Detaylar
Kim cevapladı?Pek fazla bir sorum kalmadı hocam açıkçası. Tek içimdeki şüphe, gizlice veri toplama ihtimali konusu. Onun dışında yok, konu tamamen Custom ROM devrinin durumuna bakıyor. Eğer Custom ROM devrini bitirirse, bir şekilde Google, mecburen Google Pixel tarafına yönelirim. Ama gene IMEI kayıt sorunu var. Eğer Türkiye'ye gelmezse, yüksek ihtimalle başka modellere bakarım.
Server kaydı 120-150 dolar. Gayet makul.
Güncelleme desteği daha azdır diye biliyorum.
Güncelleme desteği bitince büyük ihtimal zaten garantisi de bitmiş olur. Rom atar devam edersiniz. Ben olsam öyle yapardım.
Bu server kaydı, sanırım başka bir telefondan başka telefona IMEI aktarma değil mi? Şimdiki cihazımdan Google Pixel'e mesela aktarım mümkün mü ve yasal mı?
Hocam, Google sağ olsun, kafayı takmış durumda Custom ROM'lara. Zaten o sebeple stok ROM'lu sağlam cihaz arıyorum.Güncelleme desteği bitince büyük ihtimal zaten garantisi de bitmiş olur. Rom atar devam edersiniz. Ben olsam öyle yapardım.
İçinde pek bloatware uygulama yok denilebilir. Gizlilik konusu tartışmaya açık en nihayetinde klasik Google. Her telefon bir miktar veri toplar ve onları pazarlar. Gizlilik politikası açık, bazı veri toplama seçenekleri kapatılabiliyor. Xiaomi gibi gizlice veri toplamıyorlar. Gizlilik takıntın varsa internete hiç girmemen gerekiyor.Pek fazla bir sorum kalmadı hocam açıkçası. Tek içimdeki şüphe, gizlice veri toplama ihtimali konusu. Onun dışında yok, konu tamamen custom ROM devrinin durumuna bakıyor. Eğer custom ROM devrini bitirirse, bir şekilde Google, mecburen Google Pixel tarafına yönelirim. Ama gene IMEI kayıt sorunu var. Eğer Türkiye'ye gelmezse, yüksek ihtimalle başka modellere bakarım.
Negative Sir
Uzman
Peki hocam, gizlilik ve güvenlik konusundan bakarsak nasıl bir sonuç çıkar? Şey, sorun değil; yüklü gelen Google uygulamaları, birçoğu gizlilik konusunda biraz sıkıntılı. Onları kaldırır, açık kaynakları yüklerim ama içine gömülü bir şey var mıdır? Verilerimizi toplama falan gibi?
Açık kaynak ile kapalı kaynak hala karıştırılıyor. Açık kaynak demek bunda virüs ve her şey olabilir demek değil. Ona kaldıysa kaynak olan Apple suncularında ünlülerin ICloud'daki fotoları her sene hep sızdırılıyor?
Kafaya takacak kadar değil ama gene de dikkat ediyorum.İçinde pek bloatware uygulama yok denilebilir. Gizlilik konusu tartışmaya açık en nihayetinde klasik Google. Her telefon bir miktar veri toplar ve onları pazarlar. Gizlilik politikası açık, bazı veri toplama seçenekleri kapatılabiliyor. Xiaomi gibi gizlice veri toplamıyorlar. Gizlilik takıntın varsa internete hiç girmemen gerekiyor.
Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam, Google sağ olsun, kafayı takmış durumda Custom ROM'lara. Zaten o sebeple stok ROM'lu sağlam cihaz arıyorum.
Maalesef öyle bir durum da var hocam. Google'ın ROM'lara ve Root'a kafayı taktığının bende farkındayım.
Negative Sir
Uzman
Açık kaynak ile kapalı kaynak hala karıştırılıyor. Açık kaynak demek bunda virüs ve her şey olabilir demek değil. Ona kaldıysa kaynak olan Apple suncularında ünlülerin ICloud'daki fotoları her sene hep sızdırılıyor?
Veya hocam bulut tabanlı birçok veri depolama şirketi açık kaynak olan Linux'u kullanıyor ama Apple'daki gibi fotoğraf sızdırma sorunu yaşanmıyor? Yani demek istediğim güven konusunda bir sıkıntınız olmasın. Açık kaynak olan işletim sistemleri veya uygulamalarda, işletim sistemi veya uygulamanın şirketi güvenlik sorunu var mı diye önceden test ediyor ve sonrasında bir sıkıntı yoksa kullanıma sunulmasına izin veriyor.
Mesela Linux açık kaynaktır ve sen bugün kendi Linux'unu üretsen bunu kullanıma sunmak için önce Linux'un ana şirketi bunu güvenlik testine sokar ve sıkıntı yoksa dağıtılmasına izin verir.