Halihazırda Arch Linux kurulu sisteme dual boot nasıl yapılır?

Ethem Efe 88

Üstün
Yer
KKTC | Gazimağusa
Esenlikler,

Bir süre önce benzer bir konu açmıştım. Birkaç bilgili kişi yazmıştı bir şeyler; ancak inanın fazla karışık geldi. Birisi Wiki üzerinden yüzlerce sayfa açıklaması olan bir kaynak atmışken, diğer kişi daha basitçe anlatmıştı. Çok fazla yöntem olduğunu görünce vazgeçmiştim.

Ancak açıkçası yapmak istiyorum. Genel olarak çok ihtiyacım olmuyor ama gerektiğinde de kullanmak istiyorum. Ortalama 200-250 GB ayırabilirim. Windows 11 LTSC kurulu bir sistem nasıl yapabilirim? Mevcut sistemi silmek istemiyorum. Direkt Windows üzerinden kurulum yapmanın daha kolay olduğunu biliyorum; fakat sistemde oldukça fazla ayarlama yaptım. O yüzden mümkünse mevcut düzeni bozmadan buradan yapmak istiyorum. Olabildiğince basit anlatırsanız sevinirim.

Şimdiden teşekkürler.

@LeoTheLinuxEnthusiast6610

Sisteminizde birden fazla disk var mı, yoksa tek SSD'de mi dual boot yapacaksınız?

Bootloader olarak Limine kullanıyorum sanırım? İkisini de aşağıya bırakıyorum. Eki Görüntüle 275375

Eki Görüntüle 275376
Demek CachyOS ve Limine bootloader kullanıyorsunuz. O halde Btrfs bölüntünüzü bir miktar küçültüp yanına Windows kurulumu yapabilirsiniz, sorun yaşayacağınızı pek sanmıyorum.

Alanı ayırdıktan sonra Windows kurarken o oluşturduğunuz boş alanı seçerek kurulum yapacaksınız. Kurulumdan sonra eğer her açılışta Windows'a geçmek için boot menüsüne girmek istemiyorsanız CachyOS'teyken sudo limine-scan komutuyla Limine'a Windows Boot Manager girdisini ekleyebilirsiniz.

Btrfs bölüntüsünü küçültmek için CachyOS veya Ubuntu ISO'su ile boot edip GParted kullanabilirsiniz. Fakat öncesinde sudo btrfs filesystem usage / komutu ile ayrılmamış disk alanını ("Device unallocated") kontrol edip gerekirse sudo btrfs balance start -dusage=50 -musage=50 / komutu ile temizlik işlemi yapmanızı öneririm. Çünkü eğer yeteri kadar ayrılmamış disk alanı yoksa boş alan olsa bile küçültme işlemi başarısız olabiliyor.

Teşekkür ederim bilgiler için, ancak konuda belirttiğim gibi çok anlayamıyorum dediklerinizi :/ Daha basit bir şekilde adım adım anlatma şansınız var mı, sorun olmazsa? Veya basitçe anlatan bir tutorial da olabilir.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…