Bana göre yetersiz. Hele ki Rust gibi oyunlarda arkada sekme açacaksan yetersiz kalır. 5 6 ay önce 32 GB aldım ben de.

Son düzenleyen: Moderatör:
2K çözünürlükte 16 GB RAM bugüne kadar hiçbir sorun yaşatmadı bana.
Sorun yaşatmıyor fakat sadece oyun oynuyorsanız, arkada veya yan ekranda başka bir işlem yapıyorsanız; Tarayıcı, Discord vb. işte o zaman fark yaratıyor hocam. 2 gün önce 32 GB'a yükselttim merak ettim RAM kullanımı takip ettim. Sadece oyun çalışırken çok nadiren 16 GB üstüne çıkıyor fakat dediğim gibi yan işlemler varken özellikle video izleme, çok sekmeli bir tarayıcı, Discord üzerinden yayın vermek veya izlemek gibi durumlarda 20-22 GB'a kadar çıkıyor RAM kullanımı.

Bende Windows 11 sıfır disk belleği ile 22 GB RAM kullanıyor. Neden bundan bahsediyorum; disk belleği kullanmaya başladığında SSD diske sürekli yazma yapacak. SSD disklerin yazma limiti var. Bir süre sonda disk kapasitesinin düşmeye başladığını göreceksin. SSD kontrolcüsü hata veren, yanan kısımları kapatarak kapasiteyi düşürecek. Düşük RAM almayı planladığına göre düşük yazma limiti olan bir SSD disk seçeceğini düşünüyorum. Düşük yazma limiti olan SSD diskler daha ucuz. RAM tarafında tasarruf ederken disk ömrünü bitireceğin için bir süre sonra yeni SSD alacaksın. Bu bilgiye göre değerlendirmeni yap. 12.000₺ civarında 2x16 GB RAM bulabilirsin. SSD fiyatları da az artmadı.

İleride yükseltmem zor gibi gözüküyor, o yüzden 1x16 yerine 2x8 daha mantıklı geliyor, bazı kişiler standart 32 diyor ama AAA oyunlarla işim yok, sadece FPS oynuyorum.

FPS oyunlarında bile şahsen 24 GB ve üstü kullanılması gerektiğini düşünüyorum. 16 GB DDR3 sistemlerde fazla kalıyordu ama yeni sistemlerde yetersiz. Şahsen 40 GB RAM'i sonuna kadar kullandığım oluyor.

2K native kullanıyorum, 3A oyunların büyük çoğunluğunu deneyimledim, ne stutter gördüm, ne de bellek taşması.