her gün 10 kaşık Jacobs Monarch Gold granül kahve içiyorum. Genelde 3-4 kupaya bölerek içiyorum ama toplamda gün içinde 10 kaşığı buluyor. Artık bir alışkanlık haline geldi, bazen sırf bir şey içmek için bile kahve yapıyorum. Açıkçası kendimi kötü hissetmiyorum ama arada elim titriyor gibi oluyor ya da kalbim hızlı atıyor. Belki psikolojik, belki değil bilemiyorum. Uyku düzenim zaten pek düzenli değil, ama kahve içmeden uyanmak da zor geliyor. İnternette biraz araştırdım, granül kahvede çay kaşığı başına 60-80 mg arası kafein olduğu söyleniyor. Yani günlük 600-800 mg gibi bir kafein alıyorum sanırım. Normalin biraz üstü gibi görünüyor ama alışınca insan çok da fark etmiyor galiba. Bu kadar kahve tüketen başka var mı? Uzun vadede zararı olur mu sizce? Sınırı aşmış mıyım, yoksa vücut zamanla alışıyor mu?
Sürekli olarak kahve içmek vücudunuzun kafeine tolerans göstermesine ve etkisini kaybetmesine sebep olur bu yüzden daha fazlasını içmek istersiniz.
Ayda 1 veya 2 defa 3-4 gün kahve tüketmemeni öneririm. Bu sayede etkisi daha yüksek olur.
Granül kahvelerde kafein oranı çok değişkenlik gösterir fakat genel olarak vücutta emilimi yüksektir çünkü bildiğiniz kahvenin çekirdeğini suda çözdürüp içiyorsunuz.

Bahsettiğiniz etkilerin kahveyle bağlantılı olma ihtimali çok yüksek. Kafein tüketim günlük 1000-1500mg civarına çıkabiliyor, hem bu işin içinde olan birisi olarak hem bağımlısı sayılacak derecede seven birisi olarak fazlasıyla tüketiyorum. Biraz fazla kaçırdığımda aynı etkiler bende de oluyor. Yüksek kafein alımı seni kalp hastası yapmaz fakat belli başlı rahatsızlıkları tetikleyebilir veya daha kötüye götürebilir, özellikle kardiyovasküler rahatsızlıkları.

Günde mümkünse iki bardağa düşürün. Bunu bir atıştırmalık gibi içmeyin. Yani beyninizi dolu olunca, o stresi kahve içmekle atmayın. Ceviz, fıstık, badem(artık neyi seviyorsanız) küçük atıştırmalık tabakları ayarlayın. Bunu güne yayarak tüketin.

Atıyorum işe gittiniz ve 30 dakika sonra kahve içtiniz. Bunun tam tersini eve geldiğinizde 30-40 dakika sonra işlerinizi yapınca yapın. Bir nevi kahveyi kültüre çevirin, içmek için içmeyin. Keyfini yine alın. Daha iradeliyseniz bunu yukarıdaki arkadaşın önerisi gibi ya mevsime(kışa özel) ya da haftada 1-2 arkadaş buluşmasına özel kısıtlayın.

Bu arada yaz için soğuk kahve olayına da karşıyım. Tadından bağımsız bu ticaret hep dönsün diye uydurulan soğuk kahvelerden uzak durun. Yazın kahve tüketmeye ara verin. Vücudu da dinlendirmiş olursunuz.

Genelde Japon ve Çinlilerde bu çay merasimi şeylerine çok özenirim. Bizim ülkeye de böyle şeyler lazım. Haddinden fazla çay ve kahve tüketiyoruz.

Neyse onun dışında su tüketimini artırın. Çay, kahve gibi ürünler suyun vücuttan atacağı toksin miktarı kadar etkili olmazlar.

Ayrıca kalp dışında mideyi de çok yoran bir üründür. Mideniz hassas ise zaten fazla içmenize olanak tanımaz. Şekil A bende olduğu gibi. Yaş ile de etkisi var. Özellikle ben 23-25 yaş arasında başlayan ve biraz yaş aldıkça bu tarz gıdaların ne kadar rahatsız ettiğini fark ettim. Gençken vücut gerçekten bunların zararlarını daha hızlı yok edebiliyor.