- Makaleler
- 1
Herkes ChatGPT’yi överken ben uzun süre Gemini tarafındaydım. Çünkü Gemini’nin, özellikle GPT-4’e kıyasla, daha iyi sonuç verdiğini ve sorun çözme kabiliyetinin üstün olduğunu düşünüyordum. Bu konuda da haksız değildim.
Ancak GPT-5 çıktı ve son 5 gündür aktif olarak test ediyorum. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki: GPT-5, Gemini 2.5’in önüne geçmiş durumda.
Peki neden?
Tabii ki GPT-5’in bazı eksi yönleri de var. En belirgin dezavantajı, fiyatının oldukça yüksek olması. Ayrıca bazı alanlarda hâlâ iyileştirmeye açık noktalar mevcut.
Yine de genel tabloya baktığımda, GPT-5 beni fazlasıyla şaşırttı. Daha önce Gemini’nin bazı konularda üstün olduğunu söylerdim, fakat artık bu görüşümü tamamen değiştirdim.
Şu an için sıralamam:
1. GPT-5 – lmarena.ai liderlik tablosu da bunu destekliyor.
Gemini yeni sürümüyle belki bu farkı kapatabilir, ama şu an GPT-5 benim kullandığım en iyi yapay zekâ modeli.
Ancak GPT-5 çıktı ve son 5 gündür aktif olarak test ediyorum. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki: GPT-5, Gemini 2.5’in önüne geçmiş durumda.
Peki neden?
- Kod çözümleme ve yazma
GPT-4’te karmaşık kodları anlamak ve yazmakta bazı sınırlamalar vardı. O yüzden önce kodları Gemini’ye gönderip analiz ettiriyordum. Ancak GPT-5 ile durum tamamen değişti. Kod çözümlemede, hataları tespit etmede ve hatta doğrudan derlenebilir çıktılar üretmede GPT-5, Gemini’ye kıyasla çok daha iyi performans sergiliyor. - Halüsinasyon oranı
“Halüsinasyon” terimi, yapay zekânın gerçekte var olmayan bilgileri üretmesi anlamına geliyor. GPT-4’te bu sorun sık sık karşıma çıkıyordu. GPT-5’te ise 5 günlük test sürecimde böyle bir problem yaşamadım. Çıktılar hem tutarlı hem de güvenilir. - Doğallık ve samimiyet
Belki tuhaf gelebilir ama GPT-5, bir yapay zekâdan çok bir “konuşma arkadaşı” gibi hissettiriyor. Sohbet akıcı, karşılıklı mizah bile yapılabilecek düzeyde doğal. - Hız
GPT-4’ten GPT-5’e geçişte en çok hissedilen farklardan biri hız. Gemini’de uzun ve detaylı bir sorgu için 1 dakikaya yakın beklerken, GPT-5’te aynı içerik 10 saniyeden kısa sürede geliyor. Bu, kullanım deneyimini ciddi şekilde iyileştiriyor.
Tabii ki GPT-5’in bazı eksi yönleri de var. En belirgin dezavantajı, fiyatının oldukça yüksek olması. Ayrıca bazı alanlarda hâlâ iyileştirmeye açık noktalar mevcut.
Yine de genel tabloya baktığımda, GPT-5 beni fazlasıyla şaşırttı. Daha önce Gemini’nin bazı konularda üstün olduğunu söylerdim, fakat artık bu görüşümü tamamen değiştirdim.
Şu an için sıralamam:
1. GPT-5 – lmarena.ai liderlik tablosu da bunu destekliyor.
Gemini yeni sürümüyle belki bu farkı kapatabilir, ama şu an GPT-5 benim kullandığım en iyi yapay zekâ modeli.