II. inSTUnBULL

Becerikli

İndireceğim yeni BIOS bu olacak ama hiç yapmadım. O yüzden çok basitçe anlatmanızı rica ediyorum. (Rehber videolarına baktığımı bilin ve ondan da öncesinde olan olayı aşağıda anlattım.)

Anakartın resmi sitesinden yeni BIOS'u indirecektim (Hangi sürüm olduğu fotoğrafta). Dosyayı indirdiğim zaman adı mb_bios_b850-eagle-wifi6e-8aprl314_f6d idi, ben de B850E.F6D'ye çevirdim (Yanlışmış). Sonrasında dosyayı doğrudan belleğe aktardım.

Bilgisayarı kapattım, belleği BIOS Flashback yerine taktım ve Q-Flash'a bastım. Sistem anlık 1-2 saniyeliğine çalışıp durdu, LED hiç yanmadı. Normalde hata olursa hızlı hızlı yanıp söner, güncelleniyorsa normal bir şekilde yanıp sönerdi ama benimki hiç yanmadı. Sonra yeniden bastım, sistem yine 1-2 saniyeliğine çalıştı ve durdu ama ışık yine yanmadı. Ben de daha zorlamadım ve sistemi 5-6 dakikalığına kendi haline bıraktım. Sonra belleği çektim ve sistemi çalıştırdım, boot ışığı yandı.

Konu açtım, CLR_CMOS'a tornavida ile değdirmem istendi. PSU'nun fişini çıkardım, kasanın düğmesine basarak elektrigi boşalttım en son, sonunda da yapmam gerekeni yaptım ve boot sorunu düzeldi lakin VGA ışığı yanmaya başladı sistemi yeniden çalıştırdığım zaman. Hâlâ da burada takılı kaldım. Yardım edebilecek olan var mı?

USB belleği doğru yere taktınız mı?
Taktıktan sonra Q-Flash+ tuşuna bastınız mı?
Beklerken sistem çalışmaya başladı mı?
USB bellek biçimlendirdiniz mi?

USB belleği doğru yere taktınız mı?
Taktıktan sonra Q-Flash+ tuşuna bastınız mı?
Beklerken sistem çalışmaya başladı mı?
1- birazdan fotoğrafı atarım
2- bastım hatta basınca sistem 1-2 saniyeliğine çalıştı
3- şuanda sistem durgun yani sonrasında durdu diyim.

@Rav3nnd

4- FAT32 olarak bicimlendirildi

@Rav3nnd

Aradan baya vakit geçti, çıkartıyorum.

Dosya Ekleri

• IMG_20251014_205444.webp
    IMG_20251014_205444.webp
    2,4 MB · Görüntüleme: 48
Son düzenleme:
Oyunda olmam sebebiyle yazamıyorum, yazmamı bekleyip o şekilde işlem yapınız.

Çıkartıp, CMOS-Reset yapın ve sistemi açmaya çalışın.

Video da belirtiliyor diye yazmadım ama umarım USB belleği taktıktan sonra 5 saniye* tuşa bastınız, basmadığınız için işlem başlamamış olabilir.

Düzenleme: 5 saniye.

@Rav3nnd

Aradan baya vakit geçti, çıkartıyorum.
1760465631688.webp

Hata bende. Bu şekilde yaparken(senin ihtiyacın olan stilde yani) "gigabyte.bin" yapmamız lazımmış. Bunu yaptıktan sonra işe yarıyor. Ona basınca aşağı taraftaki ledler belli bir süre yanıp sönecek 3-5 dakika güncelleyecek sistem kendini kapatacak.

Hatalı yönlendirdiğim için özür dilerim.

Eki Görüntüle 192669

Hata bende. Bu şekilde yaparken(senin ihtiyacın olan stilde yani) "gigabyte.bin" yapmamız lazımmış. Bunu yaptıktan sonra işe yarıyor. Ona basınca aşağı taraftaki ledler belli bir süre yanıp sönecek 3-5 dakika güncelleyecek sistem kendini kapatacak.

Hatalı yönlendirdiğim için özür dilerim.
Sorun yok çünkü sistem açıldı da... Bios nasıl F1 oluyor?

Özetle başa döndük. Lakin artık sistem açılıyor?

Dosya Ekleri

• IMG_20251014_213234.webp
    IMG_20251014_213234.webp
    2,4 MB · Görüntüleme: 34
Birkaç yanlış yazım ve yanlış anlaşılma yüzünden konuyu toparlıyorum:

Alıntıladığım mesajdaki gibi yapın, dosya adını değiştirmeye dikkat edin.

Diğer konu yani bu konunun açılmasına sebep olan konu üzerinde yazım hataları ve yanlış anlaşılmalar üzerine konuyu toparlıyorum.

Q-Flash ile Q-Flash+ arasında bir yanlış anlaşılma olmuş.

Dediklerimi yapın ve sadece dosya adını değiştirin.

Yoğunluktan yazamadım hocam.

@stormhawks47 hocama da teşekkür ederim, hocamın dediklerine ekleme yaparak çözümü anlatacağım.

Temel Bilgi olarak eklemek istedim:
CMOS ve BIOS farklı şeyler, CMOS bir parçadır, BIOS ise bir yazılım. Bu yüzden CMOS PIN'i'ya da pili denir.
UEFI BIOS ise normal BIOS'ların gelişmiş halidir temelde fark yoktur. Sıfırlamak için Pili çıkarmak yada pinleri kullanmak gerekir. UEFI sistemlerde pil çıkarmak öncelik değildir, işe yarar fakat CMOS-Reset kesin ve en iyi yöntem.

Alıntıladığım mesaj da ki gibi adım adım yapınız hocam. BIOS güncelleyip CMOS-Reset yapmak çözecektir hocam sorunu.

Sorularınızı tek tek cevaplayayım hocam:
  • Cihaz fark etmez USB biçimlendirme ve dosya adını değiştirebileceğiniz herhangi cihaz kabuldur; dizüstü ya da masaüstü olabilir.
  • Güncellemeyi nasıl yapacağınıza dair bir video bırakıyorum ek olarak.
  • LED konusu attığım video da bahsediliyor.
  • "CLR_CMOS" yazan yerdeki pinleri birkaç saniye yani 20 saniye kadar birbirine temas ettirmek bir tornavida yardımı ile yapmanız yeterli olur fazlasına gerek yok. Sıfırladıktan önce ve sonra birkaç defa güç tuşuna basın ve öyle sistemi başlatın.

Özetle başa döndük. Lakin artık sistem açılıyor?
Dosya adı sebebiyle sıkıntı yaşandı dosya adını değiştirdiğinizde sorun çözülecek. dosya adını değiştirip USB portuna takın belleği, update olacak BIOS.

Diğer konu yani bu konunun açılmasına sebep olan konu üzerinde yazım hataları ve yanlış anlaşılmalar üzerine konuyu toparlıyorum.

Q-Flash ile Q-Flash+ arasında bir yanlış anlaşılma olmuş.

Dediklerimi yapın ve sadece dosya adını değiştirin.
Hocam ozaman ne yapacağıma dair artık KESİN VE NET bir yönerge yapın lütfen. Ama artık bios flashback özelliğini kullanmaya yüzüm yok. Yani bios üzerinden yapalım en azından görebileceğim bir şey olsun.

USB'yi tak BIOStaki Q-Flash sekmesine gir direkt güncelle sistemi. Q-Flash'ı tuşla yaptığımız için gigabyte.bin yazmamız gerekti. Bunu yazmadık diye işe yaramadı. Şimdi bir şeye ihtiyacın yok. USB tak Q flash yerinden USB'yi seç sonra oradan o F6D dosyayı da seç BIOS'u güncelleyecek.

USB'yi tak BIOStaki Q-Flash sekmesine gir direkt güncelle sistemi. Q-Flash'ı tuşla yaptığımız için gigabyte.bin yazmamız gerekti. Bunu yazmadık diye işe yaramadı. Şimdi bir şeye ihtiyacın yok. USB tak Q flash yerinden USB'yi seç sonra oradan o F6D dosyayı da seç BIOS'u güncelleyecek.
Tamam yapacam ama stresliyim. Biraz kafamı dağıtmam lazım. Yarın bakacam yönergelerinize. Teşekkürler.

Tamam, sizi de artık yormamak adına şu USB'ye bios'u yükleme kısmını sadece yaptıklarımı gösterecem. Bir sorun gormezseniz bios'u açıp indirme kısmına geçecem

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

@LA Knight, @Rav3nnd bu sekilde hocalarım. Herhangi bir yanlışlık var mı?

Dosya Ekleri

• IMG_20251015_203303.webp
    IMG_20251015_203303.webp
    7,3 MB · Görüntüleme: 34
  • IMG_20251015_204235.webp
    IMG_20251015_204235.webp
    4,1 MB · Görüntüleme: 27
  • IMG_20251015_204718.webp
    IMG_20251015_204718.webp
    3,2 MB · Görüntüleme: 23
  • IMG_20251015_204932.webp
    IMG_20251015_204932.webp