8 GB olanını kullanıyorum assasin Creed Shadow'da 70-80 FPS verdi high ayarda 60a düşüyor karttan soğuttu oyun beni.

Evet 8 GB olanını kullanıyorum 1080 high 5.5GB VRAM kullanıyor ama assasin Creed Shadow'da 60FPS gördüğüm için satmayı düşünüyorum.

i7 13700K kullanıyorum. Bütceden önce hangi kart mantıklı bir şekilde bütceyi ayarlamayı düşünürüm.

Assassin's Creed oyunları AMD kartlarda daha optimize çalışıyor. RX 9000 serisinden bir kart alabilirsin.

RTX 5090 alın o zaman hocam. 4060 Ti'den 4070S'e falan geçseniz ne fark edecek sanki. En az 4080 Super seviyesi bir şey almalı, bir getiri bekliyorsanız tabii.

Assassin's Creed oyunları AMD kartlarda daha optimize çalışıyor. RX 9000 serisinden bir kart alabilirsin.
Tam tersi AMD için AC Shadows hiç de uygun bir oyun değil. Güncel Ubisoft oyunları Star Wars, Avatar ve son çıkan AC eski nesil konsollara çıkmıyor. AC Shadows'da ise RT açık olarak geliyor. Elbette sadece saklanma alanında açık bırak gibi bir ayarı var. Bu RT ayarını sadece görsellik değil diğer alanlarda da kullanacaklar. Maalesef son çıkan 9070 serisinin de RT performansı halen kötü durumda. Büyük ihtimalle sonraki nesil RT odaklanacaklar.

Fiyat olarak gerçekten ideal, FSR4 donanım odaklı yapmaları çok iyi. Ama RT konusu artık sadece Nvidia ile kalmıyor, Microsoft'da bu tarafa yatırım yapıyor. Kendi aralarında donanım anlaşması dersin bir şey diyemem. AMD bu konuda atılım atmadığı sürece, güncel oyun oynayan birine AMD önermem. RT içermeyen çok oyunculu oynuyorsanız alın geçin.

Bu arada AC Shadows için doku ayarını ortaya almanızı öneririm. Ubisoft tam olarak VRAM tüketimini göstermiyor. Ayarda da belirttiği üzere Yüksek üstü dokularda 12 GB VRAM ve üstünü öneriyor. Orta ayara alıp, RT ayarını da düşürürseniz sorun kalmaz. Ayrıca gölge ayarı da sorunlu, onu da orta alıp DLSS ve FG ile ben 4060 ile 100 FPS civarında oynuyorum. Çünkü gölge ayarı da VRAM artırıyor. Bu ayarlarla menü vb. geçişlerinde sorun yaşamadan oynuyorum.

2025-03-27_22-45.webp

2025-03-27_22-45_1.webp

Kişisel düşüncem şimdilik bekletin. İleride fiyatlara göre 5070S, Ti artık hangisi daha iyiyse onlardan biri alınır.

VRAM konusunda Nvidia'ya ben de kızgınım. Ama RT performansı işin içine girince, maalesef uygun fiyatlı ve yüksek VRAM var diye direkt AMD önermek bana saçma geliyor. Eskiden de böyleydi ekran kartını VRAM göre satarlardı. Bir bakardın atıyorum AMD tarafında HD6330 3 GB(salladım, Nvidia tarafında daha kötü bir kart öneriyorlar gibi düşün) VRAM, ama HD 6570 2 GB VRAM diye tercih edilmiyordu gibi. HD 6570 malum ekran kartı satın alma rehberindeki sayılardan da anlayacağınız gibi daha iyi bir karttı. Bu olay bence şu anda Nvidia için geçerli, VRAM'dan bağımsız oynadığınız oyun ne istiyor sizden ona bakmak lazım.

Ayrıca Ubisoft optimizasyonda çok kötü de olmasa, aynı AC3 döneminde olduğu gibi grafikleri yükselttikleri ilk AC bu oyun. O yüzden bolca sorun olacak. AC3 dönemini hatırlayanlar Boston şehrine girince bilgisayarlar can çekişirdi. Oyun 10-20 FPS çalışırdı. Halen o sorunları çözemediler. Çünkü AC1 beri gelen motor için AC3, Black Flag, Rogue oyunlarında da kullanılan post efektler uyumsuzdu. AC Unity ile ışıklandırma temelli dokulara geçmişlerdi. O oyunda etraftaki NPC çokluğu ve tüketicinin yeni donanıma geçiş sürecinde olduğundan patladı.

Son düzenleme:
Tam tersi AMD için Assassin's Creed Shadows hiç de uygun bir oyun değil. Güncel Ubisoft oyunları Star Wars, avatar ve son çıkan AC eski nesil konsollara çıkmıyor. Assassin's Creed Shadows'da ise RT açık olarak geliyor. Elbette sadece saklanma alanında açık bırak gibi bir ayarı var. Bu RT ayarını sadece görsellik değil diğer alanlarda da kullanacaklar. Maalesef son çıkan 9070 serisinin de RT performansı halen kötü durumda. Büyük ihtimalle sonraki nesil RT odaklanacaklar.

Fiyat olarak gerçekten ideal, FSR4 donanım odaklı yapmaları çok iyi. Ama RT konusu artık sadece NVIDIA ile kalmıyor, Microsoft'da bu tarafa yatırım yapıyor. Kendi aralarında donanım anlaşması dersin bir şey diyemem. AMD bu konuda atılım atmadığı sürece, güncel oyun oynayan birine AMD önermem. RT içermeyen çok oyunculu oynuyorsanız alın geçin.

Bu arada Assassin's Creed Shadows için doku ayarını ortaya almanızı öneririm. Ubisoft tam olarak VRAM tüketimini göstermiyor. Ayarda da belirttiği üzere yüksek üstü dokularda 12 GB VRAM ve üstünü öneriyor. Orta ayara alıp, RT ayarını da düşürürseniz sorun kalmaz. Ayrıca gölge ayarı da sorunlu, onu da orta alıp DLSS ve fg ile ben 4060 ile 100 FPS civarında oynuyorum. Çünkü gölge ayarı da VRAM artırıyor. Bu ayarlarla menü vb. geçişlerinde sorun yaşamadan oynuyorum.

Kişisel düşüncem şimdilik bekletin. İleride fiyatlara göre 5070s, Ti artık hangisi daha iyiyse onlardan biri alınır.

Ayrıca Ubisoft optimizasyonda çok kötü de olmasa, aynı AC3 döneminde olduğu gibi grafikleri yükselttikleri ilk AC bu oyun. O yüzden bolca sorun olacak. AC3 dönemini hatırlayanlar boston şehrine girince bilgisayarlar can çekişirdi. Oyun 10-20 FPS çalışırdı. Halen o sorunları çözemediler. Çünkü AC1 beri gelen motor için AC3, Black Flag, Rogue oyunlarında da kullanılan post efektler uyumsuzdu. AC Unity ile ışıklandırma temelli dokulara geçmişlerdi. O oyunda etraftaki NPC çokluğu ve tüketicinin yeni donanıma geçiş sürecinde olduğundan patladı.

Star Wars testinde 9070 performansı 5070'ten iyi çıkıyor?

Desktop Screenshot 2025.03.27 - 22.45.42.77.webp

Star Wars testinde 9070 performansı 5070'ten iyi çıkıyor?

Eki Görüntüle 135711
Değerlerden bağımsız bahsettiğim şey RT kaynaklı takılmalar. Oyun RT yüzünden menüden dönerken veya 30 FPS kilitli ara sahnede bile kasıyor. Elbette bunu VRAM'de neden oluyor. Ama bahsettiğim gibi Ultra oynamak istiyorsa AC Shadows'da RT çok fark oluşturuyor. Ben sadece yerleşim yerinde RT kullanabiliyorum. Zorunlu kapatmaya da izin vermiyor. Yoksa 5070 ham performansından iyidir ona lafım yok.

RT farkını hatta şöyle diyeyim, büyük ihtimalle DLSS, FSR'dan daha çok söveceğiz. Oyunda RT açık değilken kapalı alanlar aşırı karanlık, bunu hatta Ambient Occulision kısıp denedim fayda etmiyor. Firmaların yeni bel bağlayacağı şeyin net olarak RT olacağını düşünüyorum. UE engine falan lumen gibi şeyler var. Onların da FPS katili olduğunu ve büyük ihtimalle ona rağmen oyun geliştiricilerinin bu kolaylıklardan dolayı iyice tembelleşeceğini düşünüyorum.

AMD'den de bu FSR4 test dönemini iyi geçirip, sonraki kartlarda RT odaklanmasını umut ediyorum. Bence o yönde de ilerleme olacak. Nasıl 5070 ara ürün veya yeni bir ayar için testse, maalesef 9070'ler de FSR4 için test kartı olarak kalıyor. Burada yine seçim kullanıcıya kalmış. Ben kendi naçizane düşüncelerimi belirtiyorum.

Bence 4060 Ti ile bu 9070 ve 5070'leri atlayıp, sonraki kartlara bakması çok daha mantıklı olacaktır. Yukarıda attığım ayarları kısarak 4060 Ti 8 GB VRAM ile oyunu rahatlıkla takılmadan oynayabilir. Yani böyle 20K-30K olsa AMD önerenlere bir şey demezdim. Ama elimde 4060 ve üstü bir kart olsa yeni kartlara şahsen geçmezdim.

Değerlerden bağımsız bahsettiğim şey RT kaynaklı takılmalar. Oyun RT yüzünden menüden dönerken veya 30 FPS kilitli ara sahnede bile kasıyor. Elbette bunu VRAM'de neden oluyor. Ama bahsettiğim gibi Ultra oynamak istiyorsa Assassin's Creed Shadows'da RT çok fark oluşturuyor. Ben sadece yerleşim yerinde RT kullanabiliyorum. Zorunlu kapatmaya da izin vermiyor. Yoksa 5070 ham performansından iyidir ona lafım yok.

RT farkını hatta şöyle diyeyim, büyük ihtimalle DLSS, FSR'dan daha çok söveceğiz. Oyunda RT açık değilken kapalı alanlar aşırı karanlık, bunu hatta ambient occulision kısıp denedim fayda etmiyor. Firmaların yeni bel bağlayacağı şeyin net olarak RT olacağını düşünüyorum. UE Engine falan lumen gibi şeyler var. Onların da FPS katili olduğunu ve büyük ihtimalle ona rağmen oyun geliştiricilerinin bu kolaylıklardan dolayı iyice tembelleşeceğini düşünüyorum.

AMD'den de bu FSR4 test dönemini iyi geçirip, sonraki kartlarda RT odaklanmasını umut ediyorum. Bence o yönde de ilerleme olacak. Nasıl 5070 ara ürün veya yeni bir ayar için testse, maalesef 9070'ler de FSR4 için test kartı olarak kalıyor. Burada yine seçim kullanıcıya kalmış. Ben kendi naçizane düşüncelerimi belirtiyorum.

Bence 4060 Ti ile bu 9070 ve 5070'leri atlayıp, sonraki kartlara bakması çok daha mantıklı olacaktır. Yukarıda attığım ayarları kısarak 4060 Ti 8 GB VRAM ile oyunu rahatlıkla takılmadan oynayabilir. Yani böyle 20K-30K olsa AMD önerenlere bir şey demezdim. Ama elimde 4060 ve üstü bir kart olsa yeni kartlara şahsen geçmezdim.

Ee sonuç? 9000 serisi Ubisoft oyunlarında daha yüksek FPS veriyor. Yanlış bilgi yok burada. Takılmalardan bahsettiğinizi hatırlamıyorum. RT performansı daha kötü bu yüzden daha düşük performans veriyor demişsiniz.

Bak mesela bir örnek daha. 7900XTX'in RT performansı 9070XT'den kötü. RT açık olduğu zaman 9070xt>7900XTX çıkıyor. Ona rağmen aynı ayarlarda 7900XTX performans olarak 5070 Ti'den iyi çıkmış.

Desktop Screenshot 2025.03.27 - 22.59.25.60.webp

Desktop Screenshot 2025.03.27 - 22.58.42.95.webp

Ee sonuç? 9000 serisi Ubisoft oyunlarında daha yüksek FPS veriyor. Yanlış bilgi yok burada. Takılmalardan bahsettiğinizi hatırlamıyorum. RT performansı daha kötü bu yüzden daha düşük performans veriyor demişsiniz.
Yüksek FPS veriyor demedim. RT performansından dolayı testler doğruluğu kanıtlamıyor. Kendi fikrinizi haklı çıkaracağım diye bir şeyler demiş gibi göstermeyi bırakın lütfen.

AC Shadows bu arada görsel olarak daha detaylı, Star Wars değil de AC Shadows kıyaslama videosu bulursanız kıyaslamanızı da kabul edeceğim. Benim amacım burada Nvidia savunmak değil. RT'nin artık kapatılabilir bir ayar olmadığını hatırlatmak. Dediğim gibi firma savunuyor gibi görünüyor olabilirim. Ama AMD'nin sırf fiyatı uygun ve VRAM yüksek diye de önerilmesini saçma buluyorum.