Herkese merhaba. Sistemin 4-5 aylık. İçinde 9800X3D işlemci ve 5070 Ti ekran kartı var. Askere gidip geldim, 1 ay boyunca PC sadece Excel için kullanılmış. Geldiğimde CPU ışığı kırmızı yanıyordu. Şu anda her şey sorunsuz çalışıyor ama bu durum kafamı kurcalıyor; sisteme zarar verir mi diye. CMOS sıfırlaması yaptım, işlemciyi söktüm, anakartta da zarar yok, BIOS’u güncelledim. Kabloları da kontrol ettim, her şey normal. Sebebi ne olabilir başka?
Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Detaylar
Kim cevapladı?
Çözüm
Sıcaklıklarda vesaire bir problem yok değil mi, Overlay programları ile bir takip et, HWiNFO, Afterburner, NVIDIA Overlay gibi. Bir desteğe yaz durumu, belki de kısa devre oldu ondan yanıyor bir süre önce, bilmiyoruz. Bir zararı olmayacaktır muhtemelen de, RGB yanmaması bile başlı başına sorun o modelde. Desteğe bir ilet mevcut durumu. Global ve TR birimine yaz ikisine de, ürünün kodu ile birlikte.
Hocam sorunun çözümünü Reddit'te buldum.
Bu yöntem, bozulmuş veya ağır şekilde “brick” olmuş ITE5711 denetleyiciler için neredeyse %100 çalışır. Basit talimatlar şöyle:
1. Adım: Archive 01’i indir (bu, 5701 denetleyici için olan flash firmware ancak 5711 için yeni yayınlanan ikili dosyalarla birlikte gelir), zipten çıkar, Flash.bat dosyasını Yönetici olarak çalıştır → Konsoldaki basit talimatları izle. İşlem bitene kadar bekle. Bağlı cihaz sesi duyulmalı ve Windows’ta Dinamik ışık bildirimi görünmeli.
2. Adım (opsiyonel): Archive 02’yi indir (bu, 5711 denetleyici için yeni yayınlanan firmware; kendi anakartının sürücü sayfasında Gigabyte’tan indirebilirsin — bende var), zipten çıkar, ITESHFU.exe dosyasını Yönetici olarak çalıştır → artık çalışması lazım! Bu flash aracı firmware’ini siler, yeniden yazar ve doğrular. Başarılı olduğuna dair onay gelene kadar bekle. (Bu adım opsiyonel, ben sadece yerel IT5711 flash aracı ile temiz ve doğru kurulum yapmak için yaptım.)
3. Adım: Bu kabusu bir daha yaşamamak için tüm Gigabyte GCC yazılımlarını sil.
4. Adım: Bilgisayarı yeniden başlat (kırmızı CPU ışığını kaldırmak için).
Arşiv dosyaları: https://drive.google.com/drive/folders/1Gr06gbq2cElP92XIqB1s-2Qlq5IQUZrl
Yazılımsal bir sorunmuş. Hem ışık söndü hem de ARGB ışıkları yandı.
Yine açılmazsa CPU remount edin, sök-tak yapın, soğutucu çok sıkıldıysa sistem post etmiyor olabilir. İlk flashback ile BIOS güncelleyin. Recep Baltaş rehberi vardı bu konu hakkında.
İşlemciyi sök tak yaptım sonuç aynı.
- Makaleler
- 1
Peki, okuyayım, teşekkürler.
Ilm nedir?
- Makaleler
- 1
@Kibar055 Bahsettiğin sorunu Contact Frame yapabiliyor, arada kırmızı ışık yanması, sistem açılmaması vesaire. İşlemci soğutucu çok sıkıldıysa, bu contact frame ile çakışıyor bazen, orjinal frame kullanılması daha sağlıklı şu anda.
Kendi orjinal frame'si, sanırım Contact Frame takılı, öyle görünüyor buradan.
@Kibar055 Bahsettiğin sorunu Contact Frame yapabiliyor, arada kırmızı ışık yanması, sistem açılmaması vesaire. İşlemci soğutucu çok sıkıldıysa, bu contact frame ile çakışıyor bazen, orjinal frame kullanılması daha sağlıklı şu anda.
Kendi orjinal frame'si, sanırım Contact Frame takılı, öyle görünüyor bur
Frame takılı evet ama hep takılıydı önceden yanmıyordu takılı kalsa ve ışık yansa sorun olur mu?@Kibar055 Bahsettiğin sorunu Contact Frame yapabiliyor, arada kırmızı ışık yanması, sistem açılmaması vesaire. İşlemci soğutucu çok sıkıldıysa, bu contact frame ile çakışıyor bazen, orjinal frame kullanılması daha sağlıklı şu anda.
Kendi orjinal frame'si, sanırım Contact Frame takılı, öyle görünüyor buradan.
- Makaleler
- 1
Şimdi şöyle bir yanlış anlaşılma var, PC şu an açık ama bir dahaki yeniden başlatmada açılmama şansı var. Onlara istinaden bunları yazdım. Bir kere açılmamış ve telaşa kapılmış. Konuyu okumadan tavsiye vermek zaten mümkün değil.
Ben sanırım yanlış bir şekilde cümle kurdum, o açıdan yanlış anlaşıldı.
Sistem hiç açılmamazlık etmedi sadece o ışık dikkat çekiyor eğer zararsızsa kalabilir yani hata kodu falanda almadımŞimdi şöyle bir yanlış anlaşılma var, PC şu an açık ama bir dahaki yeniden başlatmada açılmama şansı var. Onlara istinaden bunları yazdım. Bir kere açılmamış ve telaşa kapılmış. Konuyu okumadan tavsiye vermek zaten mümkün değil.
- Makaleler
- 1
Hala yanıyor mu o ışık şu anda. Aslında yanmaması gerekli, genelde yandığında da sistem açılmaz, RAM-CPU ile alakalı bir sıkıntı olduğuna işaret eder. Bu contact frame belası daha çok buna sebep oluyor en basit düşünürsek.Sistem hiç açılmamazlık etmedi sadece o ışık dikkat çekiyor eğer zararsızsa kalabilir yani hata kodu falanda almadım
Evet sistem açıkken sürekli yanıyor oyunlarda oynadım uzun süre açıkta kaldı bir sorunla karşılaşmadım.Hala yanıyor mu o ışık şu anda. Aslında yanmaması gerekli, genelde yandığında da sistem açılmaz, RAM-CPU ile alakalı bir sıkıntı olduğuna işaret eder. Bu contact frame belası daha çok buna sebep oluyor en basit düşünürsek.
- Makaleler
- 1
Yeni konular
-
-
-
-
-
60.000 TL bütçe ile Gaming.Gen.TR hazır sistem karşılaştırması
- Angus Young