Çalışmaya devam etmeden önce bazı konulara bakmanda fayda var. Önce temelini oturtman lazım, bu şekilde çalışmanı en azından şimdiki seviyende tavsiye etmem.
1- Çoğullaştırmayı öğren, çok basit şey zaten. Sonu bazı harflerle biten kelimelerin nasıl çoğullaştıracağını da göreceksin. Sonu (-s, -z, -x), (-eau, -au, -eu), (-al), (-ou) ile biten ve parantezle gruplandırdığım isimlerde farklı şekillerde bu işlem yapılıyor. Madame-mesdames, oeil-yeux gibi ezberlenmesi gereken çoğaltmalar da az sayıdalar ama bilmek gerekli.
2 - Les articles kullanımına çalış. İş sadece un/une/le/la/les/des ile bitmiyor. Öğrenmesi kolay sayılır ama başlangıçta iyi öğrenmek gerekli. Zaten bunlara çalışınca gördüğüm hataların bazılarını yapmayacaksın.
3- Başlangıç için être, avoir, aller, faire, manger, dire, voir, savoir, venir, prendre, parler, tenir, trouver, penser, croire, travailler, jouer, finir, ouvrir, lire, ecrire gibi çok kullanılan 80-100 civarı fiili ezberle. 3. grup fiiller hariç ilk iki grubun çekim mantığını anladıktan sonra zaten présent çekimlerini kısa sürede öğrenirsin. İşin içine ilerleyen seviyelerde farklı zamanlar ve 400-500 civarı öğrenmen gereken fiil girince kafayı yakacaksın, en azından présent çekimlerini ilk 80-100 fiil için düzgünce öğren. Conditionnel, impératif, subjontif kısımlarına gelene kadar indicatif zamanlardaki çekim bilginin yeterince iyi olması gerekiyor.
Avoir ve être ile kullanılan ifadeleri de gözden kaçırma. Çok basit hatalar yapan sözde Fransızca bölümü mezunlarını gördüm. Sözde iyilerden biri olarak mezun olmuş ama hâlâ yaşını "Je suis 25 ans" diye söyleyen öğretmen adayı tanıdım...
4- Les Pronoms konusunu iyice çözmen gerekiyor. Bazı kişiler bu konuyu çalışırken küçümsüyor ama öğretmenlerin bile azımsanmayacak bir kısmı zamirlerde sık sık hatalar yapıyor. Sırf bu yüzden üniversite zamanında özel ders alırken iyi diye bilinen bir hocayı değiştirdiğim oldu.
Bu kadar fazla düzensizliği olan bir dili öğrenmek için önce hangi konuları tam olarak hangi aşamada ne kadar öğreneceğini söyleyen deneyimli bir gözetmen şart. Bu da maalesef ChatGPT değil, ChatGPT ile güzel alıştırmalar yaparsın ama doğrudan öğretici olarak kullanmak kısa zamanda sorunlarla karşılaşmana neden olacak. Bu kişi ben de değilim, şimdiki seviyende tüm zamir ve belirteç kullanımlarını öğrenmek de senin için gereksiz zorlayıcı olacak mesela ama hem seni tanımadığım hem temelinle ilgili her şeyi bilmediğim için tam olarak hangi kısımlarını şu aşamada öğrenmen gerektiğini söyleyemiyorum. Bunlar için deneyimi olan bir eğitmen şu anda gerekli.