaçlı alanlara düştüğünüzde gameplay'in içine edilmiyor.
Sadece Sakura ve birkaç kalın ağaç kırılamıyor, ama onlar da seyrek denk geliyor. Eleyici oynayanlar için iyi haber yani.
Çok güzel manzaralar, ışıklandırmalar falan var. Üstüne topluluk haritaları için çok uygun yerler de var.
Birkaç numune bırakıyorum.
FH 4: Arabalar zemin ile tam oturmuyor gibi hissettiriyordu. FH 5'in en ıslak yolu + iyi yol tutan araba = FH 4 kuru yolu.
Zamanında göze batmıyordu ve iyi çalışıyordu. Ama son 2 oyuna kıyasla baya farklı hissettiriyor.
FH 5: (Bayadır oynamadım, o yüzden hatalı olabilirim)
O rezalet mapi tolare ettirecek kadar iyiydi mekanikler. Arabanın gerçekten asfalta tutunduğunu, lastik sesleri sayesinde kaymaya başladığını falan anlıyordum. Gayet hisli ve tutarlıydı.
FH 6: FH 5'e baya benziyor ama bana bir tık arcade'e çalıyor gibi geldi. Bunu en çok viraj içlerinde fark ettim. O muhteşem çizgiyi tutturup, arabayı kaydırmamayı başarırsan araba sanki asfaltı bırakmak istemiyor gibi oluyor. Ben oyunu Simülasyon'da oynuyorum belki ondan da olabilir (zorluk ayarlarındaki).
Kötü değil ama bir tık tedirgin hissettiriyordu beni. Bunun dışında mekanikler taş gibi. Özellikle drift çok daha hissiyatlı hale gelmiş.
Off-road biraz daha kontrol istiyor. FH 5'deki biraz daha arcade'di.
Lastik tipleri, araç tipi, yolun ıslaklığı/kayganlığı vb., RWD-AWD-FWD ayrımı, yanlış araba ile yanlış yolda olduğun hissiyatı falan en az FH 5 kadar iyi.
FH 4 bu konuda bir tık daha zayıftı.
Keyfe keder oynamak istiyorum diyorsan hayır, zorlamaz. Hayatın boyunca NFS, Crew gibi arcade tarafa yatkın oyunlar oynadıysan biraz ters köşe olursun ama hızlı alışırsın.
FH 4'te yaşadım... "Agera RS statları çok iyi! Tamamdır, hep bunu kullanacağım.
"Bunu demen ile 2. vitese geçemeden refüj'e boydan girmen an meselesi. (Ben girdim oradan biliyorum)
Daha ne olduğunu bile anlamadan kaza yaparsın. Doğru gaz ve direksiyon kontrolü, doğru araç ile kullanılmalı. Alışması zor değil, sadece elini attığın gibi Dominic Toretto olamazsın, onu bil.
Simülasyoncular için zaten zor olmaz ama mantığını kavramaya çalışırken wtf olurlar. Onlar da alışır NP.
Gamepad en ideal deneyim, onu söyleyebilirim.
Direksiyon zor. Oyun simcade olduğundan araba ani tepki veriyor. 900 derece her arabada mümkün değil, ya da hard RP falan yapman lazım, ağır ağır. En ideali 540 derece.
Burada şuna dikkat et; oyun 3 USB device algılamıyor. 1. Direksiyon, 2. vites oluyorsa 3. el freninden feragat edeceksin. Çözüm yolu var, onun için rehber yapmayı planlıyorum.
FH5'in üstüne koyması ile daha iyi, ancak o istenilen tatminlik hissi her arabada yok.
Eğer lastik basıncı, yay sertliği gibi ayarları yaptığımız yeri soruyorsan orası hala iyi.
Yıllardır "900 derece getirin" diyorlar. ETS 2'yi klavye ile oynayanlar, o direksiyonun bir anda fırlamasını görmüştür. Bu oyun simcade olduğu için o tarz bir animasyon saçma durur.
FH 6'da belli bir yere kadar 180 derece civarında. O eşiği geçtiğinizde (genelde drift yaptığınızda) 540'a kadar çıkıyor. Bu sayede karakter absürt hareketler yapmıyor.
Çok mantıklı ve tatminkar olmuş.
FH 5 daha hızlı olduğu için iyiydi. FH 4 ara yüzünün üstüne koymuştu, kısacası zaten iyi olanı cilaladı.
FH 6 ise bu konuda zayıf! Garaja girdikten sonra gelen arayüz çağ dışı ve RE-ZA-LET! Geri kalanlar FH 5 gibi, yani düzgün.
Bazı konumlandırmalar daha iyi olabilirdi demen normal.
Klavye tuş atamalarını beğenmiyorum ama gamepad'de çok rahat.
FH 5 ise berbattı. Meksika olduğu iddia ediliyor ama bence Konya veya Sahra Çölü'nde geçiyor. Backrooms diyen de var. Ekranda hafif bir tozumsu, sarımsı bir tonlama var. Bu oyunu yöneten eleman Clutch diye bir oyun daha çıkarıyor, onda da benzer bir filtre gözüme battı.
FH 6 ise muazzam! Japon kültürünü vermesi ve bunu sıkmadan yapması güzel. Belli bir renk filtresi gözüme batmadı ancak bana biraz fazla "canlı" geldi.
Ufacık bir filtre atsam harika duracağına eminim.
Burada özellikle ses konusuna girmem gerekiyor.
FH 4'de sesler en çok eleştirilen şeylerdi. Soundtrack ve araba sesleri çok tekrara düşüyordu.
FH 5'de motor sesleri geliştirildi ancak yine tekrara düşüyordu doğal olarak. Ama varlıkları bile farkını ortaya koymaya yetiyordu. Soundtrack beni gülümsetmişti. TikTok'dan duyduğum birkaç müziği duyunca özellikle.
FH 6'da motor sesleri daha iyi, üstüne alan derinliği gelmiş. Tünelde veya kanyon gibi yerlerde ara gaz verince zevkten dört köşe oluyorsun.
Bunu agam ile Touge yaparken fark ettik. Ben önden inerken ne yaptığımı, lastiğin kaydığını, egzozla motor ton farkını ve yankılanma sayesinde mesafeyi biliyordu. Ben de onu duyuyordum tabii.
Tünel, depo tarzı yarı açık devasa yapılar, otoban, dağ yolları, şehir falan gerçekten sesin etkisini güçlendiriyor.
Bazen open world'de takılırken denk geldiğiniz oyuncuların araç sesleri basit geliyor, onu ben de anlamadım. Dizayn seçimi veya bug olabilir.
Soudtrack, FH 5'den aşağı kalır gibi değildi. Ama özellikle gacha city radio çok tatlı
Anlatılmaz yaşanır.
Babymetal, South Arcade, zayıf olsa da Link in Park, Poppy ve en önemlisi YOASOBI - Idol ekleyenlere acil zam yapılmalı!
FH6'da dikkatimi en çok çeken şey beyaz arabalar oldu. FH 4 ve FH 5'te metalik, hafif parlak açık gri ve beyaz renkler doğru değildi. İtici ve yapay duruyorlardı. Asetto Corsa bile o konuda daha iyiydi. FH 6'da bunu biraz daha düzeltmişler.
Muhtemelen açar. Arkadaşım doğru ayarları yaparak GTX 1050 Ti ile bile oynadı. O konuda harika iş çıkardılar.
Doğru ayarlar konusunda bir rehberim var, ona yönelebilirsin
Metin Tarihi: 1.6.2026
Merhaba.
Bu rehberde GTX 1050 Ti bir sistemde Forza Horizon 6 için bulabildiğimiz en optimal grafik ayarlarını paylaşacağım.
CR:
www.youtube.com
...
Steam Deck'de bile çalışabildiğini düşünürsek pek paniğe gerek yok.
Eğer FH 5'te sorun yaşamadıysan bunda da başın ağrımaz.
DLSS gibi upscale teknolojileri, frame generation, reflex ve Ray Tracing desteği var.
RT ve upscale desteği FH 5'te vardı ancak çok yarım yamalak çalışıyorlardı. FH 6'da bunlar daha çok oturmuş.
Bazı RT ayarları aman aman fark etmek yerine performansı yere çakıyor, o yüzden optimized settings'lere bakmanı şiddetle öneririm.
FH 5 iğrenç çıkmıştı. FH 4'ü hatırlamıyorum. O daha çok dönemsel olarak sapıtıyordu düşük sistemlerde.
FH6'nın genel olarak optimizasyonu başarılı. Benchmark modu, olması gerektiği gibi en zorlayan sahneyi veriyor. Oyunda daha yüksek FPS alırsınız.
Loading screen'ler kısa. Özellikle o "bilgisayarınız için optimize ediliyor" sekmesi acayip dehşet-ül vahşet hızlanmış.
Ama sorunsuz mu... HAYIR!
Zorluk olarak tatmin ediyor, o kadar salak değil. Drivatar zorluğunu kendinize göre ayarlayabilirsiniz.
Yapay zeka, oyuncuların hareketlerini analiz edip öyle rota belirliyor. Bowie Knife99 isimli bot da bunu analiz etmiş ama ters tarafından.
Eleman düz duvara tırmanıyor, viraj yerine sana giriyor, bali çekmiş dilenci gibi yalpalıyor falan komedi bildiğin.
Bu manyak ile tüm oyun dünyası dalga geçiyordu zaten. Sadece oyuncularım meme yapması değil, oyun firmaları falan da dahil oldu konuya.
Xbox Store'dan oynayan arkadaşınızla aynı lobide buluşma olayı FH 4'den beridir var zaten.
Kamera, arayüz ve ses modları var genelde. Ban riski olduğundan önermiyorum.
FH 4'de festival listeleri bir süre sonra tekrar ediyordu. Onun dışında harita ufak diye çok fazla yarış yoktu, ama birbirlerine benziyorlardı.
FH 5'de daha fazla yarış var ve bir süre sonra tekdüze gelmeye başlıyordu. Playlist'te yeterince tatminkar değildi, harita berbat diye!
FH 6'da baya içerik var. Bir süre sonra bayma geliyor ancak o zamana kadar çeşitlilik iyi idare ediyor.
Toplanabilirler, güzergahlar, objektifler, başarımlar ve ödüller sizi oyalıyor.
Story görevleri bana özensiz geldi, ama sayılarında bir artış var. Film seti olanını görememek çok üzdü...
Bayabilir mi? Evet, ama FH 5 ve FH 4 kadar hızlı bayacağını sanmıyorum.
FH 4: Çok tekdüzeydi.
FH 5: Berbattı. Tamam, bir tık daha çeşitliydi ancak gerizekalılar eski arabaları geri getirmek uğruna içeriği mahvetti.
Üstüne bir de saçma sapan arabalar getirdiler falan derken en berbat deneyimim oldu.
Covid'i var eden Çin'lilere yaranmak için abidik gubidik arabalar, kaplamalar falan verdiler; düşündükçe deliriyorum.
Yav, adamlar aynı arabanın farklı renklisini ödül diye verdi. (SS bana ait değil)
FH 6 ise şu anlık daha yeni olduğundan net bir şey diyemem. Ancak yine "önceden olan arabaları yeniymiş gibi verme" olayları devam ediyor. Ama bu sefer istenen arabaları getirmişler ve eklemeye devam ediyorlar.
Playlist'teki Forzathon sistemini terk etmişler. Onun yerine ilerleme puanları ile bir şeyler alınabiliyor. (Battle Pass gelirse şaşırmayın)
Deneme yarışları ilk başlarda yoktu, sonradan eklediler. Teknik bir sebepten dolayı olsa gerek.
Özetle; hala aynı tat + ufak bir çeşitlilik farkı.
Şans çarkı sayısında ciddi bir düşüş var. Diğer oyunlarda sürüsüne bereket verirken bu oyunda seyrek. Bu da kasılma hissiyatı demek.
Araba kazanmak durağan değil, bir tık daha sevindirici bir şey olmuş. Bir de çarklardan arabada değil, çok para geliyor.
Bu beni tatmin etti. Normalde içerikleri bitirince 200m falan kasmış oluyordum.
Benim en çok sevdiğim şey arsa düzenleme. (Map'in sol-üstü)
Oraya pist, manzara, fotoğraf çekmek için alan falan yapabiliyorsunuz.
Ben oraya skill point farmı için parkur kurdum. İhtiyacım olduğunda bahçesinde deli dana gibi sürüp sağlam skill point kasıp salıyorum. En verimli kullanım biçimi budur.
Evler beni pek tatmin etmedi. En azından bir tanesinde arabamı bahçede görmek isterdim. Bu sayede Open World'de göreceğim araç rengini daha iyi belirlerdim.
Bazı garaj dizaynları bunun için yapıldığından biraz tolere edebilirim, ama designer'lar için sinir bozucu.
FH 4'deki liste fena değildi ama istenen birkaç arabanın olmaması üzmüştü.
FH 5 ise sonradan eksik arabaları ve istenen M5 CS gibi arabaları getirdiğinden iyiydi.Saçma sapan arabalar eklemeden duramadılar tabii.
FH 6' ise FH 5'teki çoğu popüler arabayı almış ve ekstra Japon arabaları ekleyerek mantıklı ilerlemiş. Ama maalesef haklar yüzünden bazı markalar ve arabalar çıkarılmış. Bugatti nerede lan!
Yavaş yavaş toparlanacağı için şu an konuşmak erken. Bu arada... bazı çok sevilen arabalar ödül listesinde veya ahırlardan çıkabiliyor, haberiniz olsun
Ha ama şu var; FH 5'teki bazı DLC arabalarının burada Carloot'da olması gümletti
İyi ki almamışım.

FH 4 oynadım, 5'i oynamadım
FH 5'oynaıdm
- Maddi durumun müsait mi?
Müsait ise al, değil ise almasan da olur. Gamepass diye bir seçenek de var
- FH 5'i daha yeni aldın, çok fazla oynamadın mı?
Biraz daha bekle, FH 5'in tadını çıkar. O zamana kadar indirime de girer belki.
- FH 5'i sömürmek mi istiyorsun?
Mekanik olarak benzerler. Map tilt emiyorsa acele etmene gerek yok.
İyi bir araba oyunu istiyorum
Araba oyunlarına pek ilgim yok ama ilgimi çekti
Agalar ile oynayacaz, konvoy yapacaz
Beni uzun süre götürebilecek bir oyun istiyorum
Haftalık güncellenen Festival Playlist ve oyunun içeriği, parasının hakkını verir.
NFS Undergraund 2 gibi modifiye ve yarış üstünden gitmek istiyorum
Ben Designer'ım. Tasarım, motor ayarı, garaj falan tasarlamak istiyorum
Direksiyon ile oynamalık oyun arıyorum
900 derecede, ağır ağır RP yapman gerekir. En ideali 540 derece ayarlamak. Ama simcade olduğundan yine yorar. En iyi deneyim Gamepad.
Japonya seviyorum

Sistemim pek iyi değil
GTX 1050 Ti ile oyunu çalıştıran arkadaşım var. Müthiş bir grafik beklentin yoksa ve bilgisayarın bu tarz bir şey ise denemeye değer.
İçerik üreticisiyim, let's play yapacağım
Hayır, izlenme sayıları çok az. En fazla "farklı içerik" diyerek oynayabilirsin, veya elinde varsa 3-5 farklı içerik sıkıştırırsın.
Oyunlarda fotoğraf çekmeyi seviyorum

B İ T T İ
Bu incelemeden bu kadar. Umarım sorularınızı yeterince cevaplayabilmişimdir.
Merak ettiğiniz veya benim atladığım bir şey varsa aşağıya bekleriz
İyi sosyaller.
@Alice Büşra Alçınar
Merhaba.
Seri şekilde Forza Horizon 6'yı anlatıp salacağım.
Buraya wall of text döşerdim ancak okumayacağını biliyorum. Bu yüzden en sık sorulan soruları yanıtlayacağım.
Merak ettiğin soruyu yukarıdan seçebilirsin.
Seri ile geçmişim var. Bu da eleştirirken önceki oyunlar ile kıyaslayabilmem demek.
Forza Horizon 4: 1500 saat, Forza Horizon 5: 1120 saat, Forza Motorsport: 270 saat
Forza Horizon 6 şu anlık 96 saat ama ilk 2 gün köpek gibi oynadım. 24 saatlik günde 17 saat FH 6 oynadım, öyle anlatayım.
HARİTA
Forza Horizon 5 o kadar berbat bir haritaya sahipti ki FH 6 için de benzer ön yargılı eleştiriler vardı. Ben FH 6 oynadıktan sonra FH 5'in ne kadar rezalet mapi olduğunu fark ettim, öyle söyleyebilirim.FH 4'ün mapi çok başarılıydı. FH 6 ise en az onun kadar iyi, hatta bence daha iyi.
Daha büyük, çeşitli, içerik olarak dolu, manzaraları iyi, oynaması keyifli. Konvoy yapacağınızda RP yapmaya müsait.
Forza Horizon 5 oynadım, tükettim. FH 6 tatmin eder mi?
Öyle bir tatmin eder kiForza Horizon 4 oynadım, hala oynuyorum. FH 5 Konya Simülatör diye almadım. FH 6 alınır mı?
FH 5'i atlayıp alabilirsin. FH 4'ün mapi, 5'ten zibil kat daha iyi. FH 6 ise FH 4'ten daha iyi. Doluluk, çeşitlilik, boyut, manzaralar falan çok başarılı. Modern mekanikler ile akar.Mevsimler nasıl?
FH 5'de 3 mevsim neredeyse aynı, kış yok gibi bir şeydi. FH 6, FH 4 gibi mevsim geçişlerini çok net hissettiriyor. Özellikle kış!FH 4'de kışı sevmiyordum, burada da sevmiyorum. Kişisel zevk burası.
Şehir ve yerleşim yerleri nasıl?
FH 5'de zaten yerleşim yeri falan yoktu. Köşeye bir tane köy bırakmışlardı sadece. Dizaynı da vasattı.FH 4'de biraz daha belirgindi ama map küçük olunca yerleşkeler de ufaktı.
Buradaki ana şehir baya iyi. Yerleşkeler ise varlıklarını hissettirecek düzeyde iyi. Ve var oldukları yerler o kadar absürt değil. FH 5 onu da becerememişti.
Map dizaynı, sürüş sevki nasıl?
İyi. Virajlar, yol yüksekliği-alçaklığı, viraj iç-dış kavisi falan hepsi var.Off-road ve ralli için uygun alanlar var, virajlı ve hafif virajlı yollar var, touge için müsait yollar var, time attack yapmak isterseniz bunun için uygun yollar olmasını geçtim ufak pistler hazırlamışlar. Drag yarışları için birkaç farklı boyutta pistler ve düzgün start almanız için senkron start noktası var. Drift için zaten yol aramanıza gerek yok.
Sahil yolları, şehir yolları, dağ yolları, tüneller, ücra köşeler falan bunların dağılımı tatmin etti.
Tek sıkıntı Top Speed test etmek için devasa bir otoban yok. Olan otoban ya virajlı ya da NPC'ler yüzünden yardıramıyorsunuz.
Bir de bazıları "Japonya'da bu kadar geniş yol olmaz" diye ağlıyordu. Agera RS'i, o eşek kadar yolda tutamayacaklar konuşuyor işte. Bu kadar geniş olması biraz absürt ancak oynanış olarak kesinlikle lazım.
FH 6'daki NPC'ler zevkinizin içine edebilir. Kalabalık ve patern'ları garip. Oyun çıkmadan önceki gameplay videolarında "çok boş olmuş" eleştirilerine roket atmış geliştiriciler.
FH 5 tamamen off-road haritasıydı ve dizaynı iğrençti. Herkes dönüp dolaşım o dağa tırmanıyor.
FH 4 ise baya çeşitli. FH 6 tabii ki daha iyi ancak FH 4, FH 5'ten daha üstündü o konuda.
FH 6'da, diğer oyunların aksine çoğu ağaç rahatça kırılabilir dizayn edilmiş. Bu sayede map dizaynı daha güzel durmasına rağmen ağaçlı alanlara düştüğünüzde gameplay'in içine edilmiyor.
Sadece Sakura ve birkaç kalın ağaç kırılamıyor, ama onlar da seyrek denk geliyor. Eleyici oynayanlar için iyi haber yani.
Fotoğraf için uygun yerler var mı?
Olmaz mı?Birkaç numune bırakıyorum.
MEKANİKLER
Elime düştün şimdi! Anlamanız için diğer oyunları biliyor olmalısınız.FH 4: Arabalar zemin ile tam oturmuyor gibi hissettiriyordu. FH 5'in en ıslak yolu + iyi yol tutan araba = FH 4 kuru yolu.
Zamanında göze batmıyordu ve iyi çalışıyordu. Ama son 2 oyuna kıyasla baya farklı hissettiriyor.
FH 5: (Bayadır oynamadım, o yüzden hatalı olabilirim)
O rezalet mapi tolare ettirecek kadar iyiydi mekanikler. Arabanın gerçekten asfalta tutunduğunu, lastik sesleri sayesinde kaymaya başladığını falan anlıyordum. Gayet hisli ve tutarlıydı.
FH 6: FH 5'e baya benziyor ama bana bir tık arcade'e çalıyor gibi geldi. Bunu en çok viraj içlerinde fark ettim. O muhteşem çizgiyi tutturup, arabayı kaydırmamayı başarırsan araba sanki asfaltı bırakmak istemiyor gibi oluyor. Ben oyunu Simülasyon'da oynuyorum belki ondan da olabilir (zorluk ayarlarındaki).
Kötü değil ama bir tık tedirgin hissettiriyordu beni. Bunun dışında mekanikler taş gibi. Özellikle drift çok daha hissiyatlı hale gelmiş.
Off-road biraz daha kontrol istiyor. FH 5'deki biraz daha arcade'di.
Forza Horizon 5'ten geçişte hissettirir mi?
Çok benziyorlar, yabancılık çekmezsin. Yukarıda dediğim drift ve viraj içinde yapışma konusunu hissedersin en fazla.Forza Horizon 4'ten geçişte hissettirir mi?
FH 4'ten 5'e geçsen bile hissedersin. Yani evet, FH 5'i boş verip bu oyuna atlayabilirsin.Araçlar farklı hissettiriyor mu?
Evet, FH 5 ne kadar farklı hissettiriyorsa bu da onunla benzer. O konuda NFS'den hep iyiydi zaten.Lastik tipleri, araç tipi, yolun ıslaklığı/kayganlığı vb., RWD-AWD-FWD ayrımı, yanlış araba ile yanlış yolda olduğun hissiyatı falan en az FH 5 kadar iyi.
FH 4 bu konuda bir tık daha zayıftı.
İlk kez oynayan birisi zorlanır mı?
Ne konuda? Çok iyi kullanmak istiyorsan pratik ve doğru araba ayarları bulman gerek. Bu sefer de diğer oyuncular içinden geçer. Competitive, olması gerektiği gibi zor yani.Keyfe keder oynamak istiyorum diyorsan hayır, zorlamaz. Hayatın boyunca NFS, Crew gibi arcade tarafa yatkın oyunlar oynadıysan biraz ters köşe olursun ama hızlı alışırsın.
FH 4'te yaşadım... "Agera RS statları çok iyi! Tamamdır, hep bunu kullanacağım.
Daha ne olduğunu bile anlamadan kaza yaparsın. Doğru gaz ve direksiyon kontrolü, doğru araç ile kullanılmalı. Alışması zor değil, sadece elini attığın gibi Dominic Toretto olamazsın, onu bil.
Simülasyoncular için zaten zor olmaz ama mantığını kavramaya çalışırken wtf olurlar. Onlar da alışır NP.
Direksiyon, klavye, gamepad fark eder mi?
Klavye ile oynayabilirsin.Gamepad en ideal deneyim, onu söyleyebilirim.
Direksiyon zor. Oyun simcade olduğundan araba ani tepki veriyor. 900 derece her arabada mümkün değil, ya da hard RP falan yapman lazım, ağır ağır. En ideali 540 derece.
Burada şuna dikkat et; oyun 3 USB device algılamıyor. 1. Direksiyon, 2. vites oluyorsa 3. el freninden feragat edeceksin. Çözüm yolu var, onun için rehber yapmayı planlıyorum.
Modifiye sistemi nasıl?
İnanır mısın bilmiyorum ama fazla kurcalamadım... JAPOJNYA'DA!FH5'in üstüne koyması ile daha iyi, ancak o istenilen tatminlik hissi her arabada yok.
Eğer lastik basıncı, yay sertliği gibi ayarları yaptığımız yeri soruyorsan orası hala iyi.
540 derece direksiyon animasyonu nasıl?
Direksiyon seti ile animasyon senkron değil. Onun dışında yapılabilecek en iyi şekilde adapte edilmiş.Yıllardır "900 derece getirin" diyorlar. ETS 2'yi klavye ile oynayanlar, o direksiyonun bir anda fırlamasını görmüştür. Bu oyun simcade olduğu için o tarz bir animasyon saçma durur.
FH 6'da belli bir yere kadar 180 derece civarında. O eşiği geçtiğinizde (genelde drift yaptığınızda) 540'a kadar çıkıyor. Bu sayede karakter absürt hareketler yapmıyor.
Çok mantıklı ve tatminkar olmuş.
ARAYÜZ VB.
FH 4, gereksiz animasyonlar yüzünden hantaldı. Ancak dizayn olarak gayet iyiydi.FH 5 daha hızlı olduğu için iyiydi. FH 4 ara yüzünün üstüne koymuştu, kısacası zaten iyi olanı cilaladı.
FH 6 ise bu konuda zayıf! Garaja girdikten sonra gelen arayüz çağ dışı ve RE-ZA-LET! Geri kalanlar FH 5 gibi, yani düzgün.
Anlaması zor mu?
Yoo. İlk başta bu kadar fazla kare blok Windows 8 travmasını tetikleyebilir ama hızlıca öğreniyorsunuz.Bazı konumlandırmalar daha iyi olabilirdi demen normal.
Klavye tuş atamalarını beğenmiyorum ama gamepad'de çok rahat.
GÖRSELLİK, SES ve DİZAYN
FH 4, İngiltere tarafında olduğunuzu hissettiriyordu. Map küçük diye biraz bayıcı olabiliyordu ama. Biraz daha soğuk iklimi hissettiriyormuş gibi bir renk paleti vardı.FH 5 ise berbattı. Meksika olduğu iddia ediliyor ama bence Konya veya Sahra Çölü'nde geçiyor. Backrooms diyen de var. Ekranda hafif bir tozumsu, sarımsı bir tonlama var. Bu oyunu yöneten eleman Clutch diye bir oyun daha çıkarıyor, onda da benzer bir filtre gözüme battı.
FH 6 ise muazzam! Japon kültürünü vermesi ve bunu sıkmadan yapması güzel. Belli bir renk filtresi gözüme batmadı ancak bana biraz fazla "canlı" geldi.
Ufacık bir filtre atsam harika duracağına eminim.
Burada özellikle ses konusuna girmem gerekiyor.
FH 4'de sesler en çok eleştirilen şeylerdi. Soundtrack ve araba sesleri çok tekrara düşüyordu.
FH 5'de motor sesleri geliştirildi ancak yine tekrara düşüyordu doğal olarak. Ama varlıkları bile farkını ortaya koymaya yetiyordu. Soundtrack beni gülümsetmişti. TikTok'dan duyduğum birkaç müziği duyunca özellikle.
FH 6'da motor sesleri daha iyi, üstüne alan derinliği gelmiş. Tünelde veya kanyon gibi yerlerde ara gaz verince zevkten dört köşe oluyorsun.
Bunu agam ile Touge yaparken fark ettik. Ben önden inerken ne yaptığımı, lastiğin kaydığını, egzozla motor ton farkını ve yankılanma sayesinde mesafeyi biliyordu. Ben de onu duyuyordum tabii.
Tünel, depo tarzı yarı açık devasa yapılar, otoban, dağ yolları, şehir falan gerçekten sesin etkisini güçlendiriyor.
Bazen open world'de takılırken denk geldiğiniz oyuncuların araç sesleri basit geliyor, onu ben de anlamadım. Dizayn seçimi veya bug olabilir.
Soudtrack, FH 5'den aşağı kalır gibi değildi. Ama özellikle gacha city radio çok tatlı
Babymetal, South Arcade, zayıf olsa da Link in Park, Poppy ve en önemlisi YOASOBI - Idol ekleyenlere acil zam yapılmalı!
Gerçekçiliğe mi odaklanıyor tatminkarlığa mı?
İkisine de yatkın. Biri daha ağır basmıyor genelde.GRAFİKLER ve OPTİMİZASYON (Teknik detaylar)
Grafik kalitesi olarak çoğu oyun birbirine benzemeye başladı. Bu da FH5'ten bazı noktalar hariç muazzam ayrılamıyor. Bu bir sorun değil, çünkü iki oyun da iyi gözüküyor.FH6'da dikkatimi en çok çeken şey beyaz arabalar oldu. FH 4 ve FH 5'te metalik, hafif parlak açık gri ve beyaz renkler doğru değildi. İtici ve yapay duruyorlardı. Asetto Corsa bile o konuda daha iyiydi. FH 6'da bunu biraz daha düzeltmişler.
Bilgisayarım açar mı?
HahahaDoğru ayarlar konusunda bir rehberim var, ona yönelebilirsin
Metin Tarihi: 1.6.2026
Merhaba.
Bu rehberde GTX 1050 Ti bir sistemde Forza Horizon 6 için bulabildiğimiz en optimal grafik ayarlarını paylaşacağım.
Buradaki amaç Unlost FPS arttırma misali, ayarları en dibe çakıp 100 FPS almaya çalışmak değil!
Oynanabilir ve grafik olarak göz kanatmayan seviyede tutunmak!
Oynanabilir ve grafik olarak göz kanatmayan seviyede tutunmak!
SPECIAL THANKS
Bu PC bana ait değil. Arkadaşımla koordineli şekilde optimize ettik. Forumda kendisi bulunmadığı için konuyu ben açıyorum.CR:
XametistPlus
bu kanal orijinal @xametist kanalının türkçe halidir, buraya özel videolar olmakla beraber bazı videolar xametist kanalının 1 e 1 çevirisidir
- Telefonunu Çıkra
- 1050 ti forza forza horizon forza horizon 6 forza horizon 6 ayarları forza horizon 6 grafik ayarları
- Forum: Sistem Performansı
Bilgisayarım hangi ayarda açar?
YouTube'dan benchmark testlerine bakabilirsin. Ama üzeceğini sanmıyorum.Eğer FH 5'te sorun yaşamadıysan bunda da başın ağrımaz.
Grafik ayarları nasıl?
Detaylı ayarlayabiliyorsun. Bazı ayarlar görselliği ve performansı ciddi etkilediğinden oyunun önerdiği ayarları yapmanı önermem.DLSS gibi upscale teknolojileri, frame generation, reflex ve Ray Tracing desteği var.
RT ve upscale desteği FH 5'te vardı ancak çok yarım yamalak çalışıyorlardı. FH 6'da bunlar daha çok oturmuş.
Bazı RT ayarları aman aman fark etmek yerine performansı yere çakıyor, o yüzden optimized settings'lere bakmanı şiddetle öneririm.
Optimizasyon nasıl?
Oyun daha yeni çıkmış olmasına rağmen iyi gibi. İleride daha da toparlar.FH 5 iğrenç çıkmıştı. FH 4'ü hatırlamıyorum. O daha çok dönemsel olarak sapıtıyordu düşük sistemlerde.
FH6'nın genel olarak optimizasyonu başarılı. Benchmark modu, olması gerektiği gibi en zorlayan sahneyi veriyor. Oyunda daha yüksek FPS alırsınız.
Loading screen'ler kısa. Özellikle o "bilgisayarınız için optimize ediliyor" sekmesi acayip dehşet-ül vahşet hızlanmış.
Ama sorunsuz mu... HAYIR!
- Memory leak var. Texture ayarlarını ve RT'yi fullerseniz VRAM kullanımı yavaşça artmaya başlıyor. 12 GB VRAM'iniz varsa bile buna dikkat edin.
- Bazı grafik ayarları görsellikte etkili olmamasına rağmen performanstan yiyor.
- DLSS açıldığında hayaletlenme yaşanabiliyor.
Preset L ve M daha iyi oluyor ancak performans verimi düşüyor. Özellikle RTX 30'larda çok fark ediyor. Ben RTX 3070'de Preset K tercih ettim. - Son zamanlarda biraz daha toparlanan konum olayı var. Belli lokasyonlarda FPS düşüyor. Daikoku çıkışındaki virajlı otoban mesela. Şehir içinde daha yüksek FPS alıyordum.
- Bazı bölgelerde ışıklandırma sorunlarına denk geldim, ama nadir.
- Fotoğraf modunda bazen sorunlar yaşanabiliyor.
- Bazen garajda belirlediğiniz renk ve open world'deki renk tutarsız olabiliyor. Metalik gri jant yapıyorum, siyah çıkıyor mesela. İlla ki patch ile düzeltilir bu.
- Oyun özellikle ilk çıktığı zamanlarda crash verebiliyordu. Yakın zamanda yaşamadım. Yaşadığım zamanlarda da FH 5 kadar fazla yaşamadım bu arada.
- Bir ara direksiyon setlerinde FPS düşürdüğü paylaşılıyordu. Ne oldu bilmiyorum.
Yapay Zeka nasıl?
Her zamanki gibi. Bazen saçma sapan hareketler yapıyor, bazen Verstappen falan oluyor.Zorluk olarak tatmin ediyor, o kadar salak değil. Drivatar zorluğunu kendinize göre ayarlayabilirsiniz.
Bowie Knife99 neyin nesi?
Deli.Yapay zeka, oyuncuların hareketlerini analiz edip öyle rota belirliyor. Bowie Knife99 isimli bot da bunu analiz etmiş ama ters tarafından.
Eleman düz duvara tırmanıyor, viraj yerine sana giriyor, bali çekmiş dilenci gibi yalpalıyor falan komedi bildiğin.
Bu manyak ile tüm oyun dünyası dalga geçiyordu zaten. Sadece oyuncularım meme yapması değil, oyun firmaları falan da dahil oldu konuya.
Davet sistemi nasıl?
Gayet düzgün. Sonunda Steam'dan "oyuna katıl" diyebiliyoruz.Xbox Store'dan oynayan arkadaşınızla aynı lobide buluşma olayı FH 4'den beridir var zaten.
MOD desteği var mı?
Normalde yok. Ancak oyun çıkmadan önce dosyaları sızdığından olsa gerek epey mod türedi.Kamera, arayüz ve ses modları var genelde. Ban riski olduğundan önermiyorum.
İÇERİK
Tüm Forza'ların ortak sorunu içeriğin tekrar etmesi veya baymasıdır.FH 4'de festival listeleri bir süre sonra tekrar ediyordu. Onun dışında harita ufak diye çok fazla yarış yoktu, ama birbirlerine benziyorlardı.
FH 5'de daha fazla yarış var ve bir süre sonra tekdüze gelmeye başlıyordu. Playlist'te yeterince tatminkar değildi, harita berbat diye!
FH 6'da baya içerik var. Bir süre sonra bayma geliyor ancak o zamana kadar çeşitlilik iyi idare ediyor.
Open world içerikleri nasıl?
Baya içerik var ve çeşitlilik FH 4 ve FH 5'ten çok çok üstün. Bu yüzden ilk günden 17 saat gömebildim.Toplanabilirler, güzergahlar, objektifler, başarımlar ve ödüller sizi oyalıyor.
Story görevleri bana özensiz geldi, ama sayılarında bir artış var. Film seti olanını görememek çok üzdü...
Bayabilir mi? Evet, ama FH 5 ve FH 4 kadar hızlı bayacağını sanmıyorum.
Festival playlist nasıl?
Şu an için konuşmak erken, ama birkaç yenilik var.FH 4: Çok tekdüzeydi.
FH 5: Berbattı. Tamam, bir tık daha çeşitliydi ancak gerizekalılar eski arabaları geri getirmek uğruna içeriği mahvetti.
Üstüne bir de saçma sapan arabalar getirdiler falan derken en berbat deneyimim oldu.
Covid'i var eden Çin'lilere yaranmak için abidik gubidik arabalar, kaplamalar falan verdiler; düşündükçe deliriyorum.
Yav, adamlar aynı arabanın farklı renklisini ödül diye verdi. (SS bana ait değil)
FH 6 ise şu anlık daha yeni olduğundan net bir şey diyemem. Ancak yine "önceden olan arabaları yeniymiş gibi verme" olayları devam ediyor. Ama bu sefer istenen arabaları getirmişler ve eklemeye devam ediyorlar.
Playlist'teki Forzathon sistemini terk etmişler. Onun yerine ilerleme puanları ile bir şeyler alınabiliyor. (Battle Pass gelirse şaşırmayın)
Deneme yarışları ilk başlarda yoktu, sonradan eklediler. Teknik bir sebepten dolayı olsa gerek.
Özetle; hala aynı tat + ufak bir çeşitlilik farkı.
Araba, şans çarkı, modifiye maliyeti nasıl? Para kasmak rahat mı?
Araba ve modifiye maliyetleri/mantığı aynı. Harcamazsan ve müzayede de al-sat tekniğini öğrenirsen çok rahat kasılırsın.Şans çarkı sayısında ciddi bir düşüş var. Diğer oyunlarda sürüsüne bereket verirken bu oyunda seyrek. Bu da kasılma hissiyatı demek.
Araba kazanmak durağan değil, bir tık daha sevindirici bir şey olmuş. Bir de çarklardan arabada değil, çok para geliyor.
Bu beni tatmin etti. Normalde içerikleri bitirince 200m falan kasmış oluyordum.
Garaj kişiselleştirme ve evler nasıl?
Meraklısı için iyi. Topluluğa yeni bir kum havuzu vermiş. Detay seviyesi de iyi.Benim en çok sevdiğim şey arsa düzenleme. (Map'in sol-üstü)
Oraya pist, manzara, fotoğraf çekmek için alan falan yapabiliyorsunuz.
Ben oraya skill point farmı için parkur kurdum. İhtiyacım olduğunda bahçesinde deli dana gibi sürüp sağlam skill point kasıp salıyorum. En verimli kullanım biçimi budur.
Evler beni pek tatmin etmedi. En azından bir tanesinde arabamı bahçede görmek isterdim. Bu sayede Open World'de göreceğim araç rengini daha iyi belirlerdim.
Bazı garaj dizaynları bunun için yapıldığından biraz tolere edebilirim, ama designer'lar için sinir bozucu.
ARAÇ LİSTESİ NASIL?
Şu an için erken, ama cevap vereceksem MEH olurdu.FH 4'deki liste fena değildi ama istenen birkaç arabanın olmaması üzmüştü.
FH 5 ise sonradan eksik arabaları ve istenen M5 CS gibi arabaları getirdiğinden iyiydi.Saçma sapan arabalar eklemeden duramadılar tabii.
FH 6' ise FH 5'teki çoğu popüler arabayı almış ve ekstra Japon arabaları ekleyerek mantıklı ilerlemiş. Ama maalesef haklar yüzünden bazı markalar ve arabalar çıkarılmış. Bugatti nerede lan!
Yavaş yavaş toparlanacağı için şu an konuşmak erken. Bu arada... bazı çok sevilen arabalar ödül listesinde veya ahırlardan çıkabiliyor, haberiniz olsun
Ha ama şu var; FH 5'teki bazı DLC arabalarının burada Carloot'da olması gümletti
KİMLER ALMALI = ÖZET
İlk Forza Horizon deneyimimFH 4 oynadım, 5'i oynamadım
FH 5'oynaıdm
- Maddi durumun müsait mi?
Müsait ise al, değil ise almasan da olur. Gamepass diye bir seçenek de var
- FH 5'i daha yeni aldın, çok fazla oynamadın mı?
Biraz daha bekle, FH 5'in tadını çıkar. O zamana kadar indirime de girer belki.
- FH 5'i sömürmek mi istiyorsun?
Mekanik olarak benzerler. Map tilt emiyorsa acele etmene gerek yok.
İyi bir araba oyunu istiyorum
Araba oyunlarına pek ilgim yok ama ilgimi çekti
Agalar ile oynayacaz, konvoy yapacaz
Beni uzun süre götürebilecek bir oyun istiyorum
Haftalık güncellenen Festival Playlist ve oyunun içeriği, parasının hakkını verir.
NFS Undergraund 2 gibi modifiye ve yarış üstünden gitmek istiyorum
Ben Designer'ım. Tasarım, motor ayarı, garaj falan tasarlamak istiyorum
Direksiyon ile oynamalık oyun arıyorum
900 derecede, ağır ağır RP yapman gerekir. En ideali 540 derece ayarlamak. Ama simcade olduğundan yine yorar. En iyi deneyim Gamepad.
Japonya seviyorum
Sistemim pek iyi değil
GTX 1050 Ti ile oyunu çalıştıran arkadaşım var. Müthiş bir grafik beklentin yoksa ve bilgisayarın bu tarz bir şey ise denemeye değer.
İçerik üreticisiyim, let's play yapacağım
Hayır, izlenme sayıları çok az. En fazla "farklı içerik" diyerek oynayabilirsin, veya elinde varsa 3-5 farklı içerik sıkıştırırsın.
Oyunlarda fotoğraf çekmeyi seviyorum
B İ T T İ
Bu incelemeden bu kadar. Umarım sorularınızı yeterince cevaplayabilmişimdir.
Merak ettiğiniz veya benim atladığım bir şey varsa aşağıya bekleriz
İyi sosyaller.
@Alice Büşra Alçınar