Makaleler
104
Yer
İstanbul
Aşağıdaki yorum Proxmox YouTube videosuna geldi. Orada kalmasın diye burada da paylaşıyorum.

Hackintosh kullanmak isteyenler için kullanışlı bir senaryo değil. Ben AMD bir makinema Hackintosh kurmuştum ancak docker çalışmıyordu (çalıştırabilirm ama çok fazla sorunlu idi). Yazılımcı olduğum için Docker'a ihtiyacım vardı ve şöyle bir serayo kurguladım.

Host makinesını Ubuntu server kurdum (bunu antiX ile de yapabilirsiniz. Buradaki amaç en az kaynağı kullanmak)

Ubuntu server içerisine QEMU ile bir macOS kurdum. GPU passthrough yaptım. Burası sıkıntılıydı çünkü ASUS B550 anakartım çift ekran kartı destekliyordu ama hardware grup yapamıyordum. Patchli kernel kullandım. Sanal makine çalıştığında GPU Switch yapabilmesi için küçük bir Shell script ekledim. (ekran kartını pasladğım vm boot ettiğinde ekran kartı ona Pass ediliyordu. Kapatıldığında ise host makinesına) ardından host makineye Cockpit kurdum (Cockpit Project) bu sayede web arayüzü ile cep telefonundan bile sanal makineları kullanabilir hale getirdim. Bu sayede macOS ortamında sanal çalışırken aynı anda kurduğum diğer Linux sanal makinelarımda geliştirme ortamlarımı kurabildim.

VM’lerin yedeklerini almak çok kolay oldu. Host makinedan yedek qcow dosyasını yedeklemem yetiyordu.

Ve tabii ki bunların hepsi tek bir makineda vnc gibi uzaktan bağlantı arayüzü ile değil %100 native olarak GPU üzerinden bağlantı. Spice gibi bağlantı arayüzlerini denedim ancak onlarda da gecikme problemi oluyor. Kaliteli ama gecikme oluyor.

Hatta bir de Pop!_OS kurdum ve ona da ilkinci bir ekran kartını pasladım. Ekranların birisinde Pop!_OS diğerinde Hackintosh çalışıyordu. Tabii ki mouse la ve klavye ile geçiş olmuyordu (istenilire bunlarda yapılabilir) çünkü aynı host makinesında tamamen farklı ortamlarda çalışıyorlardı.

Proxmox çok kaynak tüketiyor. Fazla kısıtlama var. Amaç en az kaynak tüketen makineda ve aynı makineda farklı sanallaştırmaları yapmak. Bu şekilde 2.5 yıldır sorunsuz Hackintosh’u kullandım. antiX Linux ile yapmayı planlıyordum ki MacBook almaya karar verdim. antiX Linux gerçekten çok az kaynak tüketiyor. Hele ki windowmanager’i filan da kaldırır tamamen terminalde çalışırsanız süper bir sanallaştırma ortamı oluşur. Ne kadar az host makine kaynak tüketimi olursa o kadar iyi.

Proxmox, sadece QEMU için arayüz sunuyor. Herhangi bir linux dağıtımıyla da rahatlıkla çalışabilir QEMU.
Qubeos ile işlemler yapıldığından sanal makineler gpuyu kullanıyor mudur hocam?

Proxmox, sadece QEMU için arayüz sunuyor. Herhangi bir linux dağıtımıyla da rahatlıkla çalışabilir QEMU.
Qubeos ile işlemler yapıldığından sanal makineler gpuyu kullanıyor mudur hocam?