Makaleler
3
Merhabalar. Gigabyte AORUS 5 SE4 model laptop kullaniyorum. Icerisinde 12.nesil Intel islemci ve RTX 3000 serisi GPU mevcut. Laptopu aldiktan kisa sure sonra bazi sorunlar yasamaya basladim. Bunlar kisaca pilde kullanirken ekranin rastgele anlik olarak gidip gelmesi ve performansin prize takiliyken bile farkli zamanlarda cok farkli olmasiydi. Bir kac gunluk arastirma sonucu bunlara cok ilginc cozumler buldum ve paylasmak istiyorum.

Oncelikle ekrandan baslayalim. Nedenini cozemedigim sekilde ekran gidip gelmesi sadece ekran yenileme hizini 60Hz'e dusurdugumde (pil tasarrufu icin) yasaniyordu. Internetten baktigim kadariyla durumun panel guc tasarrufu diye bazi zimbirtilardan kaynaklandigini dusunuyorum. ASUS laptoplarda bu ayar Armoury Crate yazilimindan kapatilabiliyormus ancak Gigabyte Control Center (GCC)'da boyle bir secenek goremedim. Sorunun ekran yenileme hizini yuksek degerlerde kullanmak disinda cozumunu bulamadim.

EDP Throttle ve dusuk CPU performansi konusunun da pil ve sarj durumlarindan kaynaklandigini gordum. GCC uzerinden maksimum sarji %100 altina dusurdugunuzde sistem akim limiti uygulamaya basliyor ve sonucunda performansta kayda deger dususler yasaniyor. Bunun cozumu de dedigim gibi, yazilim uzerinden sarj modunu standarda almak ya da limiti %100'e cekmek. Tabi bunlari yaptiktan sonra sarjinizin da %95 uzerinde olmasi gerekiyor.

Bunlar disinda Intel 12. ve ustu nesillerde H islemcilerde (sanirim 11.nesil U islemciler baz alinarak tasarlandigi icin) voltaj kontrolu gibi mevzular donanimsal olarak yok. BIOS'u modlayip kilitleri acmama hatta dogrudan BIOS'tan voltaji dusurmeme ragmen pratikte hicbir anlami olmadi. Hadi modlamayi yanlis yapmisimdir diye dusunup internette biraz gezdim ve dogrudan BIOS'unda gerekli tum ayarlar mevcut olan MSI modellerde bile pratikte hicbir degisiklik olmadigini gordum.

Yeni laptop alacaksaniz HX serisine yonelin.

9, 10 ve 11.nesil islemciniz varsa ve voltaj kontrolu kilitliyse asagidaki rehberimden yararlanarak BIOS'u modlayabilir, undervolt yapabilirsiniz. Maalesef 12 ve ustu nesil H serisinde undervolt sadece LLC kullanarak dolayli yoldan yapilabiliyor ancak dezavantajli ve sancili bir surec. Ugrasmayin.

NOT: CSME Toolkit yerine Universal Bios Backup Toolkit kullanabilirsiniz. Takildiginiz konulari buradan sormaniz tercihimdir.

Son düzenleme: