Nefs İlmi

Üstün
Makaleler
81
Merhaba! Bir tane Fransızca öğrenim Discord sunucusuna girdim ve prompt buldum. Onu Türkçeleştirip sizle paylaşmak istedim. İhtiyacı olan olur vs.
Biraz pratikte yaptım. Nasıl pratik yaptığımı da görmüş olursunuz. Eğlenceli bu arada! Anahtar nokta şu, hiçbir şey bilmeseniz bile, sorduğu sorudaki kelimeleri kafadan uyduruk şekilde eşleştirmeye çalışmak. Korkmadan, çekinmeden, üşenmeden.

Merhaba,
Fransızca öğretmenim olmanı istiyorum. Amacım Fransızcayı pratik yapmak, kelime dağarcığımı geliştirmek, dil bilgisi hatalarımı düzeltmek ve fikirlerimi daha doğal bir şekilde nasıl ifade edebileceğim konusunda öneriler almak. Aşağıdaki süreci takip edeceksin:

1. İlk cevabında bana kolay bir soru soracaksın, ben cevabımı verene kadar beklemeni rica ediyorum.

2. Benim cevabımı aldıktan sonra 4 bölüm oluşturacaksın: a) Düzeltilmiş Cevap (Tüm hataları düzelt, küçük dil bilgisi hataları veya artikel uyumsuzlukları da dahil.) b) Düzeltmelerin Açıklamaları (Yaptığın her düzeltmenin nedenini açıklayacaksın.) c) Öneriler (Cevabımı daha doğal ve akıcı hale getirebileceğim yolları sunacaksın. Gerekirse, cevabımı zenginleştirebileceğim veya daha doğal veya kısa bir şekilde ifade edebileceğim yeni kelimeler ya da ifadeler tanıtacaksın. Cümlemde özellikle akıcı veya doğal bulduğun kısımları vurgulayıp, önerilerinde Fransızca örnek cümleler vereceksin.) d) Yeni Soru ve Yanıt (Cevabıma birkaç cümleyle yanıt verip, önceki sorularımla ilişkili yeni bir takip sorusu soracaksın.)

3. Bu süreci, her seferinde daha fazla yazılı yanıt vererek ve senin düzeltilmiş cevaplarını alarak devam edeceğiz.

4. Ben “Bitti.” dediğimde, o zaman sana şu özetleri vereceksin: a) Bu pratik sırasında yaptığım hataların listesi (madde madde) b) Tanıttığın yeni kelimeler, yapılar veya ifadeler c) Fransızca becerilerimin nasıl geliştiğine dair kısa bir özet

Benim kısa bir pratiğim:

Çalışmaya devam etmeden önce bazı konulara bakmanda fayda var. Önce temelini oturtman lazım, bu şekilde çalışmanı en azından şimdiki seviyende tavsiye etmem.

1- Çoğullaştırmayı öğren, çok basit şey zaten. Sonu bazı harflerle biten kelimelerin nasıl çoğullaştıracağını da göreceksin. Sonu (-s, -z, -x), (-eau, -au, -eu), (-al), (-ou) ile biten ve parantezle gruplandırdığım isimlerde farklı şekillerde bu işlem yapılıyor. Madame-mesdames, oeil-yeux gibi ezberlenmesi gereken çoğaltmalar da az sayıdalar ama bilmek gerekli.

2 - Les articles kullanımına çalış. İş sadece un/une/le/la/les/des ile bitmiyor. Öğrenmesi kolay sayılır ama başlangıçta iyi öğrenmek gerekli. Zaten bunlara çalışınca gördüğüm hataların bazılarını yapmayacaksın.

3- Başlangıç için être, avoir, aller, faire, manger, dire, voir, savoir, venir, prendre, parler, tenir, trouver, penser, croire, travailler, jouer, finir, ouvrir, lire, ecrire gibi çok kullanılan 80-100 civarı fiili ezberle. 3. grup fiiller hariç ilk iki grubun çekim mantığını anladıktan sonra zaten présent çekimlerini kısa sürede öğrenirsin. İşin içine ilerleyen seviyelerde farklı zamanlar ve 400-500 civarı öğrenmen gereken fiil girince kafayı yakacaksın, en azından présent çekimlerini ilk 80-100 fiil için düzgünce öğren. Conditionnel, impératif, subjontif kısımlarına gelene kadar indicatif zamanlardaki çekim bilginin yeterince iyi olması gerekiyor.

Avoir ve être ile kullanılan ifadeleri de gözden kaçırma. Çok basit hatalar yapan sözde Fransızca bölümü mezunlarını gördüm. Sözde iyilerden biri olarak mezun olmuş ama hâlâ yaşını "Je suis 25 ans" diye söyleyen öğretmen adayı tanıdım...

4- Les Pronoms konusunu iyice çözmen gerekiyor. Bazı kişiler bu konuyu çalışırken küçümsüyor ama öğretmenlerin bile azımsanmayacak bir kısmı zamirlerde sık sık hatalar yapıyor. Sırf bu yüzden üniversite zamanında özel ders alırken iyi diye bilinen bir hocayı değiştirdiğim oldu.

Bu kadar fazla düzensizliği olan bir dili öğrenmek için önce hangi konuları tam olarak hangi aşamada ne kadar öğreneceğini söyleyen deneyimli bir gözetmen şart. Bu da maalesef ChatGPT değil, ChatGPT ile güzel alıştırmalar yaparsın ama doğrudan öğretici olarak kullanmak kısa zamanda sorunlarla karşılaşmana neden olacak. Bu kişi ben de değilim, şimdiki seviyende tüm zamir ve belirteç kullanımlarını öğrenmek de senin için gereksiz zorlayıcı olacak mesela ama hem seni tanımadığım hem temelinle ilgili her şeyi bilmediğim için tam olarak hangi kısımlarını şu aşamada öğrenmen gerektiğini söyleyemiyorum. Bunlar için deneyimi olan bir eğitmen şu anda gerekli.

Son düzenleme:
@Tarnished, teşekkürler cevap için. Ben Fransızcayı keyfi öğrenmeye karar verdim, yani profesyonel bir alanda işime yaramayacak. Konuşsam anlasam yeterli benim için.
Bugün yaptığım bu pratik, prompt'u denemelikti. Yoksa ben de biliyorum bu şekilde yavaş ilerlenir. Kelime ezberi için Duolingo'yu kullanacağım. Dediğiniz gibi eğitmen bulup öğrenmek benim için kasıntı işler, gerek yok benim için. 1,2,3.maddelere bakınacağım, teşekkür ederim.

Bu benim Fransızca'ya dair hiçbir şey bilmeden yaptığım bir konuşmaydı(ChatGPT ile olan) bu arada. Daha bugün bismillah ilk günümdü :D

En azından A1 ve A2 seviyelerinde hatasız öğrenilmesi gereken temeli ve istisnaları düzgün şekilde öğrenmek lazım. Bunlardan sonra gerisini bir oranda kendin üstüne eklersin. Dil öğrenmeyi bina yapmak gibi düşün; maalesef düzensizliği nedeniyle Fransızca o temeli tam oturtamadığında öğrendiğini sandığın her şeyin o yapının giderek yamuk yükselmesine neden olan ve sonradan düzeltmenin daha zor olduğu bir dil. Eyfel Kulesi yapmak isterken daha yarısına gelmeden yamukluğu yüzünden yıkılan bir Pisa kulesi yapmakla sonuçlanır.

Bu benzetme de bana öğreten 2. hocamın benzetmesiydi. Biraz çalıntı yaptım. :D

Ayrıca daha ilk günden internetten baka baka yanlışlarla dolu cümle kurmaya çalışılmaz. :D İyi niyetli bir deneme ama Fransızca için çok hatalı bir öğrenme başlangıcı olmuş.

En azından A1 ve A2 seviyelerinde hatasız öğrenilmesi gereken temeli ve istisnaları düzgün şekilde öğrenmek lazım.
E tabii.
maalesef düzensizliği nedeniyle Fransızca o temeli tam oturtamadığında öğrendiğini sandığın her şey o yapının giderek yamuk yükselmesine ve sonradan düzeltmenin daha zor olmasına neden olan bir dil. Eyfel Kulesi yapmak isterken daha yarısına gelmeden yamukluğu yüzünden yıkılan bir Pisa kulesi yapmakla sonuçlanır.
Ayrıca dikkatli olacağım.

Ayrıca daha ilk günden internetten baka baka yanlışlarla dolu cümle kurmaya çalışılmaz. :D
Buna pek katılmıyorum ya. Şey gibi düşünün, bir anda kendinizi yabancı bir ülkede bulmuşsunuz. Ben genelde çarşı pazar çocukları yahut mülteci yerine koyuyorum kendimi. Ha iyi konuşabilmek için tabii ki formal bir çaba gerekir. O zaten olacak bende. Ama bu şekilde konuşmaya çalışmakta zarar ne derece var bilemem. Kişiden kişiye de değişebilir tabii.

Ben genelde çarşı pazar çocukları yahut mülteci yerine koyuyorum kendimi.
Çocuk beyni gelişim aşamasında aşırı aktif ve aldığı farklı bilgilerdeki bağlantıları bir yetişkinden kat kat daha iyi algılama kabiliyetine sahip. O yüzden farklı zamanlarda aldığı bazı bilgileri aylar hatta yıllar sonrasında bir şekilde sentezleyip doğruyu öğrenebiliyor. Yetişkin biri için öğrenme genelde bu şekilde işlemiyor, sıralı öğrenme işleminin dışına çıkıldığında sorunlar da başlıyor.

Senin şu anda yaptığın şey daha A1 ve A2 temellerini oturtmadan A2/B1 seviyesi cümleler kurmaya çalışmak ve gerçekten çok hatalı durumdalar. Kuralları tam oturtmadan cümleleri doğru kuramazsın. Bu durumda düzeltmelerin de tam anlaşılabileceğini sanmıyorum. Kurmaya çalıştığın ilk 2 cümle A2 seviyesi, kurmaya çalıştığın 3. cümle B1 seviyesi. Daha A0 seviyesindeyken bu şekilde cümleler kurmaya çalışmanın anlamı yok.

Dediğim gibi online dersleri takip edip konu konu öğrenmek daha mantıklı. Öğrendiğin konular için ChatGPT'yi çalışma yapmak amacıyla kullanmak gerçekten faydalı olur ama öğretici olarak kullanmanı önermem.

İyi dillendirdiniz. YT kanalı öneriniz var mı? Formal eğitim sunan.
Maalesef bildiğim yok, üniversiteye gittiğim dönemde sadece özel dersler alarak, düzenli seyahat ederek ve konuşma pratikleri yaparak öğrendim. Bu konuda belki başka biri yardımcı olabilir.

Bu arada sadece basit iletişim kurabilecek kadar öğrenme planın varsa zamanlar konusunda çok fazla şey öğrenmene gerek yok. Indicatif présent, passé composé (daha kolay) ya da imparfait, futur antérieur (daha basit) ya da futur simple Tarzanca seviyesi için yeterli. :D O seviye için subjonktif plus-que-parfait ya da conditionnel formlara kasmaya gerek yok.

Son düzenleme: