İlgi duyduğunuz ve yaşamınızda kullanacağınız her şey diyebilirim. Mesela ben çocukluğumdan beri bilgisayar donanımları, oyun geliştirme, yazılım, aşçılık, marangozluk, genel ev idaresi, fizik, anatomi, makineler, silahlar vb. daha aklıma gelmeyecek bir çok konuda araştırma yapar ve bir şeyler öğrenmeye çalışırım. YouTube'da uzun yıllardır takip ettiğim kanallar genelde bilim, teknoloji, yazılım, donanım, makerlık ve aşçılık kanallarıdır. Bazılarından az bazılarından çok şey öğrenmişimdir ama genel olarak karşıma çıkan şeyler hakkında temel bir bilgim vardır.
Benim ilgili duyduğum şeyler biraz daha soyut şeyler de. Sosyal bilim dalları gibi. Felsefe tarih teoloji uluslararası ilişkiler vs. Teknik alanlara pek ilgim yok yani yemek yapmak, tamir gibi filan. Bu durumda benim yapacağım şey ne olmalı?

Benim ilgili duyduğum şeyler biraz daha soyut şeyler de. Sosyal bilim dalları gibi. Felsefe tarih teoloji uluslararası ilişkiler vs. Teknik alanlara pek ilgim yok yani yemek yapmak, tamir gibi filan. Bu durumda benim yapacağım şey ne olmalı?
Olsun sonuçta ilgi alanınız. Her şeyi sonuna kadar bilmenize gerek yok tabii ki ama öğrenmekten asla zarar gelmez. Bence ilgi duyduğunuz alanların tümüyle ilgili bir şeyler öğrenmeye çalışın.

Tek alanda uzmanlaşmak sıkıcı. İlgi illa ki kayıyor. Her şeyden biraz biraz bilmek güzel bence.
Yaşadığımız gezegende maalesef bir alanda uzmanlaşmak gerekiyor. Hayatını iyi yaşayabilecek bir maaş alan kesimlere dikkat edersen alanı dışındaki konularda çok yetersiz olduklarını görebilirsin. Ayda 250k maaş alacak bir mesleği vardır ama Linux'tan haberi bile yoktur. Ya da bilgisayar alanında çok yeteneklidir ama hukuki açıdan en ufak bir fikri yoktur.

Yaşadığımız gezegende maalesef bir alanda uzmanlaşmak gerekiyor. Hayatını iyi yaşayabilecek bir maaş alan kesimlere dikkat edersen alanı dışındaki konularda çok yetersiz olduklarını görebilirsin. Ayda 250k maaş alacak bir mesleği vardır ama Linux'tan haberi bile yoktur. Ya da bilgisayar alanında çok yeteneklidir ama hukuki açıdan en ufak bir fikri yoktur.
Maalesef öyle. Artık Da Vinci olmana izin vermiyorlar. Polymath geleneği bitti.

Bence buradaki en iyi yol şudur:
Her alandan biraz bilmek, bir alanda çok fazla bilmek.
Sadece programlama yazılım gibi değil, günümüz dünyasındaki bir sürü mesele için bu şekilde olmasının mantıklı olduğunu düşünüyorum.

Ben Linuxu bilmiyorum mesela.