jackarmis

Başarılı
Merhaba arkadaşlar.

10 yıl sonra spora başladım. İlk 1 ay hocaların verdiği programı uyguladım ama içime hiç sinmedi, maalesef pek ilgili değiller. İnternetteki bazı yapay zeka araçlarının (Claude, ChatGPT) hazırladığı programlar bence çok kötüydü, o yüzden onları eledim. Fakat Gemini'ın hazırladığı bu program bana daha mantıklı ve güvenilir geldi. Siz tecrübeli arkadaşlardan bu program hakkında yorum almak istedim.

Kilom 90, hedefim 81'e düşmek ve aynı zamanda kaslı bir görünüme sahip olmak. Güncel vücut yağ oranım %24.

Programın Temeli: Haftada 4 Gün (Upper/Lower Split) Başlangıç seviyesi için haftada 5-6 gün full body veya bölgesel (bro split) yerine, haftada 4 gün Upper/Lower (Üst/Alt) split mantığı kurulmuş. Hem kaslara 48 saat dinlenme süresi tanımak hem de kardiyo/yüzme için enerji bırakmak hedeflenmiş.

Zaman Yönetimi (Maksimum 2 Saat)
  • Isınma: 10 Dakika
  • Ağırlık Antrenmanı: 50-60 Dakika (Set arası dinlenme 60-90 sn)
  • Kardiyo (Yürüyüş): 20 Dakika
  • Havuz (Yüzme): 30 Dakika
Haftalık Plan
  • Pazartesi: Üst Vücut + Kardiyo
  • Salı: Alt Vücut ve Karın + Kardiyo
  • Çarşamba: Dinlenme (Sadece Yüzme - Opsiyonel 30-40 dk)
  • Perşembe: Üst Vücut + Kardiyo
  • Cuma: Alt Vücut ve Karın + Kardiyo
  • Cumartesi: Dinlenme (Sadece Yüzme - Opsiyonel 30-40 dk)
  • Pazar: Tam Dinlenme
Antrenman Detayları(Not: İlk setler hareketi öğrenmek için hafif kiloyla yapılacak.)

Isınma (Her Ağırlık Günü Başında - 10 Dk)
  • Koşu Bandı: 5 dakika düz yürüyüş (Eğim: 0, Hız: 5.0)
  • Dinamik Esneme: Kol/omuz çevirme, boş barla ısınma.
Pazartesi & Perşembe: Üst Vücut
  • Chest Press Machine: 3 Set x 10 Tekrar
  • Lat Pulldown: 3 Set x 12 Tekrar
  • Seated Cable Row: 3 Set x 12 Tekrar
  • Dumbbell Shoulder Press: 3 Set x 10 Tekrar
  • Dumbbell Biceps Curl: 3 Set x 12 Tekrar
  • Pushdown: 3 Set x 12 Tekrar
Salı & Cuma: Alt Vücut ve Karın
  • Leg Press Machine: 3 Set x 10 Tekrar
  • Leg Extension: 3 Set x 12 Tekrar
  • Lying Leg Curl: 3 Set x 12 Tekrar
  • Dumbbell Shrug: 3 Set x 12 Tekrar
  • Crunch: 3 Set x Maksimum Tekrar
  • Plank: 3 Set x Maksimum süre
Kardiyo ve Yüzme Detayları
  • Kardiyo (20 Dk): Ağırlık antrenmanı biter bitmez koşu bandında eğimli yürüyüş (Eğim: 8-10, Hız: 5.0 - 5.5).
  • Yüzme (30 Dk): Çarşamba ve Cumartesi ana kardiyo olarak 30-40 dk orta tempo. Ağırlık günlerinde girilecekse antrenman sonu kasları rahatlatmak için maksimum 15-20 dk hafif tempo.
Sizce bu program eksikleriyle veya artılarıyla benim hedeflerim için uygun mu? Tavsiyelerinizi bekliyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Program güzel gibi ama 3 set 12 tekrar yapma tam verim alamazsın onun yerine ağırlık arttırıp 2 set 8 tekrar yap yani kısacası progressive overload. Araştırırsan ne demek istediğimi anlayabilirsin burada anlatmam pek mantıklı olmaz diye düşünüyorum çünkü herkes farklı anlayabiliyor yanlış bir anlatım sonucu.

Program genel olarak güzel görünüyor. Sadece birkaç eksiği var gibi hocam. Göğüs için tek hareket olması, yan ve arka omuzu çalıştıracak hareketlerin (Lateral Raise, Face Pull gibi) bulunmaması, ayrıca Shrug’ın bacak gününde yer alması biraz garip olmuş. Bunlar düzenlenirse daha dengeli bir program olur.

3 gün yap 2 gün dinlen 1 gün Full body sonra bir gün yeniden dinlenme.

Kısaca pull>push>leg>off>off>full body>off

Kardiyo ve yüzme gene aynı mantıkta kalabilir.

Program güzel gibi ama 3 set 12 tekrar yapma tam verim alamazsın onun yerine ağırlık arttırıp 2 set 8 tekrar yap yani kısacası progressive overload. Araştırırsan ne demek istediğimi anlayabilirsin burada anlatmam pek mantıklı olmaz diye düşünüyorum çünkü herkes farklı anlayabiliyor yanlış bir anlatım sonucu.
Program genel olarak güzel görünüyor. Sadece birkaç eksiği var gibi hocam. Göğüs için tek hareket olması, yan ve arka omuzu çalıştıracak hareketlerin (Lateral Raise, Face Pull gibi) bulunmaması, ayrıca Shrug’ın bacak gününde yer alması biraz garip olmuş. Bunlar düzenlenirse daha dengeli bir program olur.

3 gün yap 2 gün dinlen 1 gün Full body sonra bir gün yeniden dinlenme.

Kısaca pull>push>leg>off>off>full body>off

Kardiyo ve yüzme gene aynı mantıkta kalabilir.
Teşekkür ederim dostlar, bilgili kişilerden teyit alma işi hevesi ve güveni daha da artırıyor. Yalnız ben aletlerin ismini bile bilmem, youtube'dan nasıl yapılır videolarını izleyip/kaydediyorum. Şunu çıkart, şunu ekle tarzında böyle safa anlatır gibi anlatırsanız dediklerinizi uygulayayım. @14742 senin dediğini ağırsağlam da söylüyordu sanırım. Biraz böyle çalışayım, kendi ağırlıklarımı çözdüğüm an senin dediğini de uygulayayım.

Son düzenleme:
Teşekkür ederim dostlar, bilgili kişilerden teyit alma işi hevesi ve güveni daha da artırıyor. Yalnız ben aletlerin ismini bile bilmem, YouTube'dan nasıl yapılır videolarını izleyip/kaydediyorum. şunu çıkart, şunu ekle tarzında böyle safa anlatır gibi anlatırsanız dediklerinizi uygulayayım.

Salondaki hocalardan veya tecrübeli kişilerden hareketleri göstermesini iste. Bazı şeyleri gerçek hayatta görmek lazım. Form bir kere doğru oturunca ömür boyu unutmazsın kolay kolay.