raidin

Gelişen
Başlıkta da belirttiğim gibi 2x16 GB Goodram 6000 MHz CL30 EXPO ayarını açınca Memtest86 ile test ettim, 3 saatin sonucunda toplam 3831 error verdi.

EXPO açmadan denedim, 4800 MHz 3 saat sonucunda 0 error olarak test bitti.

Bu işlerden pek anlamıyorum. EXPO açayım, 6000 MHz CL30 stabil çalışsın istedim ama sanırım olmayacak. Oyunlarda vs. belli bir süre sonra bir anda kapanıp masaüstüne atıyor.

İşlemci: 7800X3D
Anakart: Gigabyte X870 Aorus Elite Wi-Fi 7
RAM: 2X Goodram IRDM Black 16 GB 6000 MHz CL30 (IR-6000D564L30S/16G)

Şu anda BIOS son sürüm, güncel. Sadece EXPO açtım ve integrated Graphics kapattım. Diğer ayarlar default.

Nasıl bir yol izlemem lazım, yardımcı olur musunuz?
@Ayhan Dönmez

zen.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Başlıkta da belirttiğim gibi 2x16 GB Goodram 6000 MHz CL30 EXPO ayarını açınca Memtest86 ile test ettim, 3 saatin sonucunda toplam 3831 error verdi.

EXPO açmadan denedim, 4800 MHz 3 saat sonucunda 0 error olarak test bitti.

Bu işlerden pek anlamıyorum. EXPO açayım, 6000 MHz CL30 stabil çalışsın istedim ama sanırım olmayacak. Oyunlarda vs. belli bir süre sonra bir anda kapanıp masaüstüne atıyor.

İşlemci: 7800X3D
Anakart: Gigabyte X870 Aorus Elite Wi-Fi 7
RAM: 2X Goodram IRDM Black 16 GB 6000 MHz CL30 (IR-6000D564L30S/16G)

Şu anda BIOS son sürüm, güncel. Sadece EXPO açtım ve integrated Graphics kapattım. Diğer ayarlar default.

Nasıl bir yol izlemem lazım, yardımcı olur musunuz?
@Ayhan Dönmez

Eki Görüntüle 229770

Integrated Graphics, Memory Context Restore, Power Down, Fast Boot ayarlarını kapat. Bir de Nitro ayarları yap, RX-1, TX-2, Control-1 olacak. Advanced-AMD Overclock-DDR Options içinde. Test için TestMem5 Ryzen3D kullan. İlk açışta AWE hatası verecek, PC Restart attıktan sonra düzelir. AWE varken test geçersiz. Düzelir bunlarla. EXPO üzerine yapılacak hepsi.

Integrated Graphics, Memory Context Restore, Power Down, Fast Boot ayarlarını kapat. Bir de Nitro ayarları yap, RX-1, TX-2, Control-1 olacak. Advanced-AMD Overclock-DDR Options içinde. Test için TestMem5 Ryzen3D kullan. İlk açışta AWE hatası verecek, PC Restart attıktan sonra düzelir. AWE varken test geçersiz. Düzelir bunlarla. EXPO üzerine yapılacak hepsi.
Ayarları yaptım sanırım hepsi doğru. Burdaki ayarlardan değiştirmem gereken başka bir şey var mı?
TestMem5 indirip Ryzen3D modunda testi başlattım.

Dosya Ekleri

• WhatsApp Image 2026-02-27 at 16.09.24 (1).webp
    WhatsApp Image 2026-02-27 at 16.09.24 (1).webp
    1,2 MB · Görüntüleme: 39
  • WhatsApp Image 2026-02-27 at 16.09.24.webp
    WhatsApp Image 2026-02-27 at 16.09.24.webp
    1 MB · Görüntüleme: 33
  • WhatsApp Image 2026-02-27 at 16.09.25 (1).webp
    WhatsApp Image 2026-02-27 at 16.09.25 (1).webp
    1,3 MB · Görüntüleme: 41
  • WhatsApp Image 2026-02-27 at 16.09.25.webp
    WhatsApp Image 2026-02-27 at 16.09.25.webp
    1,4 MB · Görüntüleme: 34
Ayarları yaptım sanırım hepsi doğru. Burdaki ayarlardan değiştirmem gereken başka bir şey var mı?
TestMem5 indirip Ryzen3D modunda testi başlattım.

Stabil ise böyle iyi, sorun olmaz. AWE hatası yokken test yap, Restart attıktan sonra bir daha vermez. Ryzen3D hata yoksa sorun yaşamazsın.

Sorun çözülürse test sonucuyla Zen iletirsin. Ryzen3D patlatamadığını hiçbiri patlatamaz. 3D için en iyi test bu.

Son düzenleme:
Stabil ise böyle iyi, sorun olmaz. AWE hatası yokken test yap, restart attıktan sonra bir daha vermez. Ryzen 3D hata yoksa sorun yaşamazsın.

Sorun çözülürse test sonucuyla Zen iletirsin. Ryzen 3D patlatamadığını hiçbiri patlatamaz. 3D için en iyi test bu.
Hocam test bitti, hata vermedi ama ardından Memtest86 başlattım, saniyeler içinde hata verdi bir sürü. Windows Bellek Tanılama başlattım, o da daha %1'deyken sorunlar algılandı dedi.

Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam test bitti, hata vermedi ama ardından Memtest86 başlattım, saniyeler içinde hata verdi bir sürü. Windows Bellek Tanılama başlattım, o da daha %1'deyken sorunlar algılandı dedi.

AWE olmadan test ettiğine emin misin? RAM Test Pro 1.5.0 indirip teste al. Auto bas 1 kere, sonrasında Errors kısmına 1, Minutes kısmına 90 yaz. Windows Memory ve MemTest normalde TestMem yanına yaklaşamaz. Bir yerde hata yapıyorsun.

Onun haricinde ek tavsiye, SoC voltajı 1.3 alıp dene. 3 tane EXPO voltajını da 1.4V eşleyip bakarsın. VDD, VDDQ, VDDIO 1.4 ideal. RAM Test Pro anında arka plan boş olsun. Hata yok ise yoktur. Bu iki program AM5'te daha çok tercih edlir.

Merhaba, aynı bellekleri kulanıyoruz. @Ayhan Dönmez üstadın bana önerdiği değerler aşağıda. Overclock değil olması gerektiği gibi çalışıyorlar. MCR, PD, FB kapalı. Bana Nitro RX=1 TX=3 Control=1 vermişti. Ben de 1-2-1 denesem mi?

Eki Görüntüle 229848

Test etmek kaydıyla deneyebilirsiniz. Konu sahibinde TestMem hata vermeyip kıytırık Windows Memory aracının hata vermesine şaşırdım doğrusu. Bir yerlerde yanlış yaptığı muhakkak. AWE varken etti muhtemelen. RTP ile bir bakın tekrar, sendeki zamanlamalar ideal 1.4V için. IMC tırt ise 1.3 VSOC, 1.1 VDDP deneyin. Genel stabilite için diğer ayarlar ortak zaten AM5'te.

Test etmek kaydıyla deneyebilirsiniz. Konu sahibinde TestMem hata vermeyip kıytırık Windows Memory aracının hata vermesine şaşırdım doğrusu. Bir yerlerde yanlış yaptığı muhakkak. Awe varken etti muhtemelen. Rtp ile bir bakın tekrar, sendeki zamanlamalar ideal 1.4v için. Imc tırt ise 1.3 VSOC, 1.1 vddp deneyin. Genel stabilite için diğer ayarlar ortak zaten AM5'te.

Hocam geç cevap veriyorum kusura bakmayın. Ayarları yaptıktan sonra ramtestpro ile dediğiniz gibi test ettim ilk saniyelerde error verdi. Sonra BIOS'u komple default ayarlara aldım EXPO açtım integrated Graphics kapattım ramtestpro 90 dakika 0 error. Ama Memtest86 ve Windows bellek tanılama hala hata veriyor. Yani benlik bir durum değil dediğim gibi her şey default sadece EXPO açık.

Hocam geç cevap veriyorum kusura bakmayın. Ayarları yaptıktan sonra ramtestpro ile dediğiniz gibi test ettim ilk saniyelerde error verdi. Sonra BIOS'u komple default ayarlara aldım EXPO açtım integrated Graphics kapattım ramtestpro 90 dakika 0 error. Ama Memtest86 ve Windows bellek tanılama hala hata veriyor. Yani benlik bir durum değil dediğim gibi her şey default sadece EXPO açık.

Oyunlarda ve uygulamalarda sıkıntı var mı? TestMem5 baktınız mı?