Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Specialized

Başarılı
Selamlar. Gigabyte B650M S2H anakarta sahibim. EXPO veya PBO fark etmez, BIOS'tan açtığımda oyunda anlık droplar, seste bozulmalar (cızırtı, ses gitmesi) gibi şeylerle karşılaşıyorum.
  • RX 9060 XT
  • Ryzen 5 7500F
  • Kingston Beast 16 GB (1x16) DDR5 5600MHz CL36 AMD EXPO sertifikalı RAM-KF556C36BBE-16TR X2.

Çözüm
Pek ihtimal vermemiştim ama priz çoklayıcım çok dandik bir markaydı kaliteli bir markayla değiştirdim şu an yaklaşık 10 dakikadır PBO ve EXPO2 açık kullanıyorum sorun yok gibi, 1-2 gün içerisinde bir aksilik olmazsa konuyu güncelleyeceğim. EXPO2'yi açık bırakacağım fakat PBO'yu açık bırakmalı mıyım? Performans artışına şu an çok ihtiyacım olduğunu sanmıyorum stok hali de yeterli seviyede işimi görüyor, serin çalışması da hoşuma gidiyor.
Overclock yaptınız mı? Tek RAM ile denediniz mi?

Overclock yapmadım, tek RAM ile deneyeceğim.

MOSFET sıcaklık sensörü varsa anakartta onu bir kontrol edin, HWiNFO, OCCT ile bakabilirsiniz.

Bu sorun oluştuğunda işlemci frekansında aşırı bir düşüş oluyor mu ona da bakın.

OCCT'de GPU PSU İşlemci RAM testlerini yaptığımda herhangi bir hatayla karşılaşmamıştım, MOSFET'i nasıl kontrol edebilirim anlatabilir misiniz? Sistem hazır olarak 1-1.5 hafta önce alındı ve PBO-EXPO kapalıyken sıkıntısız çalışıyor.

OCCT anakart kısmındaki ısılara bakın sensör varsa gösterir, bir de PBO veya EXPO açıp işlemci frekansına bakın aşırı düşüş oluyor mu.

OCCT anakart kısmındaki ısılara bakın sensör varsa gösterir, bir de PBO veya EXPO açıp işlemci frekansına bakın aşırı düşüş oluyor mu?

Akşam test edip dönüş yapacağım hocam sağ olun, OCCT'de PBO EXPO kapalıyken ekran görüntüsü böyle açtığımda olanları tekrar atacağım.

Screenshot_3.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Bakın VRM mos yazıyor, PBO ve EXPO açıp o sıcaklığı bir kontrol edin.

VRM mos sıcaklığım 62-63 derecelere çıktı aşırı bir yükselme olmadı, ilk başta Spotify ve OCCT açtım müzik ara ara cızırdıyordu sistem frekansı 1200 gibi değelere çıkıp 300 mhzlere geri düşüyordu fakat cızırdama yaptığı zamanlarda spesifik olarak oluyor muydu emin değilim ardından Cyberpunk 2077 açtım yanda da aktif pencere olarak OCCT ye bakıyordum, frekansı 4997MHz seviyesinde kaldı uzun bir süre ve oyunda saniyelik droplar oldu, oyuna altf4 attım sistem kendini restartladı.