Makaleler
3
Merhabalar. Yaklasik 1 ay once az kullanilmis 2.el olarak gecis yaptigim laptop hakkinda deneyimlerimi aktarmak istiyorum. Detayli bir inceleme olmadigi icin bazi noktalar kabaca gecilmis olabilir, sorarsaniz cevaplarim.

Tasarim: Urun plastik kasaya sahip olsa da giris seviye laptoplar gibi kalitesiz degil. Klavyesi esnemiyor baski uygulandiginda. Malzeme hissiyati iyi. Sahsen tasarima ve malzeme kalitesine onem veren benim gibi birini tatmin etti.

Touchpad cok kucuk geldi bana ama kullanmasi rahat. Klavyesi klasik laptop klavyesi. Iyi de diyemem kotu de. Kullanirken rahatsiz etmedi.

Ekrani 360Hz, fazlasiyla akici ancak 360Hz deneyimini genelde kullanamiyorsunuz. Performansta deginecegim. Ekrani temizlemesi kolay. Mac'ler gibi parmak izinden tut en ufak toz parcasi orumcek agi gibi yapismiyor. Renkler son kullanici icin yeterince iyi. Goruntu kalitesi guzel. Gorus acisi genis.

Genel gorunus olarak hos bir makine. Ince cerceveler gercekten guzel gosteriyor.

Performans: Cihaz bana 2x8 3200MHz RAM'le geldi. i7-12700H islemci ve RTX 3070 130W (115 + 15 sanirim) ekran karti iceriyor. NVIDIA Dynamic Boost bana sorarsaniz rezalet calisiyor ancak bu durum Gigabyte'in kabahati degil. Bazi oyunlarda ne islemci ne GPU almasi gereken ekstra enerjiye erisemiyor.

Sentetik testlerde islemci vermesi gereken performansi veriyor. Isinma sorunu hic yasamadim. Oyunlarda CPU'muz 70-75 dereceyi bile zor goruyor gozlemledigim kadariyla. Oyununa da bagli simdi, genelde AAA oynuyorum. Sentetik testlerde de 85 ustunu gordugumu hatirlamiyorum. O da anlik ilk turbo patlamasinda oluyor. Zaman ilerledikce guc tuketimi ve sicaklik 70 civarina sabitleniyor.

GPU da ayni sekilde rakipleriyle benzer performans veriyor demek isterdim ki... Maalesef. Cihaz acikcasi ust duzey bir makine olmasina ragmen klasmanindakiler gibi MUX anahtara sahip degil. Bu durum da ozellikle R6 gibi rekabetci oyunlarda cok kan kaybetmesine sebep oluyor. Eski 2060'li laptopumla ayni performansi veriyor, inanilmaz degil mi? Sicaklik olarak da Ghost of Tsushima'da 2-3 saatlik oynayis sonucu 75 derece civarindaydi.

AAA oyunlar ve sentetik testlerde akiyor, isinma problemi kesinlikle yok ve performans olarak asagi kalir yani yok ancak dedigim gibi, daha hafif rekabetci oyunlarda 3070'in ihtisamini gormek icin harici monitore baglamaniz gerekiyor. Arkadasimin monitoruyle test ettigimde R6'da yer yer 140'in altina dusen FPS 300'leri gorur oldu. Boyle makineye MUX koymamak buyuk hata. Bu haliyle ne yapacagim 360Hz ekrani? Dalga mi geciyorsunuz?

Batarya: Cihazda 99Wh batarya bulunuyor. Bataryamiz normal sartlarda 8-9 saat dayanabilecekken ne hikmetse ihtisamli 3070'imiz yirtik dondan firlar gibi kendini arada bir aktif edip selam cakiyor, cihazin isinmasina ve pilin daha hizli bitmesine sebep oluyor. Ayrica sebebini cozemedigim sekilde 3070'i devre disi birakmayinca pilde calisirken ekran gidip geliyor anlik olarak. Sarja takili hicbir problem olmuyor. Driver problemi olabilir. NVIDIA kontrol panelinde GPU kullanan uygulama gozukmese de GPU guc tuketiyor boyle anlik aktiflesip kapandiginda.

Bu haliyle bile cihaz 3-4 saati goruyor pilde. Yeter.

Kontrol Yazilimi: Gigabyte Control Center'i begenmedim. Sanki yapistiriciyla yapistirilmis copten kale gibi hissettiriyor. Fan kontrolleri olmasi gerektigi gibi calisiyor. Klavye RGB'lerini ayarlamak tam iskence. Zaten 3 bolgeli aydinlatma kullaniyor.