Oltran

Üstün
Makaleler
11
Selam,

Biliyorsunuz veya bilmiyorsunuz 2 yıldır gitar çalıyorum ben. Ancak bir türlü kafayı verip şöyle saatlerce çalışamadım. Bugün gitar hocamla aramda bir konuşma geçti ve adam öyle haklıydı ki bundan dolayı da ciddi manada kanıma dokundu. Ben dedim ki, günlük ne kadar çalışmamı önerirsiniz? O da dedi ki, bunu bana soran tek öğrenci sensin. Diğerleri elinden bırakmıyor sen bana bunu soruyorsun dedi.

Nasıl elimden bırakmam arkadaşlar nasıl daha çok kafayı verebilirim sizce? Yani bana disiplin lazım, sorumluluk alma duygusu lazım.
Halihazırda bir ton derdim var ancak bunlar engel olmamalı artık yeter diye düşünüyorum.

Kafanı topla önce hocam. Belli ki yoğunsun.

Hocam Allah aşkına topla diyorsunuz da zaman geçiyor, zaman bu geçer kaybolur ve en değerli şeydir. Ayrıca ciddi manada az çalışıyorum ben yorgun biriyim ancak artık eyvallah ben kenara çekildim modundan çıkmam lazım diye düşünüyorum. Ondan dolayı da bu konuyu açtım zaten.

Hocam Allah aşkına topla diyorsunuz da zaman geçiyor, zaman bu geçer kaybolur ve en değerli şeydir. Ayrıca ciddi manada az çalışıyorum ben yorgun biriyim ancak artık eyvallah ben kenara çekildim modundan çıkmam lazım diye düşünüyorum. Ondan dolayı da bu konuyu açtım zaten.

O zaman zamanını alan şeyleri azaltıp, gitar çalışmaya ağırlık ver. Mesela oyun oynamaya ayıracağın zamanı gitar çalışarak değerlendirebilirsin.

Son düzenleyen: Moderatör:
Herhangi bir hobide uzmanlaşmak istiyorsan onu "hobi" değil de hayatının bir parçası haline getirmen lazım. Hobilerimizi hayatımıza göre şekillendiririz ama benim kastettiğim şey bu hobinin hayatında bir yer edinmesini sağlamak. Örneğin su içmek gibi, kahvaltı yapmak gibi... Bunu günlük rutinin haline getirmen gerekiyor. Elbette bu rutini çok kısa da tutmaman, yeterli bir süre ayırman gerekiyor. Bu işin sonunda günlük rutinlerinde "gitar çalmak" değil de "gitar çalışmak" yer alacak ki istediğin seviyeye ulaşabilesin.

Örneğin gitar ve diğer enstrümanlarımı çalmak benim için bir hobi. Ustalaşmak istedim ama sana söylediğim şekilde hayatımın bir parçası haline getiremedim hiçbir enstrümanımı. Umarım sen başarırsın.

Disiplin falan lazım değil, müzik aletine rahatlama aracı olarak bakacaksın. Vakit olsa biraz çalsam rahatlasam diye bekleyeceksin elinin boş kalmasını, biri gelip hadi gitar çalışma saatin gitardan ödevlerin var demeyecek. Kedi severken mırlaması nasıl bir hisse gitar sana öyle hissettirmeli ve bunu da ancak sevdiğin şarkıları çalarak elde edebilirsin. Eskiden Türk dili ve edebiyatı öğretmeniyken bana kitap okumayı nasıl artırırım hatta nasıl başlarım diye soranlar oluyordu, daha eskiden barlarda saz çalarken senin gibi çalmak için nasıl başlamalıyım soranlar oluyordu, şimdi ise şarkı söyleme ve elektrogitar konusunda benzer soru geliyor. Hepsinde cevap aynı, kedi mırlaması hissi gelecek ki o işi yapmak için sebebin olsun. Dünya klasiği okuyarak başlarsan ilgini çekmezse bırakırsın devamı gelmez, alıştırma ıvır zıvır melodileriyle başlarsan da aynı, dokununca ısıran çizen kedi gibi sadece soğutmaya sebep olur seni.

Unforgiven mi seviyorsun onu çalacaksın, ne kadar ileri düzey olduğu önemli değil sen ona benzer melodiyi kendin çıkarabilince devam etme şevki bulup elin acısa da nasırların soyulsa da kolun ağrısa da devam etmek için fırsat ararsın. 40 BPM bekle babam bekle sonra tam zamanında bir nota vur sonra yine bekle, örümcek antrenmanı yap hep aynı sesi duy serçe parmağın kilidini açacağım diye ölme eşeğim ölme tipi işler sadece seni aletten uzaklaştırır. Hoşuna giden melodi neyse onu çalacaksın zor kolay demeyeceksin. Hocan da var mış, git şarkıyı dinlet bana bunun perdelerini çıkar da çalıyım de boşa mı hocan var o kadar.

Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam gitarı sürekli gözünüzün göreceği, elinizin ulaşabileceği bir yerde tutmanız birinci önerim olabilir bunun için. Şu an ben de elektro gitar dersi vermekteyim ve öğrencilerime en çok verdiğim tavsiye bu. Bazen eve yorgun geldiğimde gitarı kılıftan çıkartmadan kenarıya koyuyorum. O zamanlar genelde 2-3 gün kılıfta kalıyor gitarım ve hiç çalmıyorum. Gitarın kılıfta durmaması gerek, bir stantta sürekli görüş alanında olması çalmak istemenizi daha çok tetikler. Tam olarak gözden ırak gönülden ırak mantığı. Ayrı olarak gitar çalmayı bir zorunluluk olarak görmeniz sizi daha da soğutabilir. Müzik zevkinizi bilmiyorum ancak eğer az dinliyorsanız gitar içeren, gitarın ön planda olduğu müzikleri dinlemenizi önerebilirim eğer hoşunuza gidiyorsa. Verilen önerilerin dışında verebileceğim bir öneri de bir şey çalmasanız da boş otururken, bir şey izlerken falan gitarı elinizde tutmanız. Bir şey çalmasanız bile elinizde durması da alışmanızı daha çok ısınmanızı sağlayabilir. Bazen gitardan soğuduğum, az çaldığım zamanlar böyle yapıyorum, rastgele notalara basıyorum ve bir süre sonra ne yapıyorsam onu bırakıp gitar çalmaya odaklanmış buluyorum kendimi.

İlahi bir güç bir anda gaz vermeyecek, inancın yoksa dahi başlaman lazım. Çok mu sıkılıyorsun, yine de başla. Her halükarda başla, başla, başla. ''10 dakika çalıp 5 dakika ara vereceğim'' şeklinde bile başla. Zamanla alışkanlık haline gelecek, yaptıklarını görünce zevk almaya başlayacaksın.
Mükemmelliyet beklemeden, küçük küçük başla. Günün sonunda ''bugün ne öğrendim?'' diye sor kendine. Notlarını al. Bir bakacaksın ki her gün attığın bu küçük adımlar seni hayalindeki müziğe biraz daha yaklaştırmış. Azmin seni geliştirecek, yaptıklarını görünce zevk alır olacaksın.