Birçok sürücü bir süre sonra şu problemi yaşamaya başlıyor:
Yüksek hızda frene basınca direksiyon titriyor, fren pedalı hafif vuruyor ve araba sanki önden sallıyormuş gibi hissettiriyor.
İlk söylenen şey genelde “Disk yamulmuş.” oluyor.
Aslında olay her zaman diskin fiziksel olarak eğilmesi değil. Çoğu zaman problem ısı kaynaklı yüzey bozulması oluyor ama halk arasında buna direkt disk yamulması deniyor.
İşin temelinde de sıcaklık yatıyor.
disk 2.webp

Fren Sistemi Tahmin Edilenden Fazla Isınıyor

Frene bastığında aracın hızı sürtünmeyle düşüyor. Yani aracın hareket enerjisi direkt ısıya dönüşüyor.
Özellikle yüksek hızdan yapılan sert frenlerde, uzun inişlerde, ağır araç kullanımında
disk sıcaklığı çok ciddi seviyelere çıkabiliyor.
Performans araçlarında yapılan ölçümlerde fren diskleri 500-700°C seviyelerine kadar ulaşabiliyor. Günlük kullanımda bile agresif sürüşte disk ciddi şekilde ısınıyor.
Sorun şu:
Metal her noktada eşit şekilde ısınıp soğumazsa yüzey dengesi bozulabiliyor.
Direksiyondaki titremenin temel sebebi de çoğu zaman bu oluyor.
sicak_disk.webp

Sürüş Tarzı Fren Ömrünü Direkt Etkiliyor

Fren sistemini sürekli zorlayan kullanım tarzı disk sıcaklığını ciddi şekilde artırabiliyor. Peş peşe sert fren yapmak veya uzun inişlerde sürekli frene basılı gitmek disklerin aşırı ısınmasına sebep olabiliyor.
Bu yüzden yokuş inerken sadece frenle hız kesmek yerine motor frenini de kullanmak sistemi baya rahatlatıyor. Aynı şekilde takip mesafesini korumak da son anda sert fren yapma ihtiyacını azaltıyor.
Bir de frene sürekli basılı kalmak yerine kontrollü şekilde frenleyip pedalı kısa kısa bırakmak diskin hava almasına yardımcı oluyor. Bu da içeride biriken ısının daha dengeli dağılmasını sağlıyor.

Sıcak Diskin Üstüne Su Gelmesi Zararlı mı?
En çok konuşulan konulardan biri bu.
Uzun kullanım sonrası oto yıkamaya girmek, su birikintisine hızlı girmek, janta basınçlı su tutmak diskin bazı bölgelerini aniden soğutabiliyor.
Metal ani sıcaklık değişimini çok sevmiyor. Diskin bir tarafı daha hızlı soğuduğunda yüzey yapısı bozulabiliyor, ileri seviyede ise çatlak oluşumu bile görülebiliyor.
Bu yüzden sert kullanım sonrası hemen araç yıkamak çok önerilmiyor.
Özellikle ağır araçlarda veya büyük jantlı modellerde bu olay daha sık görülebiliyor.

Kalitesiz Disk ve Balata Sorunu

Piyasada ciddi kalite farkı var.
Ucuz disklerde kullanılan metalin:
  • Yoğunluğu,
  • Isıl işlemi,
  • Sıcaklık dayanımı,
daha düşük olabiliyor.
Aynı şekilde kötü balata da diske eşit baskı uygulamayabiliyor. Bu da zamanla diskin bazı bölgelerinin farklı aşınmasına sebep olabiliyor.
Yanı insanların ''Yeni disk taktım yine titriyor'' demesinin sebebi kalitesiz ürün kullanmak olabiliyor.

Sürekli Sert Fren Kullanımı

Aracı sürekli agresif kullanmak fren sistemini baya yoruyor.
Özellikle peş peşe yapılan sert frenlerde disk sıcaklığı çok hızlı yükseliyor.
Bazı sürücüler yüksek hızdan sert fren yaptıktan sonra ayağını frende tutmaya devam ediyor. Bu durumda sıcak balata diskin tek noktasına baskı yapıyor ve yüzeyde dengesizlik oluşabiliyor.
Zamanla direksiyon titremesi, fren sırasında vuruntu, pedal hissinde bozulma başlayabiliyor.

Her Titreme Diskten Olmuyor

Bu da önemli detay.
Bazı durumlarda:
  • Balans problemi
  • Rot ayarı
  • Salıncak boşluğu
  • Lastik deformasyonu
bile fren sırasında titreme yapabiliyor.
Ama olay yüksek hız freninde daha belirgin hale geliyorsa ilk bakılan yerlerden biri fren diskleri oluyor.

Tornalama mı Değişim mi?

Diskin durumuna göre değişiyor.
Yüzey çok bozulmadıysa bazı diskler taşlanabiliyor. Ama disk incelmişse veya çatlak oluşmuşsa değişim daha mantıklı oluyor.
Çünkü fren sistemi maliyet kısmında riske girilecek yer değil.
Bazı insanlar diski sonuna kadar kullanmaya çalışıyor ama aşırı incelmiş disk:
  • Daha hızlı ısınıyor,
  • Çatlamaya daha yatkın hale geliyor,
  • Fren performansını düşürebiliyor.
disk_tornalama.webp

Sonuç olarak fren diskleri genelde durduk yere problem çıkarmıyor.
Aşırı ısı, ani soğuma, kalitesiz parça ve sert kullanım birleşince zamanla yüzey bozulmaya başlıyor. İnsanların “disk yamuldu” dediği olayın büyük kısmı da aslında bundan kaynaklanıyor.
Sert kullanım sonrası frenleri biraz sakin bırakmak, kaliteli balata-disk kullanmak ve montaj işini düzgün yaptırmak disk ömrü açısından ciddi fark yaratabiliyor.
Çünkü işin ucunda direkt güvenlik var.

Son düzenleyen: Moderatör:
Ustaların her dediğine inanmayalım. İyi usta, parmak ile sayılır memlekette. Mühendislik, fizik, son kullanıcı deneyimi ve matematik daha önemli. Tornaya girince inceliyor o diskler. İncelen disk, her zaman bir takım negatif şeyleri de beraberinde getirir. %100 güvenli diyemeyiz o yüzden.

Katılıyorum dediklerine ama 30 yılını bu işe vermiş birisi de boş adam değildir bence. Şu ana kadar sorun yaşamadım, 1.5 yıldır kullanıyorum.

Katılıyorum dediklerine ama 30 yılını bu işe vermiş birisi de boş adam değildir bence. Şu ana kadar sorun yaşamadım, 1.5 yıldır kullanıyorum.

İlla ki boş adam değildir. Benim de 2027 itibariyle 23 sene olacak otomotiv üzerine neredeyse. 12-13 yaşımdan beri otomobillerle iç içeyim. Ben de çok boş adam değilimdir aslında bir bakıma. Kendimi ustanla kıyaslamam kesinlikle, yanlış anlaşılmasın şimdi sabah sabah. 😂

Ben şahsen kötü durumdaysa disk torna ile uğraşmam, atarım yenisini alırım. Balata da, diskte, lastikte riske değmez benim şahsi düşünceme göre. Mümkünse de orijinal veya üst kalite alırım, yan sanayi de çok tavsiye etmiyorum balata ve diskte keza.

Son düzenleme: