Makaleler
1
Benim bir arkadaşımın günümüzde oyunlar için özellik açısından pek de geçerliliği olmayan (i5-7200U, 940MX) bir bilgisayarı var. Ben kendime bir şart/challenge koydum, dedim ki: "Ne yapıp ne edip bu makinede God Of War Ragnarök'ü çalıştıracağım."

Hem baktım 360p + FSR3 Upscale + FSR3 FG gibi absürt sayılabilecek bir kombinasyonla 30FPS'i yakalarız, daha da epik olur. (FG'nin yapacağı input latency'i boş verin :D)

VRAM en başından beri yetmeyecek, biliyorum. Neyse ki arkadaşta 12GB RAM var. xfce gibi hafifin hafifi bir şey kurup üstüne 7GB'dan oyunu, 2GB da ek VRAM tüketimini yazarsak yettiririz. Hem GoWR'da pagefile(diski bellek olarak kullanma) desteği de var. SSD'li laptop zaten, bir RAM hızı olmasa bile idare eder.

Şimdi, arkadaşın ekran kartı DirectX11(11_0), GoWR ise DirectX12(11_1) istiyor. VKD3D ile oyunu çalıştırmam hala mümkün görünüyor, dolayısıyla bu iş için uygun bir Linux dağıtımı arıyorum. Windows'ta VKD3D'yi çalıştıramadım nedense, hem RAM'e de ihtiyacımız var.. Linux daha sağlıklı olur.

Normalde direkt Arch kuracaktım ama çok vakit alır, hem de onun için kullanması biraz zor olabilir. Önerilerinizi bekliyorum, teşekkürler.

Çok deneme. PCIe bant genişliği yüzünden ciddi darboğaz yaşarsın. FSR 3 ile belirli bir FPS'in seviyesini almıyorsan artifact + input lagdan oyun dahi oynayamazsın. Kurtarmaz Linux seni.
Mantıksal olarak bu özelliklerle bu oyunu denemek iyi bir fikir değil ama ben yine de görmek istiyorum. GoW 2018 aynı özelliklerde bir laptopta 10FPS falan çalışıyor. İki oyunun performansı neredeyse (Svartalfheim hariç) aynı, FG eklesem bile yaşanacak input gecikmesinin - ve örnek az olduğu için yaşanacak görüntü bozukluklarının - farkındayım zaten.

.. ama yine de görmek istiyorum bu oyunun nasıl çalışacağını?
Önerebileceğiniz hafif bir dağıtım var mı hocam? :)

Mantıksal olarak bu özelliklerle bu oyunu denemek iyi bir fikir değil ama ben yine de görmek istiyorum. GoW 2018 aynı özelliklerde bir laptopta 10FPS falan çalışıyor. İki oyunun performansı neredeyse (Svartalfheim hariç) aynı, FG eklesem bile yaşanacak input gecikmesinin - ve örnek az olduğu için yaşanacak görüntü bozukluklarının - farkındayım zaten.

.. ama yine de görmek istiyorum bu oyunun nasıl çalışacağını?
Önerebileceğiniz hafif bir dağıtım var mı hocam? :)
Ben kendi GTX 950M'li(sizin kartınız gibi Maxwell 1) bilgisayarımda DX 11.1 seviyesindeki oyunları oynayabiliyordum eğer DX 12 değilse. CachyOS derdim. Paketler experimental optimizasyonlarla derlendiği ve sürekli yeni deneysel yamaların denenip kullanılmasından ciddi performans avantajları kazanabilirsiniz(bilgisayarınız için). PRIME hızı yani MUXless mevzusu Linux'da daha iyi, yani birkaç FPS fazla alıyorsunuz ki NVIDIA sürücüsünde. NVIDIA yama ekledi ve bu yamalar Windows'ta yok varsa bile o kadar performanslı değil. CachyOS içerisindeki Sched_ext ile scx_lavd kullanılınca oyun için zamanlama yapılabiliyor. FPS'i arttırabiliyormuş bazı oyunlarda. NVIDIA sürücüsünün sıcaklık limitleri dolayısıyla overclock limitleri daha yüksek oluyor, bilgisayarınızın yanma ihtimalini göze alıyorsanız daha fazla FPS için overclock'da deneyebilirsiniz. Linux'da overclock daha stabil

Son düzenleme:
Ben kendi GTX 950M'li(sizin kartınız gibi Maxwell 1) bilgisayarımda DX 11.1 seviyesindeki oyunları oynayabiliyordum eğer DX 12 değilse. CachyOS derdim. Paketler experimental optimizasyonlarla derlendiği ve sürekli yeni deneysel yamaların denenip kullanılmasından ciddi performans avantajları kazanabilirsiniz(bilgisayarınız için). PRIME hızı yani MUXless mevzusu Linux'da daha iyi, yani birkaç FPS fazla alıyorsunuz ki NVIDIA sürücüsünde. NVIDIA yama ekledi ve bu yamalar Windows'ta yok varsa bile o kadar performanslı değil. CachyOS içerisindeki Sched_ext ile scx_lavd kullanılınca oyun için zamanlama yapılabiliyor. FPS'i arttırabiliyormuş bazı oyunlarda. NVIDIA sürücüsünün sıcaklık limitleri dolayısıyla overclock limitleri daha yüksek oluyor, bilgisayarınızın yanma ihtimalini göze alıyorsanız daha fazla FPS için overclock'da deneyebilirsiniz. Linux'da overclock daha stabil
Oyun DX12. Benim OpenGL harici herhangi bir grafik API'siyle hiç deneyimim olmadı(yani onları kullanarak hiçbir şey yazmadım, OpenGL'le ultra-amatör 1-2 işim olmuştu) ancak merak ediyorum DX12 daha düşük seviyeli değil miydi neden iki oyun da aynı performansta çalışıyor? :)

CachyOS'i kesinlikle deneyeceğim hocam, teşekkürler :)

Bu arada, zaten sıcaklık sensörleri varken 100-105 dereceyi geçtiği zaman PC kapanmıyor mu?

Oyun DX12. Benim OpenGL harici herhangi bir grafik API'siyle hiç deneyimim olmadı(yani onları kullanarak hiçbir şey yazmadım, OpenGL'le ultra-amatör 1-2 işim olmuştu) ancak merak ediyorum DX12 daha düşük seviyeli değil miydi neden iki oyun da aynı performansta çalışıyor? :)
OpenGL'nin karşılığı DX 11'dir. DX 12 çıkınca DirectX tamamen değişmiştir, rakibi de Vulkan'dır. OpenGL ve DX11(altı da dahil) yüksek seviyelidir. Bu API'lerle program yazmak daha kolaydır, birçok işi kendi içinde halleder, hata kontrol mekanizmaları vardır. Bunların hepsi performansın düşük olmasına sebep olur.

DX12 ve Vulkan, düşük seviyeli API'lerdir. Bunlar ekran kartında tam hakimiyet verir, programlamak daha zordur, düzgün yazılırsa DX11 ve OpenGL'den çok daha fazla grafik çağrısı kaldırabilirler, çoklu çekirdek kullanımına daha uygundurlar, Computing kabiliyetleri de vardır ki doğru ayarlanırsa CUDA gibi hesaplama için kullanabilirler. Anlık olarak geliştirildikleri için ray tracing gibi modern teknolojileri desteklerler.

DX 12 ve Vulkan ancak modern donanımlarda düzgün çalışmaktadır. Kod kalitesi de önemli bir etken. Her oyunun kod kalitesi aynı değil. Vulkan ve DX 12'de uzmanlaşmak yerine DX11 ve OpenGL'den basitçe oyun üretmek daha hızlı oluyor. Kaliteli bir DX11 kodu, kalitesiz bir DX12 kodundan daha iyi. Ancak uzman bir ekip ile zaman harcanırsa DX 12 ve Vulkan'ın gücü açığa çıkıyor.
CachyOS'i kesinlikle deneyeceğim hocam, teşekkürler :)

Bu arada, zaten sıcaklık sensörleri varken 100-105 dereceyi geçtiği zaman PC kapanmıyor mu?
Kapanır ancak uzun vadeli olarak lehimlerin sürekli soğuyup ısınması çok istediğimiz bir şey değil lehim pastasının daha fazla sıcaklığı kaldırabilecek olmasına rağmen. Günümüz bilgisayarları gibi 95-100 derecede stabil çalışma garantileri de yok.