TheMeh

Çalışkan
Merhaba Techolay Sosyal üyeleri,

Sistemimde uzun süredir devam eden ve çözemediğim bir sorunla ilgili yardımınıza ihtiyacım var. Özellikle oyun oynarken siyah ekranlar, ekranda kararmalar ve oyunun bir anda çökmesi gibi problemler yaşıyorum. Bu durumun dahili grafik birimimin (iGPU) yetersiz VRAM'inden kaynaklandığını düşünüyorum.

Sistem bileşenlerim:
  • Anakart: Gigabyte A520M S2H (rev. 1.x)
  • İşlemci: AMD Ryzen 5 5600G (dahili Radeon Graphics ile)
  • RAM: 16 GB (muhtemelen 2x8GB, tam emin değilim ama 16 GB) DDR4 3200 MHz Lexar Thor (parça no: LD4BU008G-R3200GDXg)
  • İşletim sistemi: Windows 11.
Yaşadığım sorun ve detaylar:

Görev Yöneticisi'nde GPU performans sekmesine baktığımda, "adanmış GPU belleği" kısmının sürekli olarak 512 MB olduğunu görüyorum. Paylaşılan GPU belleği ise 7.7 GB olarak gözüküyor. Ancak oyunlar ve uygulamalar ilk olarak adanmış belleği kullandığı için, 512 MB VRAM'in yetersiz kalması nedeniyle bu tür görsel hatalar ve çökmeler yaşıyorum.

Ekran Görüntüsü (1).webp

BIOS üzerinden dahili grafik birimine ayrılan VRAM miktarını artırmak için "UMA frame buffer size" (veya "integrated Graphics Memory") ayarını 4 GB (4096 MB) olarak değiştirmeye çalıştım. Ancak, ayarları kaydedip (F10 veya "save & exit setup" ile) bilgisayarı yeniden başlattığımda, bu ayar her seferinde tekrar 512 MB'a geri dönüyor ve yaptığım değişiklik kaydedilmiyor veya uygulanmıyor.

Denediğim çözüm adımları:

1. BIOS güncelliği: Anakartımın BIOS'u için mevcut en son sürüm olan F19G'ye güncellenmiş durumda.
  2. BIOS ayarlarını kaydetme: Ayarları doğru bir şekilde kaydettiğimden eminim (F10 tuşunu veya "save & exit" seçeneğini kullanıyorum).
  3. CMOS pili durumu: Anakartım 1 yıldan daha kısa süredir kullanıldığı için CMOS pilinin bitmiş olma ihtimali düşük. Bu nedenle henüz CMOS pilini değiştirmedim, ancak bu durumu göz önünde bulunduruyorum.
  4. CMOS temizliği: Pili kısa bir süre çıkararak veya jumper kullanarak CMOS temizliği yapmayı da denedim, ancak sorun devam etti.
  5. Varsayılan BIOS ayarları: BIOS'u varsayılan ayarlara sıfırlayıp sadece VRAM ayarını değiştirerek de denedim, sonuç değişmedi.
  6. Diğer BIOS ayarları: CSM, Fast boot gibi ayarların VRAM ayarını etkileme ihtimaline karşı kontrol ettim, ancak bir çözüm bulamadım.
Sonuç olarak, BIOS'tan yaptığım VRAM ayarı bir türlü kalıcı olmuyor ve bu durum oyunlardaki sorunlarıma neden oluyor.

Gigabyte'ın e-destek portalına da bu sorunla ilgili bir talep açtım (takip no: 1876423), ancak henüz bir yanıt gelmedi.

Bu konuda daha önce benzer bir sorunla karşılaşmış veya farklı bir çözüm önerisi olan arkadaşların yardımını rica ediyorum. Anakartta donanımsal bir sorun mu var, yoksa atladığım bir detay mı bulunuyor, emin olamıyorum.

Şimdiden teşekkürler!

Son düzenleyen: Moderatör:

Dosya Ekleri

• IMG_20250709_152348870.webp
    IMG_20250709_152348870.webp
    384,9 KB · Görüntüleme: 43
Son düzenleyen: Moderatör:
Anakartta birden fazla ayarlayabildiğin yer oluyor genelde, diğer yerleri de bulup değiştirebilir misin? Bulabileceğin yollar genelde aşağıda belirtiliyor, AMD CBS -> NBIOS altında.

Advanced > Onboard Device Configuration > UMA Buffer Frame Size: 2GB

3. Advanced > AMD CBS > NBIO Common Options > GFX Configuration > iGPU Configuration > UMA Specified

4. Advanced > AMD CBS > NBIO Common Options > GFX Configuration > UMA Frame Buffer Size: 2G

5. F10 (Save and reboot)