II. inSTUnBULL

Becerikli

İndireceğim yeni BIOS bu olacak ama hiç yapmadım. O yüzden çok basitçe anlatmanızı rica ediyorum. (Rehber videolarına baktığımı bilin ve ondan da öncesinde olan olayı aşağıda anlattım.)

Anakartın resmi sitesinden yeni BIOS'u indirecektim (Hangi sürüm olduğu fotoğrafta). Dosyayı indirdiğim zaman adı mb_bios_b850-eagle-wifi6e-8aprl314_f6d idi, ben de B850E.F6D'ye çevirdim (Yanlışmış). Sonrasında dosyayı doğrudan belleğe aktardım.

Bilgisayarı kapattım, belleği BIOS Flashback yerine taktım ve Q-Flash'a bastım. Sistem anlık 1-2 saniyeliğine çalışıp durdu, LED hiç yanmadı. Normalde hata olursa hızlı hızlı yanıp söner, güncelleniyorsa normal bir şekilde yanıp sönerdi ama benimki hiç yanmadı. Sonra yeniden bastım, sistem yine 1-2 saniyeliğine çalıştı ve durdu ama ışık yine yanmadı. Ben de daha zorlamadım ve sistemi 5-6 dakikalığına kendi haline bıraktım. Sonra belleği çektim ve sistemi çalıştırdım, boot ışığı yandı.

Konu açtım, CLR_CMOS'a tornavida ile değdirmem istendi. PSU'nun fişini çıkardım, kasanın düğmesine basarak elektrigi boşalttım en son, sonunda da yapmam gerekeni yaptım ve boot sorunu düzeldi lakin VGA ışığı yanmaya başladı sistemi yeniden çalıştırdığım zaman. Hâlâ da burada takılı kaldım. Yardım edebilecek olan var mı?

Tamam yapacam ama stresliyim. Biraz kafamı dağıtmam lazım. Yarın bakacam yönergelerinize. Teşekkürler.

Tamam, sizi de artık yormamak adına şu USB'ye bios'u yükleme kısmını sadece yaptıklarımı gösterecem. Bir sorun gormezseniz bios'u açıp indirme kısmına geçecem

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

@LA Knight, @Rav3nnd bu sekilde hocalarım. Herhangi bir yanlışlık var mı?
Yanlışlık yok. Hepsi doğru.

BIOS'a girince ana ekranda bir yerde Q-Flash bölümü var. Oraya gir. Orada Flash'ını seç. Flash'ın içindeki dosyan da gözükecek. Dosyayı seç, işlemi devam ettir. Güncellemeye başlayacak.
PC'yi açayım bakayım ozaman.

@LA Knight Tamam gireyim de girilmiyor. Zaten sistem açılırken Del işe yaramiyor ben de.

Ayarlardan sistem>kurtarma>gelişmiş başlangıça tıklayarak mavi ekran üzerinden giriyordum ama mavi ekranda niyeyse şu anda algılamadı ekipmanları.

Oyuzden imleç yok giremiyorum

Del spam atınca da sistem açılırken boot ışığı yanıyor ama bios gelmiyor.

@LA Knight

Son düzenleme:
PC'yi açayım bakayım ozaman.

@LA Knight Tamam gireyim de girilmiyor. Zaten sistem açılırken Del işe yaramiyor ben de.

Ayarlardan sistem>kurtarma>gelişmiş başlangıça tıklayarak mavi ekran üzerinden giriyordum ama mavi ekranda niyeyse şu anda algılamadı ekipmanları.

Oyuzden imleç yok giremiyorum

Del spam atınca da sistem açılırken boot ışığı yanıyor ama bios gelmiyor.

@LA Knight
Geçen sefer nasıl girdin? Q-flashı hatalı yapınca mı biosa atmıştı? Sistrm normal çalışıp, biosa girmek isteyince girememesini anlamadım. Giremiyorsan o zaman dosyanın adını "gigabyte.bin" yapıp Q-flash tuşuna basarak yapacaksın. Ne kadar enteresan sistem windows açılıyor normal bootta bios açılmıyor.

Sisteminiz de Q-Flash yazılımı olduğundan 2 farklı şekilde Q-Flash(+) kullanabilirsiniz. Bunları nasıl kullanacağınızı anlatacağım.

Öncelikle Q-Flash ve Q-Flash+ nedir, onu anlatayım.
Q-Flash: Anakartta bir yazılım özelliğidir, bu özellik sayesinde BIOS'u, BIOS içinden daha hızlı ve kolay şekilde update edilebilir.
Q-Flash+: Anakartta gömülü olarak yer alan bir BIOS güncellemeye yarayan programdır. Flashback olarak da bilinir.
Bunlardan bahsettim çünkü konun bu kadar uzamasının sebebi; sorun hakkında açılan 3 konu içinde bazı çelişkiler yer almasıydı.

Şimdi çözüme geçelim:

1. Çözüm: Q-Flash ile BIOS üzerinden update
  • İndirdiğiniz dosyanın içinde olduğu bir USB belleği kasanın USB portlarından birisine takın. Rename (isimlendirme) yapmadığımız için BIOS portu hariç bir porta takın.
  • BIOS'a girin.
    • Kurtarma>Gelişmiş Yeniden Başlatma>Sorun gider>UEFI donanım yazılım ayarları. Adımlarını yaparak BIOS'a girebilirsiniz.
  • BIOS içinde "F8" yada "Q-Flash" yazana tıklayın.
  • Açılan yerde USB belleğinizi seçin.
  • Belleğin içindeki dosya gözükünce ilerleyin. İşlem bitince BIOS güncellendi demektir.
2. Çözüm: Q-Flash+ (Flashback) ile USB portundan BIOS'a girmeden güncelleme
  • İndirdiğiniz BIOS dosyasının adını " gigabyte.bin " yapın.
  • Rename(yeniden isimlendirme) yaptığınız dosyayı USB belleğe atın.
  • USB belleği kasanın arkasında bulunan BIOS USB portuna takın.
  • Portun üstünde ki Q-Flash+ yazan tuşa 5 saniye kadar basın ve biraz bekleyin.
  • Işık söndükten sonra işlem tamam demektir, sistemi yeniden başlatın.
Yazılanlar hakkında aşağıya videolar bırakacağım izleyerek de yapabilirsiniz.

BIOS'a giriş: https://techolay.net/windowstan-biosa-nasil-girilir/

Q-Flash ile BIOS üzerinden güncelleme:

Q-Flash+(Flashback) ile USB port ile güncelleme:

Umarım daha dikkatli oluruz :)

Son düzenleyen: Moderatör:
Geçen sefer nasıl girdin? Q-flashı hatalı yapınca mı biosa atmıştı? Sistrm normal çalışıp, biosa girmek isteyince girememesini anlamadım. Giremiyorsan o zaman dosyanın adını "gigabyte.bin" yapıp Q-flash tuşuna basarak yapacaksın. Ne kadar enteresan sistem windows açılıyor normal bootta bios açılmıyor.
Hayır bildiğin sistem açıldıktan sonra normal bir şekilde mavi ekran aracılığıyla yaptım. Yani girmişti. Ama 1 gün sonra tekrar yaptım ve imleç olmayınca ortada kaldım.

Sisteminiz de Q-Flash yazılımı olduğundan 2 farklı şekilde Q-Flash(+) kullanabilirsiniz. Bunları nasıl kullanacağınızı anlatacağım.

Öncelikle Q-Flash ve Q-Flash+ nedir, onu anlatayım.
Q-Flash: Anakartta bir yazılım özelliğidir, bu özellik sayesinde BIOS'u, BIOS içinden daha hızlı ve kolay şekilde update edilebilir.
Q-Flash+: Anakartta gömülü olarak yer alan bir BIOS güncellemeye yarayan programdır. Flashback olarak da bilinir.
Bunlardan bahsettim çünkü konun bu kadar uzamasının sebebi; sorun hakkında açılan 3 konu içinde bazı çelişkiler yer almasıydı.

Şimdi çözüme geçelim:

1. Çözüm: Q-Flash ile BIOS üzerinden update
  • İndirdiğiniz dosyanın içinde olduğu bir USB belleği kasanın USB portlarından birisine takın. Rename (isimlendirme) yapmadığımız için BIOS portu hariç bir porta takın.
  • BIOS'a girin.
    • Kurtarma>Gelişmiş Yeniden Başlatma>Sorun gider>UEFI donanım yazılım ayarları. Adımlarını yaparak BIOS'a girebilirsiniz.
  • BIOS içinde "F8" yada "Q-Flash" yazana tıklayın.
  • Açılan yerde USB belleğinizi seçin.
  • Belleğin içindeki dosya gözükünce ilerleyin. İşlem bitince BIOS güncellendi demektir.
2. Çözüm: Q-Flash+ (Flashback) ile USB portundan BIOS'a girmeden güncelleme
  • İndirdiğiniz BIOS dosyasının adını " gigabyte.bin " yapın.
  • Rename(yeniden isimlendirme) yaptığınız dosyayı USB belleğe atın.
  • USB belleği kasanın arkasında bulunan BIOS USB portuna takın.
  • Portun üstünde ki Q-Flash+ yazan tuşa 5 saniye kadar basın ve biraz bekleyin.
  • Işık söndükten sonra işlem tamam demektir, sistemi yeniden başlatın.
Yazılanlar hakkında aşağıya videolar bırakacağım izleyerek de yapabilirsiniz.

BIOS'a giriş: https://techolay.net/windowstan-biosa-nasil-girilir/

Q-Flash ile BIOS üzerinden güncelleme:

Q-Flash+(Flashback) ile USB port ile güncelleme:

Umarım daha dikkatli oluruz :)

Q-flash+ özelliğini kullanmaya yüzüm yok artık. Q-flash ile yapmak için bios'a mavi ekran yoluyla giriyordum ama artık mavi ekrandayken ekipmanları algılamıyor. İmleç yok yani ortada kalıyorum öyle. Sistem açıldıktan sonra 1 kere yapmıştım oldu. Ama şimdi olmuyor.