Bence henüz öyle bir tarayıcı icat edilmedi. Hepsinin bir kusuru çıkıyor. Chrome'un Manifest V3 ile insanların başına yine iş çıkarmasından sonra Chromium tabanlı tarayıcıları da istemez oldum. Ne kullanacağız ben de bilmiyorum.

Brave dışında daha iyi bir tarayıcı görmedim, hem açık kaynak hem de kendine has reklam engelleme özelliği var.

Brave diyecektim ammavelakin benim gibi yapay zekasına kılmışsınız. Sizin isteklerinze göre en uygunu Firefox bence. kurduktan Sonra uBlock Origin kurun, telemetrileri kapatın ve Betterfox yamasını yükleyin. Cillop gibi olur.

Maalesef ''mahremiyete önem veren ve açık kaynak'' bu isteğine göre düşük kaynak ve hızı muazzam karşılayan bir tarayıcı yok. Mahremiyetten dolayı sitelerde engelledikleri şeyler, çoğu sitenin performansına etki ediyor. Yani izleyici vb. engellemek çoğu zaman fayda sağlamıyor. Kaynak tüketimleri de keza düşük olmuyor.

Brave, LibreWolf, Mullvad üçlemesi şu anlık en gizlilik odaklı tarayıcılar olabilir. Brave Chromium'un sağladığı bazı hız avantajları var. Ama üçünün de ortak noktası yüksek kaynak tüketmeleri. Bence bir tık gereksiz ayarlar da içeriyorlar. Özellikle Brave her şey olacağım kafasından çıkması gerekiyor.

Diğer Firefox forkları maalesef Opera gibi tasarım ve 1-2 tane beyaz yakalıyı cezbedecek özelliklerden vurmaya çalışıyor. Ama işin sonunda yeterli kullanımları göremeyince düzgün geri bildirim alamıyor ve Firefox'tan pek farkı olmuyor. Bir yerden sonra yeterli ilgiyi maddi ve manevi göremeyince de geliştirmeyi salıyorlar. Yani fork kullanırken de biraz daha popüler işler tercih etmek en azından önemli işleri yaptığınız tarayıcıda daha iyi olacaktır. Yoksa gündelik kullanım için bu tarayıcılar daha ideal olabilir.

Buradaki örneğin mesela Arc böyle bir yola gitti. Yapay zekanın elbette faydaları var. Ama pazarlayanlar aynı kripto sistemler veya web3 gibi geleceğin teknolojisi diye pazarlıyor. Basit kullanıcı halen Chrome indirip Google'dan YT falan aratıyor. Bana soracak olursan da bol bol işsiz beyaz yakalı, onları besleyen hizmet sektörünün de geliri azalınca yeni savaşların habercisi olarak bakıyorum. Kapitalizmin zaten top zirvesi besleyemediği insanları afetler, savaşlar vb. ile yok etmektir. Kısaca ne kadar bilgili olduğun değil, hangi statüde olduğun yaşamanı belirleyecek.

Mahremiyet olmasın diyorsan bence Edge üstüne Chromium tarafında istikrarlı bir tarayıcı yok. Chrome çok sade kalıyor ve açıkcası eşitleme sistemi, parolalar vb. konusunda tembel ve tek bir firmaya bağlı değilsen kullanılmaz. Ben kısaca Edge tarayıcısını Bitwarden şifre yöneticisini kullanıyorum. Ara sıra denemek için farklı tarayıcılara geçiyorum, ama bir yerden sonra Edge geri dönüyorum.

Edge video iyileştirme çok işime yarıyor. Bu bir de Opera'da var ama bana daha etkili gelmiyor. Bir de Opera abimiz sürekli yeni tarayıcı çıkardığından sorunlarını çözmüyor. Opera bu sektörün pazarlama dışında hiçbir şeye değer vermeyen tek firması.

Neyse diğer özellikler ise yer imlerini isimleri ile uğraşmadan kısaltmak. Elbette bir yerden sonra sabit yer imleri belirli şeyler ile kalıyor. Ama ben yer imlerini çok kullanıyorum. O yüzden işime yarıyor.

Verimlilik ve oyun modu gibi şeyler de performanslı çalışmasını sağlıyor. Her ne kadar katı olmasa bir işe yaramasa da gizlilik koruması ve güvenlik seçenekleri de açıkcası Chrome göre daha iyi. Hatta Chrome'a birçok özelliğin gelmesini Microsoft sağlıyor. Dengeli ayarda bu kadar şey engellemiş. Hatta şu an katı aldım bakalım ne kadar etkili. Tabii para kazandığından bazı firmaları bilinçli olarak engellemiyor. Bu konuda biraz daha iyi olsa, açıkcası şans eseri kullananlar daha çok şans verecektir. Yerelde halen Yandex saçmalığı ile gelmesi de çok kullanıcının kaçmasına yol açıyor.

2025-05-29_18-39.webp

Tasarımını da genel olarak beğeniyorum. Ayrıca Edge son güncellemeler ile gelen ve Windows+G tuşu ile açılan oyun yardımı sistemdeki Edge tarayıcısını çalıştırıyor. Yani artık Steam vb. uygulamaların reklamlar ile kullanılmaz hale gelen tarayıcıları yerine bunu kullanabilirsiniz. Edge kullanmasanız bile, Edge tarayıcısına UBO Lite yükleyip 2-3 ayar yapıp, oyun yardımını kullanabilirsiniz.

2025-05-29_18-53.webp

Pale Moon kadar her şeyi özelleştirilebilir bir tarayıcı görmedim, fakat Chromium ile karşılaştırıldığında hız açısından geri kalıyor.

Browser Addons.webp

Son düzenleme:
Brave diyecektim ammavelakin benim gibi yapay zekasına kılmışsınız. Sizin isteklerinze göre en uygunu Firefox bence. Kurduktan sonra uBlock Origin kurun, telemetrileri kapatın ve betterfox yamasını yükleyin. Cillop gibi olur.

Hocam bu şekilde kaynak tüketimi düşük oluyorsa(Chromium tarayıcılar seviyesinde) ve eğer Google web mağazasından eklentiler destekliyorsa deneyebilirim. Yoksa konudaki son mesajlarda geçen Edge için ubo Lite zımbtısını işime yarayacaksa yükleyebilirim.

Hocam bu şekilde kaynak tüketimi düşük oluyorsa(Chromium tarayıcılar seviyesinde) ve eğer Google web mağazasından eklentiler destekliyorsa deneyebilirim. Yoksa konudaki son mesajlarda geçen Edge için ubo Lite zımbtısını işime yarayacaksa yükleyebilirim.
Google Web Mağazası desteklemiyor maalesef. Dediğim işlemler RAM kullanımını düşürür tabii hatırı sayılır şekilde. uBO Lite YouTube'da pek stabil çalışmıyor. Diğer sitelerde reklamları engelliyor genelde.

Son düzenleyen: Moderatör:
Google web mağazası desteklemiyor maalesef. Dediğim işlemler RAM kullanımını düşürür tabii hatırı sayılır şekilde. Ubo Lite YouTube'da pek stabil çalışmıyor. Diğer sitelerde reklamları engelliyor genelde.

Olmazsa olmaz olduğunu düşündüğüm uzantılar kullanıyorum.ımmersive translate,Bitwarden şifre yöneticisi,augmented Steam,uBlock Origin Lite gibi gibi.