Bu öneri hâlihazırda uygulamadadır.
Makaleler
11
Yer
Japonya, Fukuoka
Tartışmaların daha sağlıklı ilerlemesi için; Gereksiz yere kavga çıkaran, hakaret eden ya da holiganlık yapan üyeler, mevcut cezalara ek olarak belirli bir süre boyunca ilgili kategoriye yazı yazamama cezası da almalı.

Daha fazla öne çıktığı için futbol yazdım, diğer kategoriler de olabilir.

Artı 23 Eksi
Ben de aynı şekilde bunları raporlamaktan sıkıldım.

Bir de bu insanlara caydırıcı ceza verilmemesi tamamen ayrı bir konu. Başkalarına “siz rezilsiniz, takımınız da rezil” diyen kişiyi raporladım, fakat raporum reddedildi. Gerçekten, bu raporun reddedileceğini düşünmemiştim. Sadece arkadaşın mesajı silindi.

Futbol kategorisindeki kurallar daha katı olmalı. Bir çocuk, sırf diğerleri farklı bir takımı tutuyor diye annelerine küfür etti; bunu bizzat ben raporladım. Az önce, başka bir takımı tutuyorlar diye bazı kişilere “rezilsiniz” denildi; bunu da raporladım. Yani bu kişiler, farklı konularda da aynı davranışı tekrarlayacaktır.
Bizim moderasyon ekibi olarak görevimiz üyelere karşı ön yargı beslemek değil. Dolayısıyla ilgili üye, kurallara uyduğu sürece keyfi uyarı almaz. Farklı kategorilerde veya futbol kategorisinde herhangi bir kural dışı mesaj yazarsa raporlamaktan çekinmeyin, işlem uygulanır.

Din konularında hoşunuza giden mesajları silmeyip, geri kalanları sildiğiniz tartışmalar mı?
Sen "tartışmayı", fikir alışverişi olarak değil de karşı tarafa saldırmak olarak görürsen bir güzel ceza yersin, bu kadar basit bu.

Ha, din gibi hassas konularda taraflı yaklaşım görülemez mi, görülebilir. Profesyonel birisi her türlü konuda tamamen objektif olur, ancak yine de böyle bir durum görülebilir. Zaten büyük ihtimalle artık bu yüzden din konuları onaylanmıyor forumda.

Benim merak ettiğim bambaşka bir husus var bu konuyla dolaylı yoldan ilişkili olarak; Holigan usülü cevap bilmeyen kişilere biz holigan kültüründen cevapları kullandığımızda neden ceza alıyoruz? Holigan kültürüyle alakalı bilgisi olmayan adam bam teline basacak cevaplar verip holigan cevabı alınca rapor atıyor biz ceza alıyoruz.
Mesela futbol kategorisinde @Milas @seeraddar ile çok tartışmışızdır, kendileriyle hiç holigan usulü cevaplaştığımı hatırlamıyorum. Adamlar işin kültürünü bildiği için (Ya da birbirimizle çokça tartıştığımız için birbirimizin ayarlarını oynatacak konulara bulaşmamızdan) hiç sonu ceza ile bitmiyor.

Din konularında hoşunuza giden mesajları silmeyip, geri kalanları sildiğiniz tartışmalar mı?
Dini konuları elimizden geldiğince onaylamıyoruz ki moderasyon içerisindeki kurallarda da bu yazar. Sebebi de basit, insanlar mankafalı. Tartışmayı, bir konu üstünde konuşmak değil de laf sokmak, o görüşü körü körüne savunmanın ve haksız çıkma korkusu şeklinde algılıyorlar. Hoşumuza giden veya gitmeyen mesaj diye bir şey yok, bu tarz mesajları zaten siliyoruz. Yeri geliyor saçma bir düşünce yapısına sahip bir üye ve mesajını görürsem arkadaşlara özellikle ben diyorum "mesajı silme, bırak linçlesinler" diye, çünkü hak ediyorlar.

Nereye çift taraflı doğradı? Maç boyu lehimize tek düdüğü dahi yok. Kazansaydınız hakeme rağmen yendik, kaybetseydiniz hakem yüzünden yenildik diye gezecektiniz sanki bilmiyoruz sizi. Hakeme rağmen kazanamadınız olay bu, çevirmeye çalışma boşuna. VAR'dakiler de tavla atıyordu tabii onu da unutmayalım.
Demeye hakkın da yok zaten. Ben diyorum onu.
Konuşsan n'olacak? UEFA başkanına talimat verip lige soruşturma mı başlatacaksın?

Efendi Beşiktaş triplerine girip kazanamadığınız için hakemi ılımlamaya çalışıyorsun. Şansa bir gol atsaydınız bir de görürdük buraları. Kazanan her zaman haklı olduğu için hakemi GS'li ilan eder, TFF MHK'yi üst üste koyduk diye diye gezerdiniz. Kazanamayınca da kaldınız ortada hakemi ılımlıyorsunuz işte. :) Boşuna yazma göz ardı ediyorum seni. Düşün hazmet.
Dediğim konuya doğrudan örnek vermiş olayım. 1. ve 3. mesaj doğrudan 'Efendi Beşiktaş' mottomuza hakaretle ilerleyen mesajlar.
Bu adamların hiçbirinin holiganlık kültürüyle uzaktan yakından alakası yok, şampiyonluk gelince kutlayıp kaybedince istifa diye bağıran tipler.
Holiganlık kültürü kötü günde de iyi günde de yalnız bırakmayan, gerektiğinde er meydanında rakip taraftarlarla buluşup meydan kavgası yapmayı gerektirir.

Dini konuları elimizden geldiğince onaylamıyoruz ki moderasyon içerisindeki kurallarda da bu yazar. Sebebi de basit, insanlar mankafalı. Tartışmayı, bir konu üstünde konuşmak değil de laf sokmak, o görüşü körü körüne savunmanın ve haksız çıkma korkusu şeklinde algılıyorlar. Hoşumuza giden veya gitmeyen mesaj diye bir şey yok, bu tarz mesajları zaten siliyoruz. Yeri geliyor saçma bir düşünce yapısına sahip bir üye ve mesajını görürsem arkadaşlara özellikle ben diyorum "mesajı silme, bırak linçlesinler" diye, çünkü hak ediyorlar.
Normalde bununla ilgili bir bilet açacaktım, ama hazır konuşuluyorken sorayım. Ben yine de konuların kilitlenmesi taraftarı değilim. Bir konu açıyoruz, insanlar normal şekilde yorum yapıyor; ancak iki-üç dengesiz kişi gelip konuyu tartışmaya veya hakarete çevirdiğinde, konu kilitleniyor. Bu bence saçma. O iki-üç kişiye caydırıcı bir şekilde 1, 2, 3 veya 4 aylık ceza verilmeli ki bir daha yapmasınlar. Diğer kişiler ise aynı yerden konuşmaya veya insanca tartışmaya devam edebilir. Açtığım bazı konular böyle kilitlenince, ben de bu tür konuları açma motivasyonumu kaybediyorum. Yoksa belli başlı konuları araştırıp bunlarla ilgili konu açmayı seviyordum. Bence burada bir düzenleme yapılabilir.

Örnek konu:

Ha, din gibi hassas konularda taraflı yaklaşım görülemez mi, görülebilir. Profesyonel birisi her türlü konuda tamamen objektif olur, ancak yine de böyle bir durum görülebilir. Zaten büyük ihtimalle artık bu yüzden din konuları onaylanmıyor forumda.
Taraflı yaklaşmadan nasıl kendi fikrimi savunacağım? Her konuda objektiflik sağlansaydı zaten fikir ayrılığı diye bir şey oluşmazdı.

Mesela bu sağlıklı bir tartışma cümlesi değil. Bu gibi cümleler yüzünden insanlar uyarı alıyor.
Taraflı yaklaşmadan nasıl kendi fikrimi savunacağım? Her konuda objektiflik sağlansaydı zaten fikir ayrılığı diye bir şey oluşmazdı.
Mesajların silinmesi veya uygunsuz içerikten ötürü uyarı verilen mesajlar fikir ayrılığından değil, yukarıda senin yapmış olduğun gibi agresif cümlelerden ötürü meydana geliyor.