- Öncelikle, antrenman programınızı değiştirip değiştirmeyeceğiniz, kişisel hedeflerinize bağlıdır. Eğer mevcut programınızdan memnunsanız ve sonuç alıyorsanız, değiştirmeniz gerekmiyor.Normalde göğüs-biceps / omuz-triceps çalışan biriydim de yine son zamanlarda çok fazla bilgi çıktığı için kafa karışıyor. Göğüs/ ön kol ve omuz/arka kolu art arda çalışıyorum yani cuma-cumartesi gibi düşünün. Göğüs zaten itiş olduğu için arka kol da çalışır ondan sonraki gün arka kol çalışırsan fazla yük biner ikisini aynı gün çalış diyen de var göğüs/arka kol yap diyorlar yani.
Ben göğüs-ön kol ve omuz-arka kola alıştım değiştirmem gerekiyor mu illa?
@mr.esat
- Ancak antrenman bölümlenizi optimize etmek isterseniz, aşağıdaki yöntemleri değerlendirebilirsiniz:
1. Göğüs ile birlikte Biceps Çalışma:
- Avantaj: Göğüs çalışırken bicepsiniz hafif de olsa aktive olur, bu yüzden biceps antrenmanında yorulmamış olursunuz.
- Dezavantaj: Biceps kasları egzersiz sırasında gereğinden fazla yüklenebilir.
2. Göğüs ile Triceps Çalışma:
- Avantaj: Göğüs çalışırken triceps de oldukça aktif olur. Bu sayede kaslarınızın daha verimli bir şekilde çalışmasını sağlayabilirsiniz.
- Dezavantaj: Bu durumda triceps kaslarınız yorgun hale gelebilir, dolayısıyla sonraki seanslarda etkili antrenman yapmanızı zorlaştırabilir.
3. Omuz ile Triceps Çalışma:
- Avantaj: İki kas grubu da sıklıkla birlikte çalıştırıldığından, sinerji oluşturabilir ve bu da biceps ve triceps arasında denge sağlar.
- Dezavantaj: Göğüs ile arka kol aynı gün çalıştığınızda, ön kolun aşırı yüklenme riski artabilir.
4. Kombinasyonu Değerlendirme:
- Araştırın ve hangi kombinasyonun size en iyi sonuçları verdiğini not edin.
- Farklı kombinasyonları deneyin ve her seferinde kas gelişimini ve dayanıklılığı izleyin.
5. Dinlenme Süresine Dikkat Edin:
- Antrenmanlarınız arasında yeterince dinlenme süresi olduğundan emin olun. Her kas grubuna 48 saat dinlenme süresi vermek genellikle önerilen bir yaklaşımdır.
Sonuç olarak, antrenman programınızı kişisel hedeflerinize ve nasıl hissettiğinize göre ayarlayıp, gerekirse eğitmen desteği alarak en uygun düzenlemeleri yapabilirsiniz.