@northstar
80 Plus sertifikası sadece prizden çekilen gücü etkiler PSU'nun verimini falan etkilemez o gücü vereceği varsa verir zaten. Aynı şekilde kalitesini de etkilemez.
@Oreki veya @Andar Han ın yazılarını biraz oku demeye çalıştığımı daha iyi anlarsın.

Ben kendi tecrübem çerçevesinde yanıtladım arkadaşın sorusunu. 80 Plus sertifikası doğrudan verimlilikle ilgili bir olgu, nasıl tersini iddia ediyorsunuz tam anlayamadım. Örnek olarak sistem yükü 500W ise ve PSU %85 verimli ise prizden ortalama 588W çekim olur, 88W ısı olarak kaybolur. Bundan da ziyade genelde 80+ Gold sertifikalı PSU'lar daha kaliteli bileşenlere sahip oluyor, eğer coil whine gibi problemlerden rahatsız oluyorsanız seçiminizde buna dikkat etmeniz daha iyi olur.

@northstar, ucuz bir PSU'da yalıtılmış bobinlerin, ses çıkarma imkanı var midır? Ayrıca önerdiğiniz "RM750e coil whine" olarak aratırsanız, hatırı sayılı miktarda konuya denk gelebilirsiniz. Ya da CWT CSZ platformuna sahip üst kalite modellerde düşük yükte coil whine sorununa bir ara sıkça rastlanabiliyordu. Sorunun ana sebebi gayet muğlak olması sebebiyle "kaliteli de mi? Kalitesizde mi çok olur?" sorusu da pek net cevabı olan bir soru değil. Her modelde rastlamak söz konusudur.

Son düzenleme:
Bundan da ziyade genelde 80+ Gold sertifikalı PSU'lar daha kaliteli bileşenlere sahip oluyor, eğer coil whine gibi problemlerden rahatsız oluyorsanız seçiminizde buna dikkat etmeniz daha iyi olur.
Karşı argüman sunmaya çok açık bi söylem.
80 plus platinum sertifikası var(mış)... Bunun kaliteli olabileceğini kimse inandıramaz.

Başka bi karşı argümanda şu iki modelin +12v kanalındaki fark.
1749223635601.webp
1749223649850.webp

Antec 80 plus olarak geçerken Aerocool da böyle bir iddia yok. Buna rağmen Antec den daha fazla güç verebiliyor. Olay tamamen iç yapıda bitiyor.
(İki PSU da pek kaliteli sayılmaz)
Antec 650w yazısı altında 550w verirken nasıl 80 plus "verimlilik" sertifikası alıyor orası da ayrı konu.

80 plus sertifikası sadece prizden çekilen gücü etkiler PSU nun verimini falan etkilemez

Onu etkiler aslında. Verimlilik denilen olgunun tanımı bu yazdığınız şey.

80+ sertifikası, iç yapı kalitesinin doğrudan bir göstergesi değil sadece. Dolaylı olarak bir gösterge olabilir.

Dediğim gibi kendim kullanıyorum ve önerebileceğim bir PSU değil.

Genel olarak sesli çalıştığı için mi? O hususta epey şikayet vardı. Zaten kaliteli bir model de değil. Ucuza DC-DC kartı var işte dümenden, tek olayı o.

https://www.epey.com/power-supply-psu/rampage-forza-ftx-1200-1-1200w.html 80 plus platinum sertifikası var(mış)... Bunun kaliteli olabileceğini kimse inandıramaz.

Bunu da Sama üretimi diye aşırı hyple'ladılar bir dönem. Ben o zaman da söyledim, performans göstergelerinin çoğu hayal kırıklığı, boşu boşuna yükseliyorsunuz bu modele diye. Sertifikanın tek başına bir anlamı olmadığınının kanıtı niteliğinde.

En azından ne idüğü belirsiz bir model değil. Bu türde kaliteli bir örnek için:

Son düzenleme: