Vulkan, schedulerlar, Steam.

AM5 yilalrdir Linux uzerinde var hatta Linux kernelinde calisan onca AMD calisani da var, daha ne optimizasyonu yapilacakti ki?
Düzeltme Deepseek:

1. Çekirdek (Kernel) Desteği:
Linux 6.0+ ve sonraki sürümler, AM5 platformunu ve Ryzen 7000 serisi işlemcileri yerel olarak destekler.

Özellikle:

AMD Zen 4 mimarisi ve işlemci güç yönetimi.

DDR5 bellek ve PCIe 5.0 desteği.

AM5 chipset sürücüleri (X670/B650) ve temel I/O işlevleri.

Eski çekirdek sürümleri (5.19 öncesi) AM5 ile uyumluluk sorunları yaşayabilir.

2. Dağıtım (Distro) Desteği:
2023 sonrası güncel dağıtımlar (Ubuntu 23.10+, Fedora 38+, Arch Linux, vs.) varsayılan olarak AM5 desteği sunar.

Eski dağıtımlar için manuel çekirdek güncellemesi veya hardware enablement (HWE) stack kurulumu gerekebilir.

3. Önemli Notlar:
Firmware Güncellemeleri: Anakart üreticinizin BIOS/UEFI'sini en son sürüme yükseltin. Bazı erken dönem AM5 anakartlarında Linux ile uyum sorunları bildirilmiştir.

Çipset Sürücüleri: AMD, Linux için resmi chipset sürücüleri sağlar (AMD Open-Source Driver sayfası).

NIC/Wi-Fi/Audio: Bazı anakartlarda Realtek veya MediaTek bileşenleri kullanılır. Bu bileşenler için linux-firmware paketinin güncel olması önemlidir.

4. Test Edilmiş Dağıtımlar:
Ubuntu 23.10+ ve Fedora 39+ AM5 ile geniş test raporlarına sahiptir.

ASUS, MSI, Gigabyte gibi popüler AM5 anakartların çoğu Linux altında sorunsuz çalışır.

Son düzenleme:
Linux'un AM5 için optimizasyonu yok diye biliyorum. Misal, Zen Kernel'in Zen 3 mimarisine özel çekirdeği mevcut ancak Zen 4 için yok. Bu sebeple bazı işlemlerde düşük sonuç verebiliyor.
O is o değil ve cok cok minimal farklar var aralarda

Ve Zen5 destegi de bulunuyor hem kernelin hem de Zen kernel parametrelerinin.

Screenshot_20250214_140944_Firefox.webp

Zaten Gentoo kullanip da her seyinizi Zen5 uzerine gore derlemezseniz, desteleyen meretler harici kazanciniz minimal olacaktır.

Linux'un AM5 için optimizasyonu yok diye biliyorum. Misal, Zen Kernel'in Zen 3 mimarisine özel çekirdeği mevcut ancak Zen 4 için yok. Bu sebeple bazı işlemlerde düşük sonuç verebiliyor.
Bir ek olarak da testin yapıldığı platformun da modifikasyonlarina bakilmasi lazim.

Buraya gore o3 olarak derlenmis bir TKG kernel kullaniyor. Cok cok agir CPU yuklerinde kazanc saglayabilir belki ama oyun darbogazlarimiz genelde GPU ile olur. NVIDIA kartlar icin direkt skipleniyor yararlari tabi çünkü kernel dışı modül olarak geliyorlar.

Buraya bakinca ise yine fazla bir sey cikmiyor karşımıza. Birkac ek yazilim eklenmis repolarda olmayan ve daha hazir olmasina iki tam kernel versiyonu olan NTSYNC implementasyonlari var. Proton daha NTSYNC desteklemiyor. Elle build alınmış bir WineTKG dışı da fazla kullanma yolu yok.

Son düzenleme:
Benim bahsettiğim mesele, oyunun tam anlamıyla optimize edilmemesine ve işlemcinin Linux'a entegre edilmemesine rağmen bu kadar FPS'leri verebilmesiyle alakalı. Bu arada Linux'ta oyun oynayan bir kişi olarak sadece 1 kere sorun yaşadım. Başka bir sorun yaşamadım.
Bu bilgileri nereden aliyorsun sen kardesim? Kaynak gostersene.

Hem DXVK/VKD3D hem de mesa içerisindeki Vulkan sürücüleri sürekli performans ve hata düzeltme iyileştirmeleri alıyor. Aynı kod kalitesinin Windows sürücüsünde olmadığı kanaatindeyim. Bu sebeple de performans daha yüksek. KDE'nin ağır bir arayüz olmasına karşın hala kaynak tüketiminde Windows'tan iyi olması cabası.

Kernel ve uygulamalara yapılan işlemci optimizasyonları throughputu(performansı) arttırır, oyunlarda pek fark yaratmayan bir şey. Gecikme daha önemli. Hatta kodun optimize edilmesi oyun performansını düşürebilir bile. Bu konu beş boyutlu satranç gibi, çok faktör var.

Bu bilgileri nereden aliyorsun sen kardesim? Kaynak gostersene.
Forumda bir tane adam vardı. Sürekli bu konudan yakınıyordu. Bende hala yok zannediyorum.

Düzeltme Deepseek:

1. Çekirdek (Kernel) Desteği:
Linux 6.0+ ve sonraki sürümler, AM5 platformunu ve Ryzen 7000 serisi işlemcileri yerel olarak destekler.

Özellikle:

AMD Zen 4 mimarisi ve işlemci güç yönetimi.

DDR5 bellek ve PCIe 5.0 desteği.

AM5 chipset sürücüleri (X670/B650) ve temel I/O işlevleri.

Eski çekirdek sürümleri (5.19 öncesi) AM5 ile uyumluluk sorunları yaşayabilir.

2. Dağıtım (Distro) Desteği:
2023 sonrası güncel dağıtımlar (Ubuntu 23.10+, Fedora 38+, Arch Linux, vs.) varsayılan olarak AM5 desteği sunar.

Eski dağıtımlar için manuel çekirdek güncellemesi veya hardware enablement (HWE) stack kurulumu gerekebilir.

3. Önemli Notlar:
Firmware Güncellemeleri: Anakart üreticinizin BIOS/UEFI'sini en son sürüme yükseltin. Bazı erken dönem AM5 anakartlarında Linux ile uyum sorunları bildirilmiştir.

Çipset Sürücüleri: AMD, Linux için resmi chipset sürücüleri sağlar (AMD Open-Source Driver sayfası).

NIC/Wi-Fi/Audio: Bazı anakartlarda Realtek veya MediaTek bileşenleri kullanılır. Bu bileşenler için linux-firmware paketinin güncel olması önemlidir.

4. Test Edilmiş Dağıtımlar:
Ubuntu 23.10+ ve Fedora 39+ AM5 ile geniş test raporlarına sahiptir.

ASUS, MSI, Gigabyte gibi popüler AM5 anakartların çoğu Linux altında sorunsuz çalışır.

Hem DXVK/VKD3D hem de mesa içerisindeki Vulkan sürücüleri sürekli performans ve hata düzeltme iyileştirmeleri alıyor. Aynı kod kalitesinin Windows sürücüsünde olmadığı kanaatindeyim. Bu sebeple de performans daha yüksek. KDE'nin ağır bir arayüz olmasına karşın hala kaynak tüketiminde Windows'tan iyi olması cabası.

Kernel ve uygulamalara yapılan işlemci optimizasyonları throughputu(performansı) arttırır, oyunlarda pek fark yaratmayan bir şey. Gecikme daha önemli. Hatta kodun optimize edilmesi oyun performansını düşürebilir bile. Bu konu beş boyutlu satranç gibi, çok faktör var.

Peki, NVIDIA ekran kartları Linux'ta neden daha az FPS alıyor?

Ek: Bende de NVIDIA kart var ve bazı oyunlarda cidden düşük FPS alıyorum.