dacar1010

Yetkin
Merhaba, açtığım önceki konuda GTX 1650'nin sadece %40 civarlarında kullanıldığından ve eski oyunları bile güzel performansla oynayamadığımdan bahsetmiş, @Oreki ve @106 hocalarımın yardımıyla Throttling yüzünden olduğunu anlamıştım.
Mafia: Definitive Edition oynarken, 20 FPS aldığımı fark ettim. Oysaki, monitörü kapatıp laptoptan oynayınca daha iyi performans alıyorum. Sebep, HDMI kablosu kullanmam olabilir mi? Sadece 60 Hz aktarabildiğini duydum. DP kablosu almam sorunu düzeltirse, öyle yapacağım.
NOT: Laptopta sadece HDMI girişi var, adaptör alsam güzel performans alır mıyım?

İşlemci ile ilgili durmuyor. HDMI da dahili olana bağlı olduğundan direkt harici kullanamıyor. Type-C to DP ile iyi olur ama görüntü desteği varsa.
Galiba var öyle bir çıkış, tam emin olamadım. Yarın cihazın modeline bakacağım, çok teşekkür ederim Yener Abi.

Yok hocam direkt cihazın geneli için dedim o durumu, 45W 50W limit zaten işlemci throttle yaşıyor büyük ihtimalle.

Speed Shift epp aç ve 128 değerini 0 yap, C1e ve SpeedStep tiklerini kaldır ve kaydet. FIVR sekmesini de SS at.
Hocam sıkıntı olmaz değil mi? Program, CPU'ya kalıcı hasar verebileceğini söylüyordu.

@Yener K hocam işlemci sebebiyle bir performans düşüklüğü var zaten cihazda, atılan SS üzerindeki limits sekmesi bunu anlatıyor bize. Bu işlemci limitleri kaldırılırsa HDMI bağlandığında performans düşüklügü yaşanmaz ama.

HDMI yerine dediğiniz gibi Type-C ile görüntü çıkışı alabilirse düzelebilir o bahsedilen sorun. Direkt NVIDIA üzerinden görüntü alınacağı için limit durumları da bayağı bir etkisini kaybedecek haliyle.

Hocam sıkıntı olmaz değil mi? Program, CPU'ya kalıcı hasar verebileceğini söylüyordu.

Herhangi bir sorun olmaz.

Yok hocam direkt cihazın geneli için dedim o durumu, 45W 50W limit zaten işlemci throttle yaşıyor büyük ihtimalle.

Speed Shift epp aç ve 128 değerini 0 yap, C1e ve SpeedStep tiklerini kaldır ve kaydet. FIVR sekmesini de SS at.
Dediğiniz ayarları yapıp oyunu açınca birden sabit 60 FPS almaya başladım, GPU da %80 kullanılmaya başlandı ama birkaç dakika sonra eski hâline döndü. Sıcaklıkla ilgili olabilir mi?

1717478551197.webp

@Yener K hocam bu kablo olur mu?

Son düzenleme:
Monitörün ekran kartına hiçbir etki edemez önce onu belirteyim. Yani oyunu aç, monitörün fişini çek, ekran kartı yine tam güçte işlemeye devam eder. Dolayısıyla monitörde veya laptop monitöründe göreceğin FPS değerleri eğer çözünürlük aynı ise FPS de aynı olur.
Kablo mevzusunda ise kablodan dolayı sadece parazit, düşük Hz veya gecikme yaşayabilirsin, FPS değişmez. Onun için de DP gerek yok, ekran kartının HDMI versiyonu ne ise bilinen markanın aynı versiyon HDMI kablosunu al. Ben mesela HDMI 1.4 kabloyu 4K TV'de kullanınca gecikme oluyordu, ekran kartı desteklediği için HDMI 2.1 8K kablo aldım Codegen marka garanti olsun diye, çatır çatır HDR ile birlikte gecikmesiz oynatıyor.

Laptoplarda durum biraz farklı. Eğer çıkış harici GPU'ya bağlıysa ve harici monitör takılırsa yine harici GPU kullanılır. Konu sahibi arkadaşta ise maalesef dahili olana bağlı. Bu durumda yine oyunu açarken seçmek gerebiliyor.

Laptoplarda durum biraz farklı. Eğer çıkış harici GPU'ya bağlıysa ve harici monitör takılırsa yine harici GPU kullanılır. Konu sahibi arkadaşta ise maalesef dahili olana bağlı. Bu durumda yine oyunu açarken seçmek gerebiliyor.
Seçiyorum Yener Abi, grafik ayarlarından yüksek performans modunu seçiyorum ama yine de CPU kullanılıyor.

@dacar1010 evet, maalesef yine dahili üzerinden çalışır. Tam olarak harici gibi olmaz.
Monster Destek'e e-posta attım, cihazın HDMI girişinin GPU'ya bağlı olduğunu söylediler. Ekran kartı sürücülerini temiz kurulumla yüklememi istediler, hiçbir şey değişmedi.

@Yener K Tam olarak ne yapmam gerektiğini anlamadım, Type-C'de CPU'dan alıyorsa ne olacak?

Son düzenleyen: Moderatör: