Devos 1

Çalışkan
Selam herkese,

Uzun zamandır evdeki standart servis sağlayıcı modeminden kurtulup, şöyle kurcalayabileceğim, özgürce ayar yapabileceğim bir cihaz arayışındaydım. Araştırmalarım sonucunda gözüme GL.iNet GL-BE9300 (Flint 3) modelini kestirdim. Aslında cihazı yurt dışı forumlarında, özellikle Reddit'in r/HomeNetworking ve r/OpenWrt sublarında çok sık görüyordum. Cihazı araştırırken R6S ve R5S modelleri arasında çok gidip geldim, hatta Reddit'te bu konuda çok dönen muhabbet var. Kısaca neden Flint 3'te karar kıldığımı veya bu modellerin farkını merak edenler için özet geçeyim:

R6S tam bir canavar: İçinde 8 çekirdekli RK3588 işlemci ve 8 GB RAM var. Tüm portlarının 2.5G olması büyük avantaj. Router üzerinden Docker konteynerleri uçuracağım diyorsanız rakipsiz. R6S aslında daha çok "Gateway" yani kablolu odaklı cihazlar. Flint serisi ise (özellikle yeni Flint 3) Wi-Fi 7/6 desteğiyle geliyor. Her şey tek cihazda olsun, Wi-Fi performansım da tavan yapsın dediğim için Flint 3 bana daha cazip geldi.

Planlarım:

Cihaz elime ulaştığında kurulum aşamalarını, arayüzü ve özellikle Wi-Fi 7 performansını merak ediyorum. Bir süre deneyimledikten sonra konuyu mutlaka güncelleyeceğim; merak ettiğiniz hız testleri veya "şu özelliği nasıl?" dediğiniz kısımlar olursa aşağıda belirtin, beraber kurcalayalım.

Daha önce bu markayı kullanan var mı? Tavsiyelerinize ve "şunu mutlaka yap" dediğiniz ayarlara açığım.

Ben de alacağım bir iki güne, Flint 3’ün 2’ye göre daha az WiFi kapsama alanı olduğu söyleniyor. Bir de stabilite sorunları var mış. Gözleminiz nasıl?
Hocam Wi-Fi 7 ile gelen 6 GHz bandı fizik kuralları gereği duvarlardan geçmekte zorlanır (bu cihazın suçu değil, teknolojinin doğası). Ancak standart 2.4 ve 5 GHz bantlarında Flint 2'yi çok aratmıyor. Ben şu an test aşamasındayım, duvar arkası performansını ve bağlantı kopma durumlarını özellikle zorlayıp detaylıca yazacağım. Şimdilik çekmiyor dedirtecek bir durumla karşılaşmadım.

Hocam Wi-Fi 7 ile gelen 6 GHz bandı fizik kuralları gereği duvarlardan geçmekte zorlanır (bu cihazın suçu değil, teknolojinin doğası). Ancak standart 2.4 ve 5 GHz bantlarında Flint 2'yi çok aratmıyor. Ben şu an test aşamasındayım, duvar arkası performansını ve bağlantı kopma durumlarını özellikle zorlayıp detaylıca yazacağım. Şimdilik çekmiyor dedirtecek bir durumla karşılaşmadım.

Flint 2 veya Flint 3 alacağım bu gece. Kısa bir deneyim yazar mısınız?

Flint 2 veya Flint 3 alacağım bu gece. Kısa bir deneyim yazar mısınız?
Selamlar hocam kusura bakmayın. Valla açıkçası ben şu ana kadar oldukça memnunum. Özellikle eski router'ımdan sonra kapsama alanı ve hız konusunda bariz bir fark hissettim. Wi-Fi 7 destekli cihazım az olsa da geleceğe yatırım gibi oldu. Arayüzü de korktuğum kadar karışık gelmedi, GL.iNet'in kendi paneli gayet derli toplu.
Biraz teknik verilere girmem gerekirse; donanım hızlandırma (hardware offloading) açıkken 900 Mbps download'u net görüyorum. Ancak QoS açtığımda (haliyle donanım hızlandırma devre dışı kaldığı için) hızlar 400-500 Mbps bandına geriliyor. Yine de stabilite konusunda şu ana kadar bir şişme veya kopma yaşamadım, cihaz canavar gibi çalışıyor. kesinlikle tavsiye ederim.

Bufferbloat tarafında ise QoS açık değilken değerler download tarafında +100 ms, upload tarafında ise +20 ms civarında geziniyordu QoS açınca aşağıdaki değerleri aldım.

Dosya Ekleri

• IMG_20260123_053906_103.webp
    IMG_20260123_053906_103.webp
    203,8 KB · Görüntüleme: 142
Selamlar hocam kusura bakmayın. Valla açıkçası ben şu ana kadar oldukça memnunum. Özellikle eski router'ımdan sonra kapsama alanı ve hız konusunda bariz bir fark hissettim. Wi-Fi 7 destekli cihazım az olsa da geleceğe yatırım gibi oldu. Arayüzü de korktuğum kadar karışık gelmedi, GL.iNet'in kendi paneli gayet derli toplu.
Biraz teknik verilere girmem gerekirse; donanım hızlandırma (hardware offloading) açıkken 900 Mbps download'u net görüyorum. Ancak QoS açtığımda (haliyle donanım hızlandırma devre dışı kaldığı için) hızlar 400-500 Mbps bandına geriliyor. Yine de stabilite konusunda şu ana kadar bir şişme veya kopma yaşamadım, cihaz canavar gibi çalışıyor. kesinlikle tavsiye ederim.

Bufferbloat tarafında ise QoS açık değilken değerler download tarafında +100 ms, upload tarafında ise +20 ms civarında geziniyordu QoS açınca aşağıdaki değerleri aldım.
Flint 2 aldım ham güç anlamında, WiFi 7 için AP eklerim sonra, değerler güzelmiş altyapı ne hocam

Bu sonuçlar hangi ISS? Turkcell veya Turk Telekom gibi geldi bana.

Flint 2 aldım ham güç anlamında, WiFi 7 için AP eklerim sonra, değerler güzelmiş altyapı ne hocam
Hayırlı olsun hocam, Flint 2 de gerçekten çok güçlü bir cihaz, ham güç tarafında dediğiniz gibi farklı bir kulvar denebilir. Hatta forumlarda Flint 2'den bu cihaza geçmeyi 'downgrade' olarak gören, işlemci farkından dolayı Flint 3'e mesafeli duran hatırı sayılır bir kitle de var, haksız da sayılmazlar. :)

Altyapı Türk Telekom fiber hocam.
Bu sonuçlar hangi ISS? Turkcell veya Turk Telekom gibi geldi bana.
Evet hocam altyapı Türk Telekom Fiber.
Aslında forumda özellikle Sizin ve @NYTMARE hocamın paylaşımlarını, Bufferbloat ve SQM konularındaki o teknik yardımlarınızı uzun süredir ilgiyle takip ediyorum bende biraz bu konuyu açarak katkı sunmak istedim ama pek bilgili olduğum söylenemez. :)