Kedinin resimleri onemlidir tabii de onun icin 5 kopyaya ihtiyac duymazsin. Ama muhasebe kayitlarin icin uc farkli sehirde 6 farkli kopya bile yetmez bazen dusununce.
Hocam, onları da onlar düşünsün. Dediğiniz haber ise bayağı garip. Devlet verilere sahip çıkmıyorsa yapcak bir şey yok.
Muhasebe kayıtları önemli olabilir, fakat o kadar kopya yapmak yetmez mi? Kendine ait küçükte olsa bir depolama aygıtı olmaz mı? Veya HDD veya SSD falan?

Hocam, onları da onlar düşünsün. Dediğiniz haber ise bayağı garip. Devlet verilere sahip çıkmıyorsa yapcak bir şey yok.
Muhasebe kayıtları önemli olabilir, fakat o kadar kopya yapmak yetmez mi? Kendine ait küçükte olsa bir depolama aygıtı olmaz mı? Veya HDD veya SSD falan?
Yedek almanin ilk ve en onemli kurali fiziksel olarak verilerin orijinalinin bulundugu yerden uzakta olmasidir. Bunu saglayamiyorsan hicbir anlami yok. Ornegin işyerindeki verilerin yedegini mi alacaksin. En basitinden iki ya da uc farkli USB alirsin. Numaralandirarak kullanirsin. Bunlara belirledigin araliklarda verileri kopyalarsin ve evine goturup CRC, MD5 ya da SHA1 gibi dosya dogrulugu araclari ile kontrol edersin. Aldigin yedeklerden bir tanesi bozuk bile olsa onceki iki kopyanin dogru oldugunu bilirsin. Yedekleme araligina gore veri kaybin azalir ama is yukun artar. Bu aradaki dengeyi kendin saglayacaksin iste.

Yedek almanin ilk ve en onemli kurali fiziksel olarak verilerin orijinalinin bulundugu yerden uzakta olmasidir. Bunu saglayamiyorsan hicbir anlami yok. Ornegin işyerindeki verilerin yedegini mi alacaksin. En basitinden iki ya da uc farkli USB alirsin. Numaralandirarak kullanirsin. Bunlara belirledigin araliklarda verileri kopyalarsin ve evine goturup CRC, MD5 ya da SHA1 gibi dosya dogrulugu araclari ile kontrol edersin. Aldigin yedeklerden bir tanesi bozuk bile olsa onceki iki kopyanin dogru oldugunu bilirsin. Yedekleme araligina gore veri kaybin azalir ama is yukun artar. Bu aradaki dengeyi kendin saglayacaksin iste.
Bu kadar fazla dikkat etmek gerekiyor o zaman. Hiç böyle düşünmedim. Her şey için yedek gerekiyor o zaman. Mesela kuzenim eşiye yani yengemle konuşmaya başladım: Bir tane harici disk var. Ne varsa oraya depoluyorum deddi. Gidince pişman olursun dedim ancak beni dinlemedi. Bir şey olmaz diyor. Bozulunca göreceğim onları...

Peki siz depolama yönteminiiz nasıl? Anlattığınıza göre siz de fiziki disk kullanıyorsunuz galiba, USB, harici HDD/SSD galiba. Doğru mu?

Kesinlikle kaybolmamasi gerekli dedigim is ya da ozel olanlar zaten 15 GB kadar. Gdrive'im 17 GB, oraya sigiyor. Bunun disinda 32 GB olan 6 tane USB diskim var. Onlara cift kopya olarak 3 farkli yedek aliyorum. USB'lerin cift olmasi fiziksel bozulmaya karsi onlem. 3 farkli tarihte olmasi ise olurda programdaki verilerde bozulma olursa diye. Sonucta program verileri yanlis olabilir. Biri is yerinde, biri cantamda, biri de evde kopyalarin. Bunun disinda bir tane de isyerindeki arkadasa veriyorum 15 gunde bir saglamasini yapip. Onda da dursun bir kopyasi. En kotu 15 gun onceki bilgilere geri donulur. Aradaki 15 gun eksik olanda kagitlardan vb biraz mesaiyle telafi edilir bendekiler tamamen kaybolsa bile.

Kesinlikle kaybolmamasi gerekli dedigim is ya da ozel olanlar zaten 15 GB kadar. Gdrive'im 17 GB, oraya sigiyor. Bunun disinda 32 GB olan 6 tane USB diskim var. Onlara cift kopya olarak 3 farkli yedek aliyorum. USB'lerin cift olmasi fiziksel bozulmaya karsi onlem. 3 farkli tarihte olmasi ise olurda programdaki verilerde bozulma olursa diye. Sonucta program verileri yanlis olabilir. Biri is yerinde, biri cantamda, biri de evde kopyalarin. Bunun disinda bir tane de isyerindeki arkadasa veriyorum 15 gunde bir saglamasini yapip. Onda da dursun bir kopyasi. En kotu 15 gun onceki bilgilere geri donulur. Aradaki 15 gun eksik olanda kagitlardan vb biraz mesaiyle telafi edilir bendekiler tamamen kaybolsa bile.
Bu olay çok ciddi veilerinizin olduğunu gösteriyor. Benimde yedeğim var ama sizin kadar değil. 2 tane yedek işte. 64 GB ikisi de.
Şimdi aklıma geldi de; 2 yıl önce bir PC hocası ile görüştüm. 4-5 diskim bozuldu, önemli verilerim gitti diyordu. Uzun zaman boyunca açmamış. Şu anda ne kulanıyor bilmiyorum ama 4-5 diskin bozulması bana garip geldi. Nasıl olur da hepsi bozulur ki?

Bu olay çok ciddi veilerinizin olduğunu gösteriyor. Benimde yedeğim var ama sizin kadar değil. 2 tane yedek işte. 64 GB ikisi de.
Şimdi aklıma geldi de; 2 yıl önce bir PC hocası ile görüştüm. 4-5 diskim bozuldu, önemli verilerim gitti diyordu. Uzun zaman boyunca açmamış. Şu anda ne kulanıyor bilmiyorum ama 4-5 diskin bozulması bana garip geldi. Nasıl olur da hepsi bozulur ki?
Nemli yerde birakmistir. Nem engelleyici tuz olan minik posetler var ya, hani yeni elektronik aletlerden cikar. Uzun sure kullanilmayacak elektronik bir aletin oldugu kutuya onlardan bir kac tane atip duzenli olarak degistirin ki aletler korozyondan pert olmasin. Yoksa gozler yasli. 😅😋 Bunun nedeni de biraz bizim halkta takvim kullanimi aliskanligi olmamasi. Yillik takvim uzerine bu tur isleri onceden kaydetmek gerekiyor. Disklerde yedek mi var, alti ayda bir kontrol et demek gibi.

Nemli yerde birakmistir. Nem engelleyici tuz olan minik posetler var ya, hani yeni elektronik aletlerden cikar. Uzun sure kullanilmayacak elektronik bir aletin oldugu kutuya onlardan birkaç tane atip duzenli olarak degistirin ki aletler korozyondan pert olmasin. Yoksa gozler yasli. 😅😋 Bunun nedeni de biraz bizim halkta takvim kullanimi aliskanligi olmamasi. Yillik takvim uzerine bu tur isleri onceden kaydetmek gerekiyor. Disklerde yedek mi var, alti ayda bir kontrol et demek gibi.

Neden bozulduğu belli değil. Ancak dediğiniz gibi olabilir. Google One'a geçti diye biliyorum. Ondan memnunmuş. Ama eski veriler yok işte. Kim bilir neler vardı içinde? Bir de USB belleğim 2 ay sonra bozuldu diyenler var. Bir de 8 senedir kullanıyorum diyen de var. Hangisine kulak asmalı karar vermiş değilim. Harici diski bilmiyorum ama USB bellek uzun gidiyor.

Benim şimdiye kadar iki tane 16 GB USB belleğim bozuldu. O da tam olarak benim elimde durmadı. Kim kime, dum duma oldu. :) İkisi de o yüzden gitti. Birisi çamaşır makinesinde bir güzel yıkandı. Ancak ona da bir şey olmadı. Sonradan iki tanesine eyvallah dedim. Hala atmadım, çekmecede duruyor.