Herkese merhaba. Sistemin 4-5 aylık. İçinde 9800X3D işlemci ve 5070 Ti ekran kartı var. Askere gidip geldim, 1 ay boyunca PC sadece Excel için kullanılmış. Geldiğimde CPU ışığı kırmızı yanıyordu. Şu anda her şey sorunsuz çalışıyor ama bu durum kafamı kurcalıyor; sisteme zarar verir mi diye. CMOS sıfırlaması yaptım, işlemciyi söktüm, anakartta da zarar yok, BIOS’u güncelledim. Kabloları da kontrol ettim, her şey normal. Sebebi ne olabilir başka?
Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Detaylar
Kim cevapladı?
Çözüm
Sıcaklıklarda vesaire bir problem yok değil mi, Overlay programları ile bir takip et, HWiNFO, Afterburner, NVIDIA Overlay gibi. Bir desteğe yaz durumu, belki de kısa devre oldu ondan yanıyor bir süre önce, bilmiyoruz. Bir zararı olmayacaktır muhtemelen de, RGB yanmaması bile başlı başına sorun o modelde. Desteğe bir ilet mevcut durumu. Global ve TR birimine yaz ikisine de, ürünün kodu ile birlikte.
Hocam sorunun çözümünü Reddit'te buldum.
Bu yöntem, bozulmuş veya ağır şekilde “brick” olmuş ITE5711 denetleyiciler için neredeyse %100 çalışır. Basit talimatlar şöyle:
1. Adım: Archive 01’i indir (bu, 5701 denetleyici için olan flash firmware ancak 5711 için yeni yayınlanan ikili dosyalarla birlikte gelir), zipten çıkar, Flash.bat dosyasını Yönetici olarak çalıştır → Konsoldaki basit talimatları izle. İşlem bitene kadar bekle. Bağlı cihaz sesi duyulmalı ve Windows’ta Dinamik ışık bildirimi görünmeli.
2. Adım (opsiyonel): Archive 02’yi indir (bu, 5711 denetleyici için yeni yayınlanan firmware; kendi anakartının sürücü sayfasında Gigabyte’tan indirebilirsin — bende var), zipten çıkar, ITESHFU.exe dosyasını Yönetici olarak çalıştır → artık çalışması lazım! Bu flash aracı firmware’ini siler, yeniden yazar ve doğrular. Başarılı olduğuna dair onay gelene kadar bekle. (Bu adım opsiyonel, ben sadece yerel IT5711 flash aracı ile temiz ve doğru kurulum yapmak için yaptım.)
3. Adım: Bu kabusu bir daha yaşamamak için tüm Gigabyte GCC yazılımlarını sil.
4. Adım: Bilgisayarı yeniden başlat (kırmızı CPU ışığını kaldırmak için).
Arşiv dosyaları: https://drive.google.com/drive/folders/1Gr06gbq2cElP92XIqB1s-2Qlq5IQUZrl
Yazılımsal bir sorunmuş. Hem ışık söndü hem de ARGB ışıkları yandı.
Bendede 2 ve 4 te takılı ramler ben yanlış söylemişim başta. Frame olayını deneyeceğim sanırım.@Kibar055 RAM'leri A2 slotunda tek tek dene öncelikle, sorun devam ederse stress test yapabilirsin OCCT CPU+RAM olacak şekilde Extreme+Large dataset. Bu sorun bug ise daha da saçma. Bunları tavsiye edebilirim. En kötü senaryoya göre konuştum. Kırmızı led ve sistem açık olmasını bağdaştıramadım açıkçası. Gigabyte'ın eseri belli ki.
2. ve 4. slotlar A2-B2 şeklinde belirtilmiştir, öyle benim kartta da, sizde de öyle olması gerekli aslında.
@Kibar055 Contact Frame takılıysa kurtulmanı tavsiye ederim ama elin değmişken, faydadan çok zararı var. Kullanan çoğu kişi söktü globalde.
- Makaleler
- 1
Şimdi güncellemeden önce bu kırmızı ışık vardı geçer diye güncelledim geçmedi sorun yok derken genel olarak bununla aynı manasında demek istedimBu arada, eski BIOS'ta sorun yok demişsin, BIOS kaynaklı bir sorun da olabilir bu, eski sürüme çevirebilirsin yine Flashback ile, GIGABYTE.BIN olarak isimlendiriyordun sanırım bu kartta, tecrüben vardır. Yeni Agesa sürümleri irreversibl olabiliyor, geriye dönmeyi desteklemiyor yani diye biliyorum.
- Makaleler
- 1
BIOS'u da denemelisin, eski sürümde yoksa, belki bug da olabilir gerçekten. Çok saçma geldi kırmızı yakmasına rağmen sistem açık halde olması. Frame yapabilir de BIOS kaynaklı da olabilir, önceki sürümlerde bu problem yoktu ise.Bendede 2 ve 4 te takılı ramler ben yanlış söylemişim başta. Frame olayını deneyeceğim sanırım.
O zaman tek tek deneyin, kablo sök-tak ve frameden kurtulun hazır eliniz değmişken. Tek tek deneyin A2'de ekstra RAM'leri. CPU tekrar sökmene gerek yok, soketi dümdüz üstüne oturtup çapraz sıkabilirsin, parmağınla bastır sadece frame sökerken CPU da gelmesin beraber.Şimdi güncellemeden önce bu kırmızı ışık vardı geçer diye güncelledim geçmedi sorun yok derken genel olarak bununla aynı manasında demek istedim
Tamam deneyeceğim yazarım dediğimde sağolun.BIOS'u da denemelisin, eski sürümde yoksa, belki bug da olabilir gerçekten. Çok saçma geldi kırmızı yakmasına rağmen sistem açık halde olması. Frame yapabilir de BIOS kaynaklı da olabilir, önceki sürümlerde bu problem yoktu ise.
O zaman tek tek deneyin, kablo sök-tak ve frameden kurtulun hazır eliniz değmişken. Tek tek deneyin A2'de ekstra RAM'leri. CPU tekrar sökmene gerek yok, soketi dümdüz üstüne oturtup çapraz sıkabilirsin, parmağınla bastır sadece frame sökerken CPU da gelmesin beraber.
- Makaleler
- 1
İlk etapta RAM'leri tek tek dene istersen A2'de, sonrasında Contact Frame geç, bağlantılarda ben çok problem olduğunu düşünmüyorum, elle kontrol ettim demiştin PSU için. Sıcaklıklar çok uçuk olsa onu da fark ederdin diye düşünüyorum, zaten drop yapar oyunda aşırı fazla ısınırsa çip, kendini belli eder.
Frame i değiştirdim ışık yanıyor halen oyunlarda ısınma yok ısılar normal ramlere geçiyorum.İlk etapta RAM'leri tek tek dene istersen A2'de, sonrasında Contact Frame geç, bağlantılarda ben çok problem olduğunu düşünmüyorum, elle kontrol ettim demiştin PSU için. Sıcaklıklar çok uçuk olsa onu da fark ederdin diye düşünüyorum, zaten drop yapar oyunda aşırı fazla ısınırsa çip, kendini belli eder.
- Makaleler
- 1
Frame'den kurtulduğunuza sevindim, uzun vade iyi değil, kullanan herkes neredeyse söktü, aklıma gelmişken belirtmek istedim onu da. RAM'leri tek tek deneyin, bağlantıları sök tak yapın isterseniz. Çok garip bir sorun ama, belki RAM'lerden 1 tanesi buna sebep oluyor olabilir.Frame i değiştirdim ışık yanıyor halen oyunlarda ısınma yok ısılar normal ramlere geçiyorum.
Rami 1. Slota tek taktıgımda EC kodu geliyor açılmıyor.Frame'den kurtulduğunuza sevindim, uzun vade iyi değil, kullanan herkes neredeyse söktü, aklıma gelmişken belirtmek istedim onu da. RAM'leri tek tek deneyin, bağlantıları sök tak yapın isterseniz. Çok garip bir sorun ama, belki RAM'lerden 1 tanesi buna sebep oluyor olabilir.
Rami 1. Slota tek taktıgımda EC kodu geliyor açılmıyor.
1 ve 3 te takılıyken 2 ram yine EC Kodu geliyor açılmıyorRami 1. Slota tek taktıgımda EC kodu geliyor açılmıyor.
Dosya Ekleri
- Makaleler
- 1
A2 slotunda deneyin tek tek 2 RAM'i de.Rami 1. Slota tek taktıgımda EC kodu geliyor açılmıyor.
1 ve 3 te takılıyken 2 ram yine EC Kodu geliyor açılmıyor
Soldan 2. slotta yani, tek tek deneyin 2 RAM'i de, ikisi de aynı anda takılı olmasın.
@Kibar055 Bunları denedikten sonra, bir de CLEAR CMOS yapmayı dener misin, anakart arkasında tuş vardır ya da Gigabyte kartta bazen anakart üzerinde de tuş oluyor.
@Kibar055 Ben bunları tavsiye edebilirim, konuyu ele geçirmiş gibi olmayım, diğer arkadaşları etiketle, onlar da yardımcı olsunlar ekstra olmazsa. Zaten en başta gözümden kaçtı bazı kısımlar, en kötü senaryoya göre öneri yaptım konuyu okumama rağmen. Çok ilginç bir sorun. RAM kaynaklıysa soldan 2. slotta tek tek denediğinde düzelmesi lazım, 2 RAM'den biri arızalıysa yani bunu yapma şansı var. Başka ne sebep olur bilemiyorum açıkçası. Clear CMOS tavsiye ederim yine de düzeltemezsen ekstra.
Son düzenleme:
Yeni konular
-
-
-
-
-
Elektronik ASUS ROG Pelta kablosuz gaming kulaklık cashback ile 4.263 TL
- RapidLemming955
-
-