Herkese merhaba. Sistemin 4-5 aylık. İçinde 9800X3D işlemci ve 5070 Ti ekran kartı var. Askere gidip geldim, 1 ay boyunca PC sadece Excel için kullanılmış. Geldiğimde CPU ışığı kırmızı yanıyordu. Şu anda her şey sorunsuz çalışıyor ama bu durum kafamı kurcalıyor; sisteme zarar verir mi diye. CMOS sıfırlaması yaptım, işlemciyi söktüm, anakartta da zarar yok, BIOS’u güncelledim. Kabloları da kontrol ettim, her şey normal. Sebebi ne olabilir başka?
Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Detaylar
Kim cevapladı?
Çözüm
Sıcaklıklarda vesaire bir problem yok değil mi, Overlay programları ile bir takip et, HWiNFO, Afterburner, NVIDIA Overlay gibi. Bir desteğe yaz durumu, belki de kısa devre oldu ondan yanıyor bir süre önce, bilmiyoruz. Bir zararı olmayacaktır muhtemelen de, RGB yanmaması bile başlı başına sorun o modelde. Desteğe bir ilet mevcut durumu. Global ve TR birimine yaz ikisine de, ürünün kodu ile birlikte.
Hocam sorunun çözümünü Reddit'te buldum.
Bu yöntem, bozulmuş veya ağır şekilde “brick” olmuş ITE5711 denetleyiciler için neredeyse %100 çalışır. Basit talimatlar şöyle:
1. Adım: Archive 01’i indir (bu, 5701 denetleyici için olan flash firmware ancak 5711 için yeni yayınlanan ikili dosyalarla birlikte gelir), zipten çıkar, Flash.bat dosyasını Yönetici olarak çalıştır → Konsoldaki basit talimatları izle. İşlem bitene kadar bekle. Bağlı cihaz sesi duyulmalı ve Windows’ta Dinamik ışık bildirimi görünmeli.
2. Adım (opsiyonel): Archive 02’yi indir (bu, 5711 denetleyici için yeni yayınlanan firmware; kendi anakartının sürücü sayfasında Gigabyte’tan indirebilirsin — bende var), zipten çıkar, ITESHFU.exe dosyasını Yönetici olarak çalıştır → artık çalışması lazım! Bu flash aracı firmware’ini siler, yeniden yazar ve doğrular. Başarılı olduğuna dair onay gelene kadar bekle. (Bu adım opsiyonel, ben sadece yerel IT5711 flash aracı ile temiz ve doğru kurulum yapmak için yaptım.)
3. Adım: Bu kabusu bir daha yaşamamak için tüm Gigabyte GCC yazılımlarını sil.
4. Adım: Bilgisayarı yeniden başlat (kırmızı CPU ışığını kaldırmak için).
Arşiv dosyaları: https://drive.google.com/drive/folders/1Gr06gbq2cElP92XIqB1s-2Qlq5IQUZrl
Yazılımsal bir sorunmuş. Hem ışık söndü hem de ARGB ışıkları yandı.
Tamam hocam teşekkür ederim çok ilgilendiniz çözebilirsem yazarım buraya. Çözemezsem sorarım böyle kullanırım herhalde sorun yaratmıyor. Bağlantıları söküp yeniden yapayım ben.Diğer arkadaşları da etiketle onlar da baksın tekrar. Yerinde olsam fişten çekerim ilk etapta sonrasında tüm bağlantıları sıfırdan yaparım, zaten CPU+RAM bağlantılarında problem yok. CPU soketteki pinlere baktın değil mi, bent pin vesaire yoktu o kısımda da? Elin değmişken basitçe yaparsın bağlantıları, belki radyatör engelleyebilir o problem oluyor CPU güç girişleri için.
BIOS sürümleri arasında gez birkaç tanesini, birkaç ay öncesini kur sonra tekrar bu sürüme güncelle. Ben bu tarz uğraşırdım, düzeltemezsem desteğe ulaşırdım Global+TR birimi olmak üzere. @Kibar055
- Makaleler
- 1
Ne demek önemli değil, konuyu okuduğumuz kadarıyla yardımcı olmaya çalıştım, elimden bu kadar geldi. Bir dahaki sefere daha dikkatli olurum, diğer arkadaşları da kızdırmamış oluruz böyleceTamam hocam teşekkür ederim çok ilgilendiniz çözebilirsem yazarım buraya. Çözemezsem sorarım böyle kullanırım herhalde sorun yaratmıyor. Bağlantıları söküp yeniden yapayım ben.
@Kibar055 Clear CMOS da uygula yine de, Gigabyte bu modele ilginç şekilde sıfırlama butonu koymamış, mecbur pinlerden sıfırlamak lazım da sen görebildin mi senin kartta bu CLRTC ya da CLR_MOS tarzında BIOS sıfırlama pinleri nerede, 2 adet olur bitişik şekilde? Eğer bulursan 10-15 sn dokundur tornavida ikisine, bir CMOS Reset de yapmış olursun.
Son düzenleme:
Cmos yaptım yine aynı anakarttaki rgbleri neden söndüğünü bilmiyorum düğmeye basar basmaz cpu ışığı kırmızı nedenini anlamadım vallahi stres testinide yaptım 30 dk sonra oyunda oynadım 2 saat sorun yok böyle kullancam sanırım.Ne demek önemli değil, konuyu okuduğumuz kadarıyla yardımcı olmaya çalıştım, elimden bu kadar geldi. Bir dahaki sefere daha dikkatli olurum, diğer arkadaşları da kızdırmamış oluruz böyleceHer şeyin en iyisini bilecek değiliz tabi, insanlık hali. Ama böyle bir sorun ilk defa gördüm, hele X870E Aorus gibi modelde çok ilginç gerçekten. Stress test de uygula ekstra, problem yoksa kullan ama RGB kısmı da yanmıyor dedin, bir şüphelendim ben de, hiç mi yanmıyor o kısım? @Kibar055
@Kibar055 Clear CMOS da uygula yine de, Gigabyte bu modele ilginç şekilde sıfırlama butonu koymamış, mecbur pinlerden sıfırlamak lazım da sen görebildin mi senin kartta bu CLRTC ya da CLR_MOS tarzında BIOS sıfırlama pinleri nerede, 2 adet olur bitişik şekilde? Eğer bulursan 10-15 sn dokundur tornavida ikisine, bir CMOS Reset de yapmış olursun.
- Makaleler
- 1
Sıcaklıklarda vesaire bir problem yok değil mi, Overlay programları ile bir takip et, HWiNFO, Afterburner, Nvidia Overlay gibi. Bir desteğe yaz durumu, belki de kısa devre oldu ondan yanıyor bir süre önce, bilmiyoruz. Bir zararı olmayacaktır muhtemelen de, RGB yanmaması bile başlı başına sorun o modelde. Desteğe bir ilet mevcut durumu. Global ve TR birimine yaz ikisine de, ürünün kodu ile birlikte.Cmos yaptım yine aynı anakarttaki rgbleri neden söndüğünü bilmiyorum düğmeye basar basmaz cpu ışığı kırmızı nedenini anlamadım vallahi stres testinide yaptım 30 dk sonra oyunda oynadım 2 saat sorun yok böyle kullancam sanırım.
Sıcaklıklarda vesaire bir problem yok değil mi, Overlay programları ile bir takip et, HWiNFO, Afterburner, NVIDIA Overlay gibi. Bir desteğe yaz durumu, belki de kısa devre oldu ondan yanıyor bir süre önce, bilmiyoruz. Bir zararı olmayacaktır muhtemelen de, RGB yanmaması bile başlı başına sorun o modelde. Desteğe bir ilet mevcut durumu. Global ve TR birimine yaz ikisine de, ürünün kodu ile birlikte.
Hocam sorunun çözümünü Reddit'te buldum.
Bu yöntem, bozulmuş veya ağır şekilde “brick” olmuş ITE5711 denetleyiciler için neredeyse %100 çalışır. Basit talimatlar şöyle:
1. Adım: Archive 01’i indir (bu, 5701 denetleyici için olan flash firmware ancak 5711 için yeni yayınlanan ikili dosyalarla birlikte gelir), zipten çıkar, Flash.bat dosyasını Yönetici olarak çalıştır → Konsoldaki basit talimatları izle. İşlem bitene kadar bekle. Bağlı cihaz sesi duyulmalı ve Windows’ta Dinamik ışık bildirimi görünmeli.
2. Adım (opsiyonel): Archive 02’yi indir (bu, 5711 denetleyici için yeni yayınlanan firmware; kendi anakartının sürücü sayfasında Gigabyte’tan indirebilirsin — bende var), zipten çıkar, ITESHFU.exe dosyasını Yönetici olarak çalıştır → artık çalışması lazım! Bu flash aracı firmware’ini siler, yeniden yazar ve doğrular. Başarılı olduğuna dair onay gelene kadar bekle. (Bu adım opsiyonel, ben sadece yerel IT5711 flash aracı ile temiz ve doğru kurulum yapmak için yaptım.)
3. Adım: Bu kabusu bir daha yaşamamak için tüm Gigabyte GCC yazılımlarını sil.
4. Adım: Bilgisayarı yeniden başlat (kırmızı CPU ışığını kaldırmak için).
Arşiv dosyaları: https://drive.google.com/drive/folders/1Gr06gbq2cElP92XIqB1s-2Qlq5IQUZrl
Yazılımsal bir sorunmuş. Hem ışık söndü hem de ARGB ışıkları yandı.
Son düzenleyen: Moderatör:
- Makaleler
- 1
Hocam sorunun çözümünü redditte buldum
yazılımsal bir sorunmuş hem ışık söndü hemde Argb ışıkları yandı.
Gigabyte Control Center ile alakalıymış yani, öyle mi?
GCC mi ana kaynağı oluşturuyor bu sorunda, aşırı saçma bir şey triggerlenmesi bu şekilde, can sıkıcı.
Gigabyte Control Center ile alakalıymış yani, öyle mi?
GCC mi ana kaynağı oluşturuyor bu sorunda, aşırı saçma bir şey triggerlenmesi bu şekilde, can sıkıcı.
Muhtemelen öyle. Benim soğutucu da Gigabyte oldugu için mecbur kurulu duruyor ama en azından donanımsal bir arıza yokmuş onu öğrenmiş oluk. Yardımlarınız için teşekkürler.
Yeni mesajlar
-
Elektronik ASUS TUF GAMING 850W güç kaynağı sepette 6.476 TL!
- Prof. Dr. Abuzer Kömürcü
-
-
-