Herkese merhaba. Sistemin 4-5 aylık. İçinde 9800X3D işlemci ve 5070 Ti ekran kartı var. Askere gidip geldim, 1 ay boyunca PC sadece Excel için kullanılmış. Geldiğimde CPU ışığı kırmızı yanıyordu. Şu anda her şey sorunsuz çalışıyor ama bu durum kafamı kurcalıyor; sisteme zarar verir mi diye. CMOS sıfırlaması yaptım, işlemciyi söktüm, anakartta da zarar yok, BIOS’u güncelledim. Kabloları da kontrol ettim, her şey normal. Sebebi ne olabilir başka?
Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Detaylar
Kim cevapladı?
Çözüm
Sıcaklıklarda vesaire bir problem yok değil mi, Overlay programları ile bir takip et, HWiNFO, Afterburner, NVIDIA Overlay gibi. Bir desteğe yaz durumu, belki de kısa devre oldu ondan yanıyor bir süre önce, bilmiyoruz. Bir zararı olmayacaktır muhtemelen de, RGB yanmaması bile başlı başına sorun o modelde. Desteğe bir ilet mevcut durumu. Global ve TR birimine yaz ikisine de, ürünün kodu ile birlikte.
Hocam sorunun çözümünü Reddit'te buldum.
Bu yöntem, bozulmuş veya ağır şekilde “brick” olmuş ITE5711 denetleyiciler için neredeyse %100 çalışır. Basit talimatlar şöyle:
1. Adım: Archive 01’i indir (bu, 5701 denetleyici için olan flash firmware ancak 5711 için yeni yayınlanan ikili dosyalarla birlikte gelir), zipten çıkar, Flash.bat dosyasını Yönetici olarak çalıştır → Konsoldaki basit talimatları izle. İşlem bitene kadar bekle. Bağlı cihaz sesi duyulmalı ve Windows’ta Dinamik ışık bildirimi görünmeli.
2. Adım (opsiyonel): Archive 02’yi indir (bu, 5711 denetleyici için yeni yayınlanan firmware; kendi anakartının sürücü sayfasında Gigabyte’tan indirebilirsin — bende var), zipten çıkar, ITESHFU.exe dosyasını Yönetici olarak çalıştır → artık çalışması lazım! Bu flash aracı firmware’ini siler, yeniden yazar ve doğrular. Başarılı olduğuna dair onay gelene kadar bekle. (Bu adım opsiyonel, ben sadece yerel IT5711 flash aracı ile temiz ve doğru kurulum yapmak için yaptım.)
3. Adım: Bu kabusu bir daha yaşamamak için tüm Gigabyte GCC yazılımlarını sil.
4. Adım: Bilgisayarı yeniden başlat (kırmızı CPU ışığını kaldırmak için).
Arşiv dosyaları: https://drive.google.com/drive/folders/1Gr06gbq2cElP92XIqB1s-2Qlq5IQUZrl
Yazılımsal bir sorunmuş. Hem ışık söndü hem de ARGB ışıkları yandı.
2. Slota taktım tek tek açtım çalıştı sorun yok ama 1 ve 3 te çift taktım tek tek taktım orda açılmadı Ec kodu verdi normal mi buA2 slotunda deneyin tek tek 2 RAM'i de.
Soldan 2. slotta yani, tek tek deneyin 2 RAM'i de, ikisi de aynı anda takılı olmasın.
@Kibar055 Bunları denedikten sonra, bir de CLEAR CMOS yapmayı dener misin, anakart arkasında tuş vardır ya da Gigabyte kartta bazen anakart üzerinde de tuş oluyor.
@Kibar055 Ben bunları tavsiye edebilirim, konuyu ele geçirmiş gibi olmayım, diğer arkadaşları etiketle, onlar da yardımcı olsunlar ekstra olmazsa. Zaten en başta gözümden kaçtı bazı kısımlar, en kötü senaryoya göre öneri yaptım konuyu okumama rağmen. Çok ilginç bir sorun. RAM kaynaklıysa soldan 2. slotta tek tek denediğinde düzelmesi lazım, 2 RAM'den biri arızalıysa yani bunu yapma şansı var. Başka ne sebep olur bilemiyorum açıkçası. Clear CMOS tavsiye ederim yine de düzeltemezsen ekstra.
- Makaleler
- 1
@Kibar055 BIOS içerisinden bir de Advanced-AMD Overclocking-DDR Options-Nitro Settings kısmından Nitro-Enable Robust Training-Enable Rx-Tx Burst Length 8X-8X deneyip bana dönüş yapar mısın? Training alakalı bir sıkıntıysa bu da etki edebilir. Bunu da yap ekstra.
1-3'te boot etmemesi EC kodu normal, first slotlar soldan 2. ve 4.'dür her zaman.
Bu verdiğim Nitro ayarlarını 2 RAM de soldan 2. ve 4. slotlara takılı iken yap, şu an yapma. Soldan 2. slotta tek tek RAM'leri denediğinde, kırmızı ışık yanıyor mu hala, onu paylaşır mısın @Kibar055
Kırmızı ışık devam ediyor mu hala, 2. slotta tek tek denediğinde?2. Slota taktım tek tek açtım çalıştı sorun yok ama 1 ve 3 te çift taktım tek tek taktım orda açılmadı Ec kodu verdi normal mi bu
1-3'te boot etmemesi EC kodu normal, first slotlar soldan 2. ve 4.'dür her zaman.
Bu verdiğim Nitro ayarlarını 2 RAM de soldan 2. ve 4. slotlara takılı iken yap, şu an yapma. Soldan 2. slotta tek tek RAM'leri denediğinde, kırmızı ışık yanıyor mu hala, onu paylaşır mısın @Kibar055
Dediklerini yaptım ışık sönmedi ram için dediklerinide yaptım 8x ışık yanıyor ama şunu farkettim sistem açılırken cpu vga boot ve dram ışıklarını tek tek yakıyor ama dram ışıkları yanmıyor zaten cpu hep kırmızı ondan sonra sırayla vga ve boot yanıyor açılıyor pc@Kibar055 BIOS içerisinden bir de Advanced-AMD Overclocking-DDR Options-Nitro Settings kısmından Nitro-Enable Robust Training-Enable Rx-Tx Burst Length 8X-8X deneyip bana dönüş yapar mısın? Training alakalı bir sıkıntıysa bu da etki edebilir. Bunu da yap ekstra.
Kırmızı ışık devam ediyor mu hala, 2. slotta tek tek denediğinde?
- Makaleler
- 1
Her şeye rağmen kırmızı ışık sönmedi mi yani, A2 slotunda tek tek denedin, sonrasında 2 ve 4. slotlarda Nitro ayarları yaptın, şu an hala kırmızı yanıyor yani?Dediklerini yaptım ışık sönmedi ram için dediklerinide yaptım 8x ışık yanıyor ama şunu farkettim sistem açılırken cpu vga boot ve dram ışıklarını tek tek yakıyor ama dram ışıkları yanmıyor zaten cpu hep kırmızı ondan sonra sırayla vga ve boot yanıyor açılıyor pc
Evet maalesefHer şeye rağmen kırmızı ışık sönmedi mi yani, A2 slotunda tek tek denedin, sonrasında 2 ve 4. slotlarda Nitro ayarları yaptın, şu an hala kırmızı yanıyor yani?
- Makaleler
- 1
Bağlantıları kontrol ettin mi, pompa ve kasa fanlarını ve Power, tekrar onlara bak ama saçmalıktan başka bir şey değil yani, bilemedim. Yanmamalı o ışık şu anda. Sıcaklık sorunu falan olsa zaten fark edersin, bakmışındır.
OCCT CPU+RAM Large+Extreme mod 30 DK bir test yap olmazsa, sıkıntı var mı sistemde görürsün, onun üzerine 10 DK OCCT Power testi de yap. Sıcaklıkları vesaire kontrol edersin, PSU voltaj hatları vesaire tüm bilgiler var o programda.
Düzelmezse destek birimine ulaş, incelesinler. Globale mesaj atman daha iyi olur, TR destek nasıldır bilmem ya da ikisine de at, zarar gelmez sonuçta.
OCCT CPU+RAM Large+Extreme mod 30 DK bir test yap olmazsa, sıkıntı var mı sistemde görürsün, onun üzerine 10 DK OCCT Power testi de yap. Sıcaklıkları vesaire kontrol edersin, PSU voltaj hatları vesaire tüm bilgiler var o programda.
Düzelmezse destek birimine ulaş, incelesinler. Globale mesaj atman daha iyi olur, TR destek nasıldır bilmem ya da ikisine de at, zarar gelmez sonuçta.
Anakartın alt kısmında rgb vardı içinde onlar sönmüş yanmıyor. Birde cpu ve pump fan bağlantılarının yanında cpu opt yazan boş bir yuva var oraya bir şey takmam lazım mıydı kasa fanı falan başka yuvalarda takılı fanlar.Bağlantıları kontrol ettin mi, pompa ve kasa fanlarını ve Power, tekrar onlara bak ama saçmalıktan başka bir şey değil yani, bilemedim. Yanmamalı o ışık şu anda. Sıcaklık sorunu falan olsa zaten fark edersin, bakmışındır.
- Makaleler
- 1
@Kibar055 Clear CMOS denemiştin değil mi, anakart arkasındaki tuşla, ya da tuş yoksa pin oluyor anakartta 2 tane sıfırlamak için. Belki senin anakart üzerinde de tuş vardır, Gigabyte koyuyor bazen, bir bakarsın.
CPU Opt. kısmına bir şey bağlamaya gerek yok, pump ve CPU yeterli.
@Kibar055 Anakart bağlantılarını tekrardan yap dene bundan sonrasında, 24 pin güç bağlantısı, 2x8 CPU bağlantısı. Başka çaren yok gibi duruyor. Bir de CLEAR CMOS dene anlattığım şekilde, tuş varsa tuşla, yoksa o 2 tane sıfırlama pini jumper mevcut, ona tornavida dokundurarak 10 sn vesaire yeterlidir.
X870E Aorus Pro falan mı senin kartın, yanmalı evet o çipset kısmında da RGB var bu modellerde, bir kısa devre falan sıkıntı mı oldu acaba.Anakartın alt kısmında rgb vardı içinde onlar sönmüş yanmıyor. Birde cpu ve pump fan bağlantılarının yanında cpu opt yazan boş bir yuva var oraya bir şey takmam lazım mıydı kasa fanı falan başka yuvalarda takılı fanlar.
CPU Opt. kısmına bir şey bağlamaya gerek yok, pump ve CPU yeterli.
@Kibar055 Anakart bağlantılarını tekrardan yap dene bundan sonrasında, 24 pin güç bağlantısı, 2x8 CPU bağlantısı. Başka çaren yok gibi duruyor. Bir de CLEAR CMOS dene anlattığım şekilde, tuş varsa tuşla, yoksa o 2 tane sıfırlama pini jumper mevcut, ona tornavida dokundurarak 10 sn vesaire yeterlidir.
@Kibar055 clear CMOS denemiştin değil mi, anakart arkasındaki tuşla, ya da tuş yoksa pin oluyor anakartta 2 tane sıfırlamak için. Belki senin anakart üzerinde de tuş vardır, Gigabyte koyuyor bazen, bir bakarsın.
X870e Aorus Pro falan mı senin kartın, yanmalı evet o çipset kısmında da RGB var bu modellerde, bir kısa devre falan sıkıntı mı oldu acaba.
CPU OPT. Kısmına bir şey bağlamaya gerek yok, pump ve CPU yeterli.
X870e Elite Wi-Fi 7 anakart alt pilin oralarda bir yerlerde vardı RGB işin garibi programada bir şeyler olmuş RGB gösteren yerler gitmiş anakarta bakamıyorum.
- Makaleler
- 1
X870e Elite Wi-Fi 7 anakart alt pilin oralarda bir yerlerde vardı RGB işin garibi programada bir şeyler olmuş RGB gösteren yerler gitmiş anakarta bakamıyorum.
Diğer arkadaşları da etiketle onlar da baksın tekrar. Yerinde olsam fişten çekerim ilk etapta sonrasında tüm bağlantıları sıfırdan yaparım, zaten CPU+RAM bağlantılarında problem yok. CPU soketteki pinlere baktın değil mi, bent pin vesaire yoktu o kısımda da? Elin değmişken basitçe yaparsın bağlantıları, belki radyatör engelleyebilir o problem oluyor CPU güç girişleri için.
BIOS sürümleri arasında gez birkaç tanesini, birkaç ay öncesini kur sonra tekrar bu sürüme güncelle. Ben bu tarz uğraşırdım, düzeltemezsem desteğe ulaşırdım global+TR birimi olmak üzere. @Kibar055
Umarım kısa devre tarzı bir problem olmamıştır, dediğim gibi aklıma bunlar geliyor. Saçma bir sorun çünkü, kısa devre olsa sistem açılmaz restartlar vesaire atar da, o RGB kısmı da yanması gerekli o modelde şu anda, o da yanmıyorsa problem.
Yeni konular
-
-
-
-
-
-
Uygun fiyatlı markaların monitörleri alınır mı?
- EmirEffect
-
-