Rehber HOI4 Supply

Esenlikler arkadaşlar bu rehberde zorlanılan konulardan biri olan Supply mekaniğinden bahsedeceğim aslında fazla bir olayı yok ama kafa karıştıran bir yapısı var.

Öncelikle Supply haritasından bahsedelim:

Ekran görüntüsü 2023-12-25 221340.webp

Sağ alttaki menüden en üstteki resimde parlak gözüken kutuya dokunarak Supply Map Mod'a geçebiliyoruz.

Taşıyıcılarımız Trenler:

Ekran görüntüsü 2023-12-28 224655.webp

Trenler oyunumuzda her türlü Supply götürmeden sorumludur eğer ülkenizde yetersiz tren varsa askerlerinize Supply ulaşmaz ardından ordunuzu atrrion da eritirsiniz. Bu yüzden her zaman tren basmalısınız veya tren sayınızı kontrol etmelisiniz.

Supply Hub:

Ekran görüntüsü 2023-12-25 221435.webp

Supply hublar sizin için askerlerinize Supply dağıtan yerlerdir ve Supply dağıtabileceği belirli bir limiti vardır. Burada birbirine raylarla bağlı 3 adet Supply hub görüyoruz. Fark ettiyseniz biri kolayca fark edilebilecek seviyede kapasiteye sahip. O bizim başkentimizin Supply hubı askerlerimizin malzemesi her zaman başkentten başka yerlere aktarılır.

Supply hub dağıtım uzaklığını arttırmak:

Ekran görüntüsü 2023-12-25 222122.webp

Resimde gördüğünüz gibi 18 askerin tek toprakta durduğu yerde askerler yeterince malzeme alamıyor ve Supply hubımız at ile dağıtım yapıyor. Fark ettiyseniz Supply hub kapasitesi aşılmamasına rağmen askerlerimiz Supply sıkıntısı çekiyor bunun sebebi ise dağıtım şeklimiz.
Bu resimdeyse dağıtım şeklimizi iki Supply hubda da çift motorizeye çeviriyoruz (at simgesi üzerine iki defa tıklayarak).

Ekran görüntüsü 2023-12-25 222143.webp

Dağıtım şeklimiz sayesinde Supply hubdan daha fazla verim aldık ve Supply hubımızın mesafesi arttı. Önemli bir noktayı belirteyim: Sonuçta motorizeli dağıtım için motorize kullanıyoruz ülkenizde motorize ürettiğinizden emin olun. Yeterli motorizeniz yoksa sizin için at ile dağıtmaktan beter olur.

Supply Hub Basımı:

Ekran görüntüsü 2023-12-28 224357.webp

Bunun için özellikle Türkiye'yi seçtim fabrika basmak için kullandığımız bir alan var onun altındaki iki kutucuk işaretli butona basıp Hakkari bölgesine basıyorum çünkü daha önce TR ile oynadıysanız bileceğiniz üzere yakında bir supply hub yok ve ırakı işgal etmek isterseniz bu supplu hubı basmadan bu iş işkence oluyor. Peki basalım ama basması çok uzun sürüyor bunun için ne yapmalıyız?
Gördüğünüz üzere decisions kısmında supply hub basım hızını %300 arttıran bir seçenek var:
Ekran görüntüsü 2023-12-28 224325.webp

Oyun başında buna basarak TR ile çok rahat 4 ay içinde bu supply hubı basabilirsiniz.
Ekran görüntüsü 2023-12-28 224448.webp

Çok acil trene ihtiyacınız olursada hemen altındaki bu seçeneğe tıklayabilirsiniz. Size 15 tren verecek.
Ekran görüntüsü 2023-12-28 224333.webp

Raylar:

Önceilkle raylarımızı nasıl inşa edeceğimizden bahsedelim.
Supply Hubı bastığımız butonun sağındaki rayı seçerek önce herhangi bir ray hattına tıklayıp ardından rayı götürmek istediğimiz yere tıklıyoruz.
Ekran görüntüsü 2023-12-28 224528.webp

Ekran görüntüsü 2023-12-28 224537.webp

Ray seviyeleri:

1. seviye raylar supply hublarınıza 15 kapasite verir maksimum 5 level olan raylar 5. seviyede hublara 35 kapasite verir.
Ancak bunun için başkentinizden hublara sürekli devam eden bir şekilde level gerekir örneğin 3 rayda ilk ray 5. seviye ikinci ray 1. seviye üçüncü ray 5. seviye olursa 1. ray darboğaz yapıp hubın 15 kapasite vermesini sağlayacaktır.

Ekran görüntüsü 2023-12-25 225848.webp

Resimde gördüğünüz üzere ben İtalya sınırındaki her hubı 3. seviye yapmak için gerekli rayları geliştiriyorum. (Seviyeleri gösteren ortadaki sayıya tıklayarak sizde seviye arttırımı yapabilirsiniz.

Gerekli yükseltmeleri yaptıktan sonra hepsi 3. seviye:
Ekran görüntüsü 2023-12-25 230246.webp

Ele geçirdiğimiz yerlerdeki raylar:

Düşmanın topraklarını çok hızlı işgal ettiğiniz zaman düşman raylarını hemen kendinize entegre edemiyorsunuz ve rayın ayarlaması gerekiyor.
Ekran görüntüsü 2023-12-25 222839.webp

Gördüğünüz gibi ben burada rayın kullanılması için 10 gün beklemek zorundayım.
Ayrıca belirteyim düşman supply hublarınıda kullanmamız için kendi ray sistemizle bağlı olması gerekli. Alttaki resimde Warsaw şehriyle ray bağlantılarının hepsi bende olmadığı için supply hubı kullanamıyorum.
Ekran görüntüsü 2023-12-25 222806.webp

Deniz yoluyla gelen supply:

Bu bölüme kadar tren ve raylardan bahsettik ama tek supply alna biçimi bu değil denizden convoylarda bu işi yapabiliyor.
Ekran görüntüsü 2023-12-25 223616.webp

Resimde anlaşıldığı üzerinde raylar daha ayarlanmadığı için kıyı hattındaki limanlardan supply alınıyor. Ben müttefikler dış denizimize sürekli convoy raiding attığı için denizi kapatarak sadece karadan getirmenizi öneriyorum onu da denizi seçtikten şöyle yapıyoruz:
Ekran görüntüsü 2023-12-25 223625.webp

Burdaki butonlardan blocked olanı seçiyoruz.

Logistics Strike:

Logistics strike uçaklarımızla yaptığımız karşının trenlerını, raylarını ve motorizelerini kısaca supply sistemini yok etmeye yönelik bir saldırı türüdür ve çok güçlüdür.
Öncelikle bu görevi kullanabilmek için ürettiğimiz uçağın bu özelliğe sahip olması gerekiyor.
Ekran görüntüsü 2023-12-25 221545.webp

Bu uçakta logistics strike işareti çıkıyor yani kullanabilirim.

Almanya'nın bomber ve caslarını kullanarak Fransa üzerine logistics strike görevi veriyorum.
Ekran görüntüsü 2023-12-25 223932.webp

Ardından birkaç gün içinde tüm Fransız supply sistemi çöküyor:

Ekran görüntüsü 2023-12-25 223937.webp

Sonrasında basit bir savaşla kendimizi Paris'de buluyoruz.
Ekran görüntüsü 2023-12-25 224009.webp

Logistics strikedan nasıl korunurum?

Bu yöntemi kullanmak kadar ondan kendini korumakla önemi zira bir savaştaki en önemli olan şey her zaman lojistikdir.

Zırhlı tren basmak:

Ekran görüntüsü 2023-12-25 221838.webp
Gördüğünüz gibi zırhlı trenin zırhı yanında anti-air işlevide var trenlerinizi korumak için on numara bir yöntem.

Fighterlar ile interception görevi yapmak:

Sorunu direkt bomba yere inmeden havada da fighterlarınızla çözebilirsiniz oda şöyle:

Ekran görüntüsü 2023-12-25 223237.webp

Fighterlarınızı seçip bombalanan alana bu görevi verin.

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2023-12-25 221838.webp
    Ekran görüntüsü 2023-12-25 221838.webp
    67 KB · Görüntüleme: 55
  • Ekran görüntüsü 2023-12-25 221448.webp
    Ekran görüntüsü 2023-12-25 221448.webp
    68,2 KB · Görüntüleme: 72
Hocam emin ol sadece haritaya tıklamak değil öğrenmesi bile aylar alıyor bu oyunun.

Evet küçük detayları öğrenmek gerçekten uzun sürüyor ama genel konuya hakim olmak hiç gözünüzde büyüttüğünüz kadar değil. Hoi4'ü bir 20 saatte genel konsepte hakim olacak kadar bilirsiniz. Ben yaklaşık o kadar saatte kavramıştım.

Lojistik olayı çok iyi işliyor ve gerçektekine benzer mekaniklere sahip. Mesela siz zırhlı birliğinize ikmal sağlayamazsanız, birlik eriyerek yok oluyor.

Türkiye veya Balkan ülkesi oynuyorsanız zırhlı birlikler pişmanlıktır. Güzel rehber...

Bazen denk geliyorum yeni başlayanlara. Adamlar Supply hattını çekmiş sıkıntısız. Tahmin edin ne eksik? Tabii ki tren. Adamın -10 trende bir de Supply gelmesini bekliyor. Aynı şekilde havadan kaynaklı logistic Strike yiyor yollar kırılıyor tren filan kalmıyor. Sonra benim neden lojistiğim yok. Bir de motorize basmayan manyaklar var. Hubu motorizeye almış taşıyacak araç yok.

Geri
Yukarı Alt