EFT/Havale ve 3 adet destekli ATM'si ile elbette Enpara. Ancak kesintileri dert etmiyorum, finansal özgürlüğümü yakalayan biriyim diyorsan verdiği hizmet ve yeni arayüzü ile kesinlikle İş Bankası derim.

İş Bankası ziraat arasından hangisini önerirsiniz.
Ben ikisinide açardım. Kullandığım bankalar aşağıda:
  • Enpara (ana bankam)
  • Papara ve Nays (Cashback)
  • İş Bankası
  • Ziraat
Ben minimum bir adet özel bir adet devlet bankası kullanmanızı öneririm.

İş Bankası çok iyi hizmet verir. İnternet bankacılığı ile sunduğu nimetler ile sırtınız yere gelmez. Hatta alt kuruluşu olan Nays ile de Casback'lerden faydalanırsınız.

Ziraat ise devret dairelerinde, harç yatırma vs. gibi işlemlerde yardımcı olur. Kırsal kesimde ATM'leri İş Bankasına nazaran daha çok olur.

Ben ikisini de açardım. Kullandığım bankalar aşağıda:
  • Enpara (ana bankam)
  • Papara ve Nays (cashback)
  • İş Bankası.
  • Ziraat
Ben minimum bir adet özel bir adet devlet bankası kullanmanızı öneririm.

İş Bankası çok iyi hizmet verir. İnternet bankacılığı ile sunduğu nimetler ile sırtınız yere gelmez. Hatta alt kuruluşu olan Nays ile de Cashback'lerden faydalanırsınız.

Ziraat ise devret dairelerinde, harç yatırma vs. gibi işlemlerde yardımcı olur. Kırsal kesimde ATM'leri İş Bankası'na nazaran daha çok olur.

Benim Garanti BBVA mevcut kullanıyorum gayet güzel bulunduğum yerde hem ziraat hem de İş Bankası ATM'si mevcut ayrıca ziraatin ekstra PTT ile anlasmasi sayesinde PTT atmside ziraate uygun yani bilemedim şimdi özel bankam var İş Bankası açmaya gerek var mı diye düşünüyorum.

Benim Garanti BBVA mevcut kullanıyorum gayet güzel bulunduğum yerde hem ziraat hem de İş Bankası ATM'si mevcut ayrıca ziraatin ekstra PTT ile anlasmasi sayesinde PTT atmside ziraate uygun yani bilemedim şimdi özel bankam var İş Bankası açmaya gerek var mı diye düşünüyorum.
Memnunsanız kullanmayın hocam zaruri değildir.

Banka seçiminde belirli başlı kıstaslarınız olmalı. Örneğin bir belde ilçede yaşayıp sadece Denizbank ATM'si olan bir yerde Garanti açmayı istemek saçma olur.

Benim en önemli kıstasım Havale/EFT ücreti ödemek istemememdi. Bunu Enpara ile çözdüm. E heryerde QNB, TEB vs. ATM'si yok, ilk öneriniz ile çelişen bir öneri yapıyorsunuz diyebilirsiniz. İşte bu durumda o havale/eft ücretinin olmaması büyük kolaylık sağlıyor.

Bunun yanında pasaport harcı için 2km yürüyüp PTT aradığım günü ise Ziraat kullanmanızı istememe bağlıyorum. O gün Ziraat hesabım olsaydı o yolu yürümeyecek, direkt Enpara'dan fast ile Ziraat'e aktarıp, o devlet dairesinde ödememi direkt yapabilecektim gibi.

Kıstaslarınızın ne olduğunu belirleyip, bankanızı da ona göre seçin.

Önerilen çoğu bankayı ve dijital cüzdanı kullanmış birisi olarak şöyle bir yüzeysel karşılaştırma yapabilirim:

Papara

- 2023'e kadar çok güzel cashback programları vardı diyebilirim, YouTube ve Spotify'da yarı yarıya cashback veriyordu ancak günümüz koşullarında cashbackleri için kullanılabilir bir fintech şirketi değil.

- Eğer sizin için havale/eft ücreti önemliyse bunu cüzdan olarak kullanabilirsiniz. Net emin olmasam da eğer hesabınıza 5.000 tl birden gelince belli bir kesinti yapıyordu.

Öne çıkan özellikleri:

Cashbackleri anında yatıyor ve iade taleplerini çok hızlı işliyor. Havale ve eft ücreti yok.

Nays

Cashback için en ideal kart diyelim. Neden mi? Çünkü İş Bankası'nın adı altında hizmet veriyor ve bu da bir güven sağlıyor. Sipay, popypara gibi şirketlere yönelmeyi bu açıdan uygun bulmuyorum.

Kullanıcılarının para gönderme ve alma işlemlerini yapabilmeniz için İş Bankası müşterisi olmaya zorlanıldığı söylemi var, yüksek ihtimalle doğrudur. Ben zaten İş Bankası müşterisi olduğum için görüntülü görüşmeye gerek kalmadan sadece kimliğimi taratıp müşteri olabilmiştim.

Öne çıkan özelliği ise cashback programları. Ama Papara'ya kıyasla cashbackler hesabınıza 3 gün sonra yatırılıyor.

Ziraat Bankası

Eğer ileride kamuda çalışacaksanız veya devlet dairelerine ödeme vs. yapacaksanız -ki mutlaka işiniz düşer- mutlaka müşteri olun derim. Atm ağı sayesinde bizzat Ziraat Bankası'nın atmsi olmasa bile mevcut diğer kamu atmlerinden işlem limitleri dahilinde para yatırıp çekebilirsiniz.

Ben de çoğunluğun yaptığı gibi telefondan müşteri oldum. Beş dakika ya sürdü ya sürmedi hemen açıldı. "Öne çıkan özelliği var mı?" derseniz sanırım pek yok. Süper şubeye özel havale eft masraflarında %50 indirim yapılıyor. Bir de devlet işlerinde, ödemelerinde ve burs alımlarında vs. kolaylık oluyor.

İş Bankası

Telefon bankacılığında belli aralıklarla yeniliğe giden, müşteri hizmetlerine çok sürmeden hemen bağlanabildiğiniz bir banka. Atmleriyle de öne çıkıyor, 1 kere bile bozulduğuna şahit olmadım. Belli bir yaş aralığındaysanız bankamatik genç kart gönderiliyor ve güzel avantajları var. Buradan detaylara bakabilirsiniz.

Bu saydıklarımdan hepsini kullandım, hala daha kullandıklarım arasında ise İş Bankası ve Nays var. İş Bankası + Nays güzel bir kombinasyon bence.

Genel bir öneride bulunacak olursam, annen ya da baban -hangisinden harçlık alıyorsanız- hangi bankayı kullanıyorsa o bankanın müşterisi olup bir de Nays veya duruma göre Papara'yı cashbackleri için kullanabilirsiniz. Bunu yapmanız size para gönderme/alma işlemlerinde kolaylık sağlar. Ki eğer ekstra bir şey yapmayacaksanız bankaların çoğunda aynı özellikler var.

Esenlikler dilerim :)