Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

delorm

Gelişen
Merhaba, yeni aldığım anakartın tüm BIOS güncellemelerini yapmama rağmen, "F9 0E" diye hata mı değil mi emin olamadığım bir kod yazıyor. Beni en çok rahatsız eden ortadaki minik m_bios LED ışığının yanması. Ciddi bir sorun var mış gibi hissettiriyor. Bilgisayarın çalışmasında hiçbir sorun yok.

WhatsApp Image 2026-04-13 at 09.11.58.webp
WhatsApp Image 2026-04-11 at 16.18.56.webp

Çözüm
Bu sorun için Gigabyte kartlarda gcc yazılımı kurduysanız Revo Uninstaller ile kalıntısız şekilde silmeniz gerekiyor. Advanced scan yapacaksınız, sonrasında restart atın. Onun dışında fan ve güç bağlantılarında gevşeklik vs. varsa Gigabyte kartlar kırmızı yakabilir. Bakmak lazım. Ön panel Type-C hızlı şarj bağlantısı bu kartta var mı? Yapılmadıysa kırmızı yakabilir. @X99 bunları inceleyin.

Adeta rönesans tablosu gibi.

Sürekli kırmızı yanan uyarı ışığı; Dual BIOS modu ile ilgili, hangi BIOS modunu kullandığını bildiriyor. Diğer Debug LED'ler bu montaja göre sağ alt kısımda, ekran kartının köşesinde kalıyor. Type-C bağlantısı var, kasa modelini belirtmemiş. Gerekli şemaları ekliyorum buraya hocam. Anakarta güç geldiğine dair kırmızı LED ile bildiriyor mu? bu model de emin değilim ama öyle bir durum yok sanki.

Ekran görüntüsü 2026-04-21 235301.webp

Ekran görüntüsü 2026-04-22 000056.webp
EXPO kapalı ve açık CMOS, yedek BIOS kullandım fark etmiyor.
CPU: 9800X3D.
RAM: Corsair Vengeance DDR 2x16 6400MHz.
GPU: 4070.

Kasa Phanteks NV7 480mm sadece en alta sığabilir.

Büyük ihtimalle çünkü 6400 MHz demiş, bu frekanstaki RAM'lerin CL değeri farkında olmadan büyük olanı tercih ediyorlar.

Büyük ihtimalle çünkü 6400 MHz demiş, bu frekanstaki RAM'lerin CL değeri farkında olmadan büyük olanı tercih ediyorlar.

Geçmiş olsun, @Krmm umarım görür bu konuyu. İkna edemiyorum çünkü ben artık. İnsanlar sistem kullanamıyor, tek olayın FPS olduğunu düşünüyorlar. Gerekli bilgileri geçersen sevinirim, çünkü ben artık anlatmaktan yoruldum. @X99

Geçmiş olsun, @Krmm umarım görür bu konuyu. İkna edemiyorum çünkü ben artık. İnsanlar sistem kullanamıyor, tek olayın FPS olduğunu düşünüyorlar. Gerekli bilgileri geçersen sevinirim, çünkü ben artık anlatmaktan yoruldum. @X99

Konu sahibi online olunca gerekli açıklamaları yaparım hocam. Tachyon bile istemiyor bu çipi. O zaman üst seviye ASUS tarafında X870 serisi modellerine de CL30 önereceğim. Bende sınır CL32 hocam. Çığrından çıkıyor bu Micron işi, mevzular artacak sanırım.

Konu sahibi online olunca gerekli açıklamaları yaparım hocam. Tachyon bile istemiyor bu çipi. O zaman üst seviye ASUS tarafında X870 serisi modellerine de CL30 önereceğim. Bende sınır CL32 hocam. Çığrından çıkıyor bu Micron işi, mevzular artacak sanırım.
Corsair Vengeance DDR 2x16 6400MHz

@X99 Özellikle bu kısımdan çok şüphelendim. Corsair modüller AM5'te problematik. Die bilgisini istememiz gerekli. Hynix çıkarsa da PMIC Locked bu modüller. Tachyon ICE, bu modülleri takmak çok uygun olmamış. XOC kartı bu, yine de ayarlanması icap eder.

Hocam şansımı deneyecem. eğer sorun çıkarsa anında g-skill 6000 cl30 çekiyorum. denemekten zarar gelmez :D

@X99 özellikle bu kısımdan çok şüphelendim. Corsair modüller AM5'te problematik. Die bilgisini istememiz gerekli. Hynix çıkarsa da pmıc locked bu modüller. Tachyon ıce, bu modülleri takmak çok uygun olmamış. Xoc kartı bu, yine de ayarlanması icap eder.

CL 30 Corsair dominatör serisi bulamadım ben zaten nette, işi bilenler stokları tüketiyor hemen. Konu sahibi gelince sürpriz olsun artık yeni mevzusu.

Beni en çok rahatsız eden ortadaki minik m_bios LED ışığının yanması.

Bu sorun için Gigabyte kartlarda GCC yazılımı kurduysanız Revo Uninstaller ile kalıntısız şekilde silmeniz gerekiyor. Advanced Scan yapacaksınız, sonrasında Restart atın. Onun dışında fan ve güç bağlantılarında gevşeklik vs. varsa Gigabyte kartlar kırmızı yakabilir. Bakmak lazım. Ön panel Type-C hızlı şarj bağlantısı bu kartta var mı? Yapılmadıysa kırmızı yakabilir. @X99 Bunları inceleyin.

Adeta Rönesans tablosu gibi.