GTA 6 Türkçe dil desteği hakkında bir mantık yürütme

MeReKGs67 35

Üstün
Selam,

Biliyorum, bu tarz konular çok açıldı, herkes de biraz yoruldu ama Take-Two'nun son açıklamalarından sonra aklıma yatan birkaç noktayı uzatmadan paylaşmak istedim.

Take-Two, GTA 6'nın çıkışında 13 dil olacağını ama zamanla başka dillerin de ekleneceğini (doğrudan "languages" yani çoğul ekiyle) açıkladı. Mantıken baştan planlanan diller zaten ilk 13'ün içine girmiştir. Sonradan bir dili ekleyeceklerse, bu ancak ortaya çıkan bariz talebe ve pazar potansiyeline göre yapılır; kimse talep görmediği bir dile sonradan bütçe ayırmaz.

Burada tabloyu lehimize çeviren durumlar çok net:
  • Talep: şu an küresel çapta organize olup dil desteği isteyen Türkçe ve Arapça dışında neredeyse hiçbir topluluk yok. Hatta bu çabasıyla IGN gibi küresel bir mecrada özel haber olan tek kitle biziz.
  • Satış sinyali: sektör kulislerinde konuşulan 200 bin civarı ön sipariş ve sadece Ultimate sürümün bile 100 bini aştığı bilgisi doğruysa ki Sercan Sülün'e göre öyle, Türkiye gibi bir pazar için bu akıl almaz bir rakam.
  • Take-Two'nun kendi stratejisi: şirket CEO'su Strauss Zelnick açık açık "Orta Doğu'ya yeterince hizmet vermedik, yerelleştirmeye yatırım yapmalıyız" dedi. Üstüne bir de PC pazarının artık satışların %50'sini bulduğunu belirttiler. Türkiye hem konsolda tam fiyattan bu kadar talep gösteren hem de PC tarafında devasa bir oyuncu havuzuna sahip bir ülke.
Kısacası veriler, talepler ve şirketin kendi söylemleri alt alta konulduğunda sonradan eklenecek diller arasında Arapça ve Türkçe en güçlü iki aday olarak öne çıkıyor. Tüm bunlara rağmen gidip talep olmayan alakasız dillere öncelik verirlerse cidden art niyet aramak gerekir.

Siz ne düşünüyorsunuz, Take-Two'nun bahsettiği bu "sonradan eklenecek diller" arasında Türkçeyi görebilir miyiz?

İnanmadığım tek nokta şu. Sercan Sülüne mail gelmiş mi? Gelmemiş mi? Önce onu paylaşsın bence. Ortada söylenti var ne mail nede görüşmeyle ilgili bir ip ucu var.

İnsan evladı gariptir. Kendini haklı çıkarmak için her türlü gerçeği eğip büker kendisine faydası olacak hale getirir. Bu konuda ise gündem yaratan, "önder" olan kitlelerin bütün paylaşımları manipülasyon odaklı geliyor. Aynı Aziz Yıldırım yaptığı gibi "konuşursam altında kalırsınız" "belgeleri açıklarsam altında kalırsınız" tarzı şeyler söylemek dışında hiçbir şey yapmıyorlar.

Ben GTA 6'ya Türkçe destek geleceğini düşünmüyorum. Çünkü Türkiye pazarının abartıldığı kadar büyük olduğunu düşünmüyorum. Hele hele 200.000 satış olduğu ve bunun 100.000 küsüünün Ultimate olmasına imkan vermiyorum çünkü dünyada satışların %90'ından fazlası Ultimate iken bizde %50-%50 gibi bir şey olması akla mantığa uymuyor. Ek olarak Türkiye PS mağazasını türkler dışında çok fazla milletin kullandığını da unutmadan geçmemek lazım.

Hele hele firmaların hissedar ve kullanıcılarına yönelik konuşmalarını birebir ciddiye alıp niyet okuması yapmak çok yanlış bir bakış açısı. Ne demelerini bekliyordunuz "hiç bir dile destek çıkarmayacağız" demelerini mi? Çıkartırız diyecekler ki toplumsal bir tepki almasınlar. İlla dil desteği gelecek ise ilk sırada olan zaten Arapça.

Konsol çözersem satın alırım ama PC çıkışını beklersem kesinlikle korsan oynarım. Türkçe gelecekmiş gibi de hissetmiyorum.

Türkçe alt yazı desteği gelmeyecek. Biz de korsan oynayacağız. Korsan oynamayan aklını bir sorgulasın.

İnanmadığım tek nokta şu. Sercan Sülüne mail gelmiş mi? Gelmemiş mi? Önce onu paylaşsın bence. Ortada söylenti var ne mail nede görüşmeyle ilgili bir ip ucu var.
Ne maili hocam anlayamadım? Benim bahsettiğim Sercan Sülün kendi videosunda söyledi. 100 bin satmış Ultimate versiyonu kendi söyledi. Yalan söyleyecek hali yok durduk yere veya kesin bilgi olmadan.

Ne maili hocam anlayamadım? Benim bahsettiğim Sercan Sülün kendi videosunda söyledi. 100 bin satmış Ultimate versiyonu kendi söyledi. Yalan söyleyecek hali yok durduk yere veya kesin bilgi olmadan.

Türkçe görüşmeleri için mail atmış Rockstar vs ilk başlarda öyleydi. Ayrıca 100 bini satışın dokümanı var mı? Sunmuşlar mı? Bende 500 bin satış oldu diyorum Ultimate olarak.

Gelse gelse PC'ye çıkarken gelir. Çıkışta Türkçe oynama hayalleriniz varsa gömün onları. Şu anda Dünya'nın en çok beklenen oyununa çıkışına 2 ay kala dil ekleme macerasına kimse girmez. Girilmez. Oyun zaten kaç kere ertelendi. Ben eminim stüdyoda developerları kırbaçlıyorlardır yetiştirsinler diye. Türkçe'nin T'si kimsenin aklına gelmez, kimse öyle bir risk almaz.

Türkçe alt yazı desteği gelmeyecek. Biz de korsan oynayacağız. Korsan oynamayan aklını bir sorgulasın.
Türkçe dublaj gelmedikten sonra dublajın tadı ayrı, altyazıyı zaten 2 haftaya bizim Türkler yama yapar çözer. 5 bin TL para değil, GTA 6 için online için verirdim veya FiveM.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…