Gigabyte B850M Force Wi-Fi 6E "BIOS ID Check Error" hatası

Emiran44

Üyecik
Herkese selamlar,

Yeni topladığım sistemde tüm sürücüleri (driver) sorunsuz kurmuş olmama rağmen, dünden beri öyle bir BIOS güncelleme sorununa saplandım ki ne yaptıysam içinden çıkamadım. Forumdaki rehberleri, videoları yaladım yuttum ama nafile. Teknik bilgisi olan veya daha önce bu saçmalığı yaşayan arkadaşlardan acil yardım bekliyorum.

Sistem Bilgilerim:​

• İşlemci: AMD Ryzen 7 9700X
  • Anakart: Gigabyte B850M Force Wi-Fi 6E (Beyaz düz model)
  • Anakart Revizyonu: Rev 1.1 (Kutunun üzerinde net şekilde yazıyor)
  • Mevcut BIOS Sürümü: F3

Yaşadığım Çıkmaz ve Denediğim Yollar​

Sistemi kurduktan sonra güncellik adına BIOS'u yükseltmek istedim. Techolay YouTube kanalındaki rehber videolarını açtım, adımları 1:1 aynı olacak şekilde uyguladım. Ancak Q-Flash ekranına gelip dosyayı seçtiğim an duvara tosluyorum: "BIOS ID Check Error" (BIOS Kimliği Kontrolü Hatası).

"Tamam" dedim, belki USB bellek seçiyordur. Elimin altında ne kadar flash bellek varsa topladım; 8 GB'tan tutun 64 GB'a kadar hepsini tek tek FAT32 olarak biçimlendirdim, farklı USB portlarında (anakartın arkasındaki direkt Q-Flash portu dahil) denedim. Yok, yine aynı hata.

"Belki direkt son sürüme geçmeme izin vermiyordur" diyerek beta olmayan kararlı sürümleri, hatta ara sürümleri tek tek denedim, sonuç yine hüsran. Anakart resmen BIOS dosyasını kabul etmiyor.

İşin İçinden Çıkamadığım Nokta (Yorumum)​

Biliyorum, Gigabyte anakartlarda Rev 1.0 ve Rev 1.1 gibi revizyon farkları olur ve yanlış sitenin BIOS'unu indirirseniz bu hatayı verir. Ben de buna özellikle dikkat ettim; kutunun üzerindeki Rev 1.1 ibaresini baz alarak Gigabyte'ın sitesinden tam olarak kendi revizyonuma ait sayfayı buldum ve oradaki dosyaları indirdim. Ama ne hikmetse anakart kendi orijinal revizyon dosyasını bile "BIOS ID uyuşmuyor" diyerek reddediyor.

Ortada bir sorun var ama internetteki hiçbir standart çözüm işe yaramıyor. Çıldırmamak elde değil.

• Gigabyte'ın bu modelinde (özellikle bu beyaz düz modelde) global site ile yerel site arasında bir dosya farkı mı var?
  • Acaba fabrikasyon olarak kutuya Rev 1.1 yazıp içine farklı bir anakart kimliği mi gömdüler?
  • Daha önce AM5 Gigabyte anakartlarda bu "doğru revizyona rağmen ID hatası alma" durumunu yaşayan ve aşabilen oldu mu?
Sistem şu an F3 sürümünde çakılı kaldı. Bilgisi, fikri ya da benzer tecrübesi olan arkadaşların yorumlarını acilen bekliyorum. Şimdiden yardım eden herkese teşekkürler!

Hangi revizyon olduğunu BIOS'a ilk girdiğinde çıkan ekranda göremiyor musun? HWiNFO64 programı ile de kontrol edilebilir aslında. Tek RAM ile clear CMOS yapıp güncellemeyi denediniz mi? Şu an BIOS'a girebiliyor musun? Farklı BIOS dosyası olduğu zaman güncelleme yapmaması lazım zaten doğru budur da, küçük bir detay atlanıyor olabilir. Anakart sitesine girince yukarıda 3 tane revizyon sekmesi var, orada seçim yaparken hata yapmış olabilir misin?

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…