199

Bilgin
Makaleler
10
Bayağıdır düşünüyorum bunu. Türkiye'de okusam diplomanın bir değeri olmayacak, ayrıca işsizlik problemleri almış başını gidiyor.

Yurt dışında hangi ülkede okumak mantıklı olur? Mühendislik okuyacağım. YKS'ye girecek miyim? Oranın kendi sınavlarını mı olacağım? Bilen kişi varsa aydınlatabilir mi?

Bayağıdır düşünüyorum bunu. Türkiye'de okusam diplomanın bir değeri olmayacak, ayrıca işsizlik problemleri almış başını gidiyor.

Yurt dışında hangi ülkede okumak mantıklı olur? Mühendislik okuyacağım. YKS'ye girecek miyim? Oranın kendi sınavlarını mı olacağım? Bilen kişi varsa aydınlatabilir mi?

Üniversitenin iyisi kötüsü olmaz ama

Türkiye'de okusan diplomanın değeri olmayacak diye bir şey yok. Yurt dışında alacağın diplomanın da Türkiye'de ekstra bir değeri yok. Yurt dışında okunacak üniversite eğer yurt dışında yaşanılmak isteniyor ise mantıklıdır orada okuyup döneceğim diyorsanız da gerçekten bir elin parmağını geçmeyecek üniversiteler dışındaki şu an Türk öğrencilerin %99'unun gittiği üniversitelerin ülke içinde pek bir albenisi kalmadı. Hatta işveren gözünde burada okul kazanamamış baba parası ile okumaya gitmiş gibi bakıyorlar artık.

Kısaca yurt dışında yaşayacağım diyorsanız mantıklı, 3-4 sene yurt dışını tecrübe edeyim diyorsanız yine mantıklı ama ülke içinde iş bulma için hiçbir mantığı yok. İkinci paragrafınızdaki sorulara gelirsek ise gideceğiniz ülkeye, bölüme göre değişen şeyler. Bunları kendiniz araştırıp bulmanız en sağlıklısı.

İtalya/İspanya/Portekiz/Almanya/İskandinavya/Polonya kurtarır.
Aralarında okul harcı en ucuz olan Almanya. En imkansız olan yer İskandinav ülkeleri.
Mühendislik için Almanya/Polonya/İngiltere her daim bir adım önde olan ülkeler Avrupa'da.

Türkiye'de okusan diplomanın değeri olmayacak diye bir şey yok.
Repütasyonu düşük okuldan mezun olursa değeri düşük olacaktır hocam, onu diyor konu sahibi.

Bulgaristan düşünebilirsin, kültür şoku vs. yaşamazsın. Hemde EU geçerli diploman olur, ODTU cs'den mezun olup olası bir savaş doneminde adam senin diplomanı saymama hakkına sahip. Ama belirteyim, parayla diploma almış olursun, eğitimsel açıdan artısı yok Türkiye'ye oranla.

Almanya veya Polonya kurtarır BG harici.

Repütasyonu düşük okuldan mezun olursa değeri düşük olacaktır hocam, onu diyor konu sahibi.

Ben genel olarak ülke içindeki diplomaları değersiz gördüğü şeklinde yorumladım. Dediğiniz gibi olsa da zaten ülke içinde iyi üniversite kazanamayacağını düşünen birisinin kalburüstü yabancı bir okulda da yapabileceğini düşünmek bence biraz optimistik bir bakış açısı olur.

Polonya'da okuma. Avrupanın türkiyesi orası. Ayrıca yeni seçim oldu. Başkanları bizim reis gibi.