Uzun süredir aklımda üniversitede gastronomi bölümü okumak var ama sırf okumak için değil. Gerçekten mutfağa çok ilgi duyuyorum ve ileride şef olmak istiyorum. Sadece günümüzdeki aşçılardan çok fazla “mutfak işi gözüktüğü gibi kolay bir şey değil, gastronomi okumayın” tarzı yorumlar görüyorum. Gerçekten abartıldığı kadar zor mu? Açıkçası beni çok korkutmuyor; sevdiğim iş olduğu sürece zor olması sorun değil. Sadece gastronomiyi hevesle okuyup sonrasında dayanamayıp bırakan çok insan var mış. Siz ne düşünüyorsunuz?
Detaylar
Kim cevapladı?Ayaz
Yetkin
Mutfak işi genel manada çok stresli bir iş. Çoğu insan bu yüzden gastronomi okuduğuna pişman oluyor çünkü her insan böyle strese gelemiyor ve mutfakta çalışmak demek hayatının tamamını oraya adamak demek. İnan bana mutfağa ilgi duyuyor olabilirsin fakat bana kalırsa bu ilgini para kazanma amacından uzak tutup hobi şeklinde devam ettirsen senin için daha iyi olur.
EsraBehzatHikayesi
Becerikli
Uzun süredir aklımda üniversitede gastronomi bölümü okumak var ama sırf okumak için değil. Gerçekten mutfağa çok ilgi duyuyorum ve ileride şef olmak istiyorum. Sadece günümüzdeki aşçılardan çok fazla “mutfak işi gözüktüğü gibi kolay bir şey değil, gastronomi okumayın” tarzı yorumlar görüyorum. Gerçekten abartıldığı kadar zor mu? Açıkçası beni çok korkutmuyor; sevdiğim iş olduğu sürece zor olması sorun değil. Sadece gastronomiyi hevesle okuyup sonrasında dayanamayıp bırakan çok insan var mış. Siz ne düşünüyorsunuz?
Hocam temel bilgi dışında tabağı süslemek aklına ne gelirse sen yapıyorsun ve masraflı bir bölüm.
AlbertoTigre
Becerikli
Bölümü kazanmak ta zor bildiğim kadarıyla. Kardeşim bu sene girmişti üniversite sınavına istediği bölümdü ama puan ve sıralamaları mühendisliklerden daha zordu.Uzun süredir aklımda üniversitede gastronomi bölümü okumak var ama sırf okumak için değil. Gerçekten mutfağa çok ilgi duyuyorum ve ileride şef olmak istiyorum. Sadece günümüzdeki aşçılardan çok fazla “mutfak işi gözüktüğü gibi kolay bir şey değil, gastronomi okumayın” tarzı yorumlar görüyorum. Gerçekten abartıldığı kadar zor mu? Açıkçası beni çok korkutmuyor; sevdiğim iş olduğu sürece zor olması sorun değil. Sadece gastronomiyi hevesle okuyup sonrasında dayanamayıp bırakan çok insan var mış. Siz ne düşünüyorsunuz?
Kişiden kişiye değişir aslında, ben matematik yapamıyorum sözelim daha iyi ondan dolayı kazanmak kolay gelir bana, ama okuması zor diyorlar bilemedim.Bölümü kazanmak ta zor bildiğim kadarıyla. Kardeşim bu sene girmişti üniversite sınavına istediği bölümdü ama puan ve sıralamaları mühendisliklerden daha zordu.
DarthGorsoy
Bilgin
Gastronomiye giden bütün tanıdıklarım mezun oldu, zor dediklerini pek duymadım.
Bu bölüm eskiden puanı düşük ve nispeten rahat bir bölümdü. Master Chef gibi programların etkisiyle birden popüler oldu ve puanı inanılmaz yükseldi. Çok fazla gastronomi okuyan var. Bunların arasından sıyrılmak zor. İmkan varsa yurtdışında okumak daha mantıklı ve rahat olur. Okul sonrası için de aynı şekilde. Burada çekeceğiniz eziyeti çekmezsiniz. Nişanlım Almanya'da okudu ve pasta şefi olarak çalışıyor. Seviyesini şöyle izah edeyim. Buradaki standart pasta şefleriyle aynı düzeyde. Yani bana göre çok iyi değil. Buna rağmen Michelin yıldızlı yerlerde bile çalışabildi.
Peki Akdeniz Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi gibi sıralaması çok yüksek bölümlerde okusam nasıl olur? Yurt dışı işi biraz maddi olarak sıkıntı.Bu bölüm eskiden puanı düşük ve nispeten rahat bir bölümdü. Master Chef gibi programların etkisiyle birden popüler oldu ve puanı inanılmaz yükseldi. Çok fazla gastronomi okuyan var. Bunların arasından sıyrılmak zor. İmkan varsa yurtdışında okumak daha mantıklı ve rahat olur. Okul sonrası için de aynı şekilde. Burada çekeceğiniz eziyeti çekmezsiniz. Nişanlım Almanya'da okudu ve pasta şefi olarak çalışıyor. Seviyesini şöyle izah edeyim. Buradaki standart pasta şefleriyle aynı düzeyde. Yani bana göre çok iyi değil. Buna rağmen Michelin yıldızlı yerlerde bile çalışabildi.
Gastronomi bazında bir yorum yapabilir miyim bilmiyorum ama aşçılık bölümündeyim şu anda ve eğer seviyorsan zor değil, aksine çok eğlenceli ve kolay. Mutfak stresi diye bir şey var, yemeği yetiştirme çabası her zaman olduğundan ister istemez stres olunuyor. Şu anda okul dışında farklı bir işle de uğraşıyorum, dolayısıyla tüm odağım aşçılık veya okulda değil. O yüzden bana inanılmaz zor geldiği oluyor. Gastronomi tarafında ise düşüncem, en azından duyduğum ve bildiklerime göre, iyi bir yerde okumayınca neredeyse hiçbir anlamı yok okumanın. Bildiğim kadarıyla Özyeğin ya da Yeditepe Üniversitesi'nde okumuyorsan pek de işlevi olmaz o bölümün. İki yıllık aşçılık bölümlerine bakabilirsin eğer isteğin sadece aşçılığı görüp öğrenmek ise. Onun dışında strese gelebilen birisi isen pek zorlamaz, tek derdin stres oluyor. Onun dışında tamamen hız. O yüzden gözünü çok korkutmasın o yorumlar. İstiyorsan, ilgi alanın bu ise kesinlikle okunabilir bir bölüm.
Size bağlı hocam. Yapmak isteyen her yerde yapar. Genele baktığımızda ülkede her şey zor hale geldi. Bu mentalite ile hareket etmek lazım.Peki Akdeniz Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi gibi sıralaması çok yüksek bölümlerde okusam nasıl olur? Yurt dışı işi biraz maddi olarak sıkıntı.